7 Ekim 2024

Dahiliye Kan Tahlili Yaptırma İşlemi ve Tam Kan Sayımı (Hemogram)

Tam Kan Sayımı (Hemogram)

Kan Tahlili yılda bir defa özellikle Özel Sağlık Sigortanız karşılıyor ise yaptırmanızı önerdiğim bir nevi Check Up sağlık işlemidir. Özel sağlık sigortanızın geçtiği bir hastahaneye giderek İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünden kan tahlili veya diğer adı ile Tam Kan Sayımı (Hemogram) isteyebilirsiniz. Sigorta firmaları kan tahlili kontrollerinde sadece D Vitaminini karşılamaz ve ücreti 750-1500 TL civarında olup D Vitamini için ayrı ödeme yapmanız gerekmektedir. D vitamini yaptırmazsanız özel sağlık sigortası tüm kan tahlili işlemini karşılayacağı için para ödemezseniz, D Vitamin tahlilini ise hiçbir sigorta karşılamamaktadır. Kan tahlili isterken tüm vitaminlerin kontrolü, CRP değerleri gibi tüm değerlerinizi kontrol edecek Check Up gibi bir kan tahlili isteyiniz doktorunuzdan. Dahiliye randevusunu sabah erkenden alınızı ve hastaneye sabah aç karnına gidin ve kan aldıktan iki saat sonra sonuç çıkacaktır sonrasında doktora kontrol ettirebilirsiniz. Sağlıklı olsanız dahi tam kan sayımı yılda bir defa yaptırmanızı öneririm çünkü bir insanın kan değerlerinde sağlık açısından her veri gözükür ve doktor sizde anormal bir durum görürse yönlendirebilir. Bu yüzden kan tahlili gibi basit bir sağlık muayene işleminden kaçmayınız. Eğer kilolu biriyseniz kandaki yağ değerleri de önemli olup aksi bir durum varsa kan tahlilinden mutlaka çıkar önce den önlem almanız ve kan değerlerinde görmeniz iyi olur.

Aşağıda Kan Tahlili yaptırırken baktırmanız gereken bazı maddeleri sıraladım. Bazı doktorlar hepsini kan tahlili kontrolü sırasında vermeye biliyor sizin söylemeniz daha sağlıklı olacaktır.

* CRP Değerleri
* Tiroid
* Tüm Vitaminler
* Karaciğer Enzimleri
* Kanda Yağ Değerleri (Trigliserid)

Kan tahlili sonrası size verilen laboratuvar değerlerini saklayın ve bir sonraki kan tahlili sonucu ile karşılaştırmanızı öneririm. Kan tahlili sonrası aldığım bazı notları sizlerle aşağıda paylaşıyorum.

Folik Asit değeri 7-30 arası olmalıdır vücutta. Bende 5 çıktığı için doktor iki ay kullanabileceğim 50 tablet içeren Folbiol (5 MG) ilacını verdi. Günde bir sefer aç veya tok karna içebileceğiniz takviye ilaç olup şekli mercimeğe benzemektedir. Folik Asit içeren yiyecekler ise en çok yeşil ve kırmızı mercimek olup barbunya, fasulye, nohut gibi besinler içerisinde vardır. Kısacası Baklagiller az tüketen biriyseniz kesinlikle Yeşil Mercimek yemenizi haftada en az bir yapmanızı önerebilirim.

C Vitamin takviyesi doktor pek önermedi, eğer günlük beslenmenizde bir sorun yok ve ekstra bir tedavi süreci görmüyorsanız bence hazır satılan Solgar veya benzeri C Vitamini takviyeleri almanızı pek önermem. Onun yerine günde bir tane Mandalina, Portakal veya Greyfurt meyveleri olarak bilinen Narenciye (Turunçgiller) yemeniz yeterli olacaktır.

* D Vitamini tahlilini hiçbir sigorta karşılamıyor fakat bütçeniz el veriyorsa yaptırmanızı tavsiye ederim. D Vitamini ise güneş ışığı ve yiyecek olarak da Somon balığından en çok bulunur.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.