Sayfalar

24 Ağustos 2024

İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası Tarihi Yerler, Mekanlar, Gezilecek Konumları

İstanbul Silüet Manzara

İstanbul çağlar boyunca önemli bir şehir olup Roma ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik etmiş eşsiz bir şehirdir. Günümüzde metropol bir şehir olan ve kozmopolit bir yaşam tarzı süren İstanbul’un 2024 itibariyle nüfusu resmi olarak 16 milyon gayri resmi ise 20 milyon insanın yaşadığı Mega bir kent olmuştur. İstanbul artık o kadar kalabalık, sıkışık ve trafik sorunu olan bir kent olmuştur ki inanın yaşanmaz hale gelmiştir. Deprem korkusu ve telaşı ile Anadolu yakası başta olmak üzere her karesinde bir kentsel dönüşüm, inşaat, doğa tahribatı, ağaç ve yeşilliğin olmayışı, gereksiz hızlı ve tempolu yaşam tarzı insanı sömürmektedir. İstanbul’un kasvetli bir havası vardır ve sanki Dünyanın merkezi burasıymış havasını verir. Fakat doğa, deniz, ağaç, sakinlik gibi özellikleri arayanlar için İstanbul artık cazip değil ve boğucu bir hal almıştır. İstanbul’un en tarihi ve canlı yeri Avrupa Yakası olup Anadolu Yakasında Üsküdar ilçesi dışında diğer tüm yerleşim alanları yeni genişletilmiş İstanbul olarak adlandırabiliriz. AVM, Plazalar ve beyaz yaka dediğimiz çalışanların yaşadığı hiçbir ruhun olmadığı tamamen kapitalist bir düzenin parçası olan bir yaka haline gelmiştir. İnanın Anadolu Yakasında 35 yıl yaşamış olarak biri olarak şunu söylemeyelim artık AVM, mağaza, kafe, Restaurant, yeni mekanlar veya yeni trend icatlar bana çok cazip gelmiyor. Doğa, ağaç, kum, deniz ve insan elinin az değdiği ve nüfusun kalabalık olmadığı, trafikte kaptı kaçtı oynamadığın bir şehir aramıyor değilim. İstanbul’un Avrupa Yakasının özellikle tarihi yerlerini gezmiş ve bitirmiş biriyseniz ve ileri de bir plan yapmak isterseniz bence İstanbul’da kalmayın derim. Deniz ve doğanın iç içe olduğu Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla gibi illeri araştırmanızı öneririm.

Yazımda bahsettiğim gibi İstanbul’un Avrupa Yakasının çekimi, cazibesi ve tarihi dokusu her zaman beni cezbetmiştir ve buraları keşfetmeden durmayın derim. Fakat Anadolu Yakasında inanın düzgün gidecek yer olmayıp nerelere gidilebilir bunları da listelemeye çalışacağım. Asıl İstanbul bence Avrupa yakası olup yabacı turistler tarafından da aşırı ilgi görmektedir. İstanbul ilini Avrupa ve Anadolu olarak ikiye ayırıp gidilmesi gereken yerleri liste şeklinde sizlerle paylaşacağım. Anadolu yakası dediğim gibi tarihi yerlerden çok günlük gidilebilecek AVM ve yeme içme tarzı mekanlardan oluşmaktadır. Zaten bir süre sonra bu yapaylıktan doyduğunuz için İstanbul artık size çok cazip gelmiyor ve bünyeniz doğa ile bütünleşmek istiyor. Hafta sonu bile beton, trafik, gürültü, kuru kalabalık, insan kalabalığı göreceksem niye yaşıyorum dediğinizi duyar gibiyim.

Ayasofya (Hagia Sophia Mosque)

A) İstanbul Avrupa Yakası (Rumeli Yakası, Konstantinopolis, Kostantiniyye)

* Ayasofya (Hagia Sophia Mosque)
* Topkapı Sarayı (Osmanlı İmparatorluğun Kalbi)
* Sultanahmet Camii (İstanbul’un Mavi Mücevheri)
* Kapalıçarşı (İstanbul’un Alışveriş Cenneti)
* Yerebatan Sarnıcı & Basilica Cisterna (İstanbul’un Gizemli Sığınağı)
* Galata Kulesi (Galata Tower)
* Dolmabahçe Sarayı
* Rumeli Hisarı
* Gülhane Parkı (Fatih & İstanbul)

Kız Kulesi (Üsküdar)

B) İstanbul Anadolu Yakası (Asya Yakası)

* Kız Kulesi (Üsküdar & İstanbul)
* Beylerbeyi Sarayı (Üsküdar & İstanbul)
* Polonezköy Tabiat Parkı (Beykoz Polonezköy & İstanbul)
* Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (Ataşehir)
* Bağdat Caddesi (Kadıköy) Lüks Mağazalar ve Restoranlar
* Adalar (Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada)
* Yuşa Tepesi ve Hz. Yuşa Türbesi (Beykoz)
* Mihrabat Korusu (Beykoz)
* Pendik Belediyesi Pendik Korusu (Pendik)
* Gözdağı Korusu (Pendik)
* Kamil Abduş Gölü Tuzla (Balık Gölü) (Tuzla & İstanbul)

Anadolu Yakası Alışveriş Merkezleri (AVM)
* Emaar Square Mall (AVM) (Üsküdar Ünalan & İstanbul)
* Akasya AVM (Üsküdar)
* Metropol İstanbul Alışveriş Merkezi (Ataşehir & İstanbul)
* Maltepe Piazza Alışveriş Merkezi (Maltepe & İstanbul)

Türkiye’nin çekim merkezi ve en büyük ili olan İstanbul için umarım kısa, öz ve yararlı bir yazı olmuştur. Anadolu ve Avrupa yakası için yeni tarihi yerler ve önemli mekanları öğrendikçe yazımı güncel tutup sizi bilgilendireceğim. Yazımda bahsettiğim gibi İstanbul’un tarihi Avrupa yakası olup Anadolu yakası sadece tüketime yönelik kapitalist bir şehirdir diyebilirim.


Burak Avcıoğlu - Update: 27.08.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.