1) Hesap Bakım Ücreti (Hisse Senedi Yatırım Hesapları)
Hisse Senedi Yatırım ve Borsa hesaplarından bazı bankalar artık yıllık olarak Hesap Bakım Ücreti kesiyorlar. Bu uygulamayı aşağıdaki bankalar uygulamakta olup eğer bu bankalarda yatırım hesabınız varsa hesabı kapatmanızı öneririm. Borsa İstanbul zaten temettü kazancından bile gelir vergisi kestiği için bide bu yıllık bakımın alınması hiç hoş olmadı.
* Garanti Yatırım (Garanti Bankası)
* Yapı Kredi Yatırım (Yapı ve Kredi Bankası)
* Halk Yatırım (Halk Bank)
Hesap Bakım Ücreti ve kesinti almayan bankalar ise aşağıdaki gibi olup eğer bu bankalarda bir güncelleme olursa yukarı ki kısma ekleyeceğim.
* Burgan Yatırım (Burgan Trade) Burgan Bank
2) Döviz Biriktirmek ve Döviz Yatırımı
Para biriktirmek için Döviz (Dolar veya Euro) almayınız. Onun yerine uzun vadeli 24K Gram Altın alabilirsiniz. Para birimleri asla bir yatırım aracı değildir. Emin olun uzun vadede tuttuğunuz Dolar veya Euro mevduatınızı Altın veya Mevduat Faizi ile karşılaştırın daha çok kaybettiğini göreceksiniz. Örneğin Bir geziye gitmek için döviz alsanız bile bu işlem 6 ayı geçmemeli çünkü 200 dolara gittiğiniz bir gezi turu seneye aynı fiyatta kalmıyor ve artış gösteriyor. Sizin kenara attığınız 200 doların üzerine bir 200 dolar daha alma durumunda kalıyorsunuz. Bu yüzden Para birimi asla bir yatırım aracı değildir. Ayrıca bankaların döviz mevduatlarına verdiği faizlerde %1 hatta 0 diyebiliriz.
3) Gram Altın (Altın Hesabı) ve Bitcoin
Eğer mevduat faizi dışında paranızın değerini korumak istiyorsanız Altın Hesabı açarak 24K gram altın alıp birikim yapabilirsiniz. Biraz risk alabilirseniz Kripto Paralardan sadece uzun vadeli Bitcoin almanızı önerebilirim. Onun dışındaki kripto para birimleri hakkında yorum yapamayacağım. Kripto piyasasının altını Bitcoin olduğu için en güvenilir liman o olacaktır.
4) TEB (Türk Ekonomi Bankası) (Kalitesiz Banka)
Türk Ekonomi Bankası veya kısa adı ile TEB, Türkiye’de faaliyet gösteren özel mevduat bankası olup Fransa merkezli BNP Paribas S.A. ortaklı bir bankadır. Bankayı sevmeme sebebim hoş geldin faizi adı altında sizin paranızı işletirken 32 günlük değilde günlük olarak işletip onu da bir fon satın alarak size sunması ve yatırdığınız paranın belli bir oranını faiz olarak işletmeyip kendince bir matematik yaparak %54 hoş geldin faizi size normal %47-48 mevduat faizine dönüştürülmesidir. CEPTETEB Marifetli Hesap açtım ve kullanışsız olduğunu görünce kapattım. Birde banka sanki çok işlem yapmışım gibi benden ücret bedeli adı altında bir para kesmeye çalıştı. Bu yüzden TEB ile yollarımızı ayırdık ve asla bir daha bulaşmayacağım bir bankadır.
5) Burjuva Kazancı
Burjuva Kazancı olarak açtığım bu alt başlık ise okuduğum bir habere göre günlük kazancı 125 Dolar ve üzeri olan kişilerin, dünyanın en zengin %1’lik kesiminde yer aldığı yazmaktadır. Aylık ise 3750-4000 Dolar net kazanç demektir bu gelir. 2025 itibariyle aylık net geliri 145-150 bin TL olan bir kişi bu dilime girmektedir.
6) Özel Bankacılık (Private Banking)
Türkiye’de Özel Bankacılık hizmeti almak istiyorsanız mevduat olarak en az 10 Milyon TL paranızın olması gerekmektedir. Eğer bu mevduata sahipseniz özel bankacılık hizmeti alabilir ve mevduatınızı daha profesyonel büyütebilirsiniz. 2025 itibarıyla 5 milyon olan minimum özel bankacılık mevduat tutarı, birçok banka tarafından 10 milyon TL miktarına yükseltilmiştir.
* Akbank Private Banking (Bağdat Caddesi Şubesi) 5-10 Milyon TL
* DenizBank Özel Bankacılık (DenizBank Bağdat Caddesi Özel Yatırım Merkezi) 10 Milyon TL
* QNB Private
* Yapı Kredi Private Banking
* Türkiye İş Bankası A.Ş. Private Banking
7) Getir Finans
Getir şirketinin kurduğu dijital banka Getir Finans, altyapı olarak Fibabanka'nın sistemini kullanmaktadır. Fibabanka ise 2010 yılında Millennium Bank'ın Fiba Holding tarafından satın alınmasıyla oluşturulan özel mevduat bankasıdır. Yüksek faiz vermesiyle gündeme gelen oluşum, açıkçası bir yemek ve kargo şirketinin hiç ilgisi olmayan bir finans bölümüne yönelmesi. Açık söylemek gerekirse, bana pek güven vermedi.
8) Mevduat Faizi
Bankaların verdiği mevduat faizleri değişiklik göstermekte olup, en yüksek faiz oranını verenin size en fazla net geliri kazandıracağına dair bir kural yoktur. Stopaj oranı yüksek olan bankaların size verdiği net gelir daha az olacaktır. Çok detaya girmeden Faiz Getirisi (IN) ve (OUT) bankalar olarak sıralama yapacağım. Faiz getirisi 32 Gün (1 Aylık) vade baz alınarak bu sıralama yapılmıştır.
Faiz Getirisi (IN) Bankalar
* QNB Finansbank ENPara Dijital Bankacılık
* Burgan Bank ON Plus Dijital Bankacılık (E-Mevduat & Güldüren Hesap)
Faiz Getirisi (OUT) Bankalar
* TEB (Türk Ekonomi Bankası) CEPTETEB Marifetli Hesap
* Fibabanka (Kiraz Hesap)
* Getir Finans (Fibabanka)
* Garanti BBVA (E-Vadeli Mevduat Hesabı)
* Odeabank (Oksijen Hesap)
9) Yatırım Fonları
Yatırım fonları veya Para Piyasası Fonu (PPF) olarak bilinen fonları alabilmeniz için "Nitelikli Yatırımcı" olmanız gerekmektedir. Nitelikli yatırımcı olabilmeniz için mevduat tutarınızın minimum 1 Milyon TL olması gerekmektedir. Yatırım hesabınızdan hisse senedi alır gibi Fon alabilirsiniz.
Burak AVCI - Update: 18.02.2025
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.