Sayfalar

28 Mayıs 2024

Istanbul Software Testing Conference (ISTC) 2024 & Uluslararası Test Konferansı

Istanbul Software Testing Conference

Test dünyası adına güzel bir aktivite olan ve sektörün öncülerinin buluştuğu uluslararası Istanbul Software Testing Conference (ISTC) 2024 Test Konferansı 23-24 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenmiştir. Konferansın ilk günü sunumlar ve paneller ile birlikte tüm gün Elite World Grand İstanbul Küçükyalı otelde yapılırken ikinci oturum ise eğitim sunumu olup öğlene kadar süren ve Palladium Tower binası B1 katında yapılacak olup olan Rik Marselis katılımlarıyla gerçekleşecek olan Keşifsel Test Çalıştayı (Workshop) gerçekleştirilmiştir. Organizasyonu Padran Bilgi Teknolojileri A.Ş. düzenlemiş olup (Okan Çakmak) Test Konferansları arasında oldukça başarılı bir organizasyondur. Organizasyonda etiket olarak bu yıl #ISTC ve #ISTC2024 kullanılmıştır. Organizasyon detayları için (iststc.com) adresini inceleyebilirsiniz. Açılış konuşmacısı (Keynote Speaker) ve bir sonraki günkü eğitimci ise Rik Marselis olup Test dünyasında tanınan sektörün öncülerindendir. ISTC konferansı benim gözlemim ile çok başarılı olup seneye de katılmayı düşünüyorum. Özellikle bu tip konferansların Online (Virtual) değil de direkt canlı olarak organize edilmesini daha değerli ve etkili buluyorum. Çünkü çalışma hayatında bu tip etkinliklere Online katılınca ister istemez bir yandan işiniz ve mailleriniz ile boğulduğunuz için konferansa tam odaklanamıyorsunuz ve organizasyondan edineceğiniz test dünyasına ait yeni haberleri öğrenemiyor zamanınız çöp oluyor. Istanbul Software Testing Conference (ISTC) etkinliği için bazı kısa kısa notlar aldım ve yazımda sizlerle bunları paylaşacağım. Birkaç senedir ana tema Test Otomasyon ve DevOps olarak işlenirken bu sene ve gelecek senelerin teması ise Test ve Yapay Zeka (AI) olacaktır. Özellikle test senaryolarının yapay zeka araçları tarafından üretilmesi ve bu senaryoların DevOps süreçlerine entegre edilme konusu önümüzdeki yılların ana konularından biri olacaktır.

* İlk gün konferansın açılışı Okan Çakmak tarafından yapılmış olup ilk sunum ve açılış konuşmasını (Keynote Speaker) başarılı sunumu ile Rik Marselis yapmıştır.

* Panelde yapay zeka (AI) konusunda oldukça bilgi ve akademik bir insan olan Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. Cemal Yılmaz oldukça etkili bilgiler verdi. Soru olarak şunu sormuştum; bir yazılımcının yazdığı kodu düşünün sonrasında bu ham kodu yapay zekaya verelim ve ondan Unit Testleri çıkarmasını bekleyelim. Aynı şekilde yazılımcı da yazdığı üründen sonra kendi testlerini yani Unit Testlerini yazsın. Aynı uygulamayı Junior, Senior, Architecht seviyelerindeki Developer arkadaşlara yaptıralım ve Unit Test doğruluk/verimlilik kalitesini ölçümle-yelim. Hangisi daha doğru, efektif ve kaliteli bunu görebilmemizi sağlayan bir AI uygulaması şu an var mıdır? Bu örnekte Analiz dokümanı üzerinden Test Case çıkarmayı önermedim çünkü yazılım kodu daha matematiksel bir veri olduğu için AI uygulamasının bunu çözmesi ve anlamlandırmasının daha kolay olacağını düşündüm. Bunun bir TEZ konusu olduğunu ve şu an olmadığını söyledi. Belki ilerleyen yıllarda Unit Test eforunu yazılımcılardan AI bu şekilde alabilir.

Istanbul Software Testing Conference (ISTC)

DevOps bize test otomasyon ve test yapmayı otomatikleştiriyor fakat Kaliteli Test “Quality Test” kavramı bunların daha üzerinde bir kavram olup kalite anlayışı için sadece otomatik testlere bel bağlamak yetersiz olacaktır.

* GenAI (Generation AI) Üreten Yapay Zeka (AI) anlamına gelmektedir ve Telemetri (Telemetry) Datası yapay zekanın beslenmesi için en önemli verilerden biridir. Yapay Zekayı veriyle besledikçe verim alabilirsiniz. Synthetic Data Generation (Sentetik Test Datası Üretme) AI yardımı ile birlikte sunumlarda çokça işlenmiştir.

* AI Test Case Generation konusu önümüzdeki yıllarda Test Konferanslarının ana konularından biri olacaktır.

* Koç Dijital (Test Metrikleri) Test ekibinin test kalitesini ölçmek için matematiksel test metriklerini kullandığı güzel bir sunum dinledik. Test kalitesini ve test sonucu çıkan metrikleri kullanarak matematiksel ve istatistiksel bu bilgileri her Sprint sonu kullanıyorlar. Reject Edilen Bug Sayısı, UAT Bug Sayısı/Production Bug Ortam Sayısı oranları gibi metrikleri sizlerde şirketlerinizdeki test süreçlerinizde kullanabilirsiniz.

* Performans Testi üzerine yapılan Continuous Performance Testing (CPT) (Mesut Güneş) sunumu da başarılı olup acaba DevOps süreçlerimizde Deployment yaparken Pipeline adımlarında Deploy, Unit Test, Otomasyon Testi sonrasında bir tane Performans Testi uygulaması Stage olarak eklenebilinir mi not olarak bunu da aldım. Özellikle WS (Web Service) uygulamaları için bu aşama uygulanabilir.

* Kitap önerisi olarak Perfect Software: And Other Illusions About Testing (Gerald M. Weinberg) sunumda yer verildi.

* Konferans ve eğitim için seçilen yerler: Elite World Grand İstanbul Küçükyalı Hotel ve Palladium Tower Ataşehir oldukça başarılı seçimler olmuş.

Istanbul Software Testing Conference (ISTC)

* Test İstanbul 2024 (TestIstanbul Conference) konferansı bu sene Online (Virtual) olarak yapılacaktır ve uygulama olarak Discord üzerinden bağlantı sağlanacaktır. Açıkçası bu gibi konferans ve etkinliklerin Online yapılmasına pek sıcak bakmıyorum. Zoom, Microsoft Teams, Discord gibi uygulamalardan bu tip etkinlikler pek verimli olmuyor.

Son olarak uluslararası test konferansları arasında İstanbul’da yapılan en iyi organizasyonlardan biri bence Istanbul Software Testing Conference (ISTC) 2024 olup bir sonraki yılı merakla bekliyorum. Organizasyonu düzenleyen firma Padran Bilgi Teknolojileri A.Ş. olup bu seneki Gold Sponsor firma OpenText iken Support Sponsor firmalar ise Catchylabs ve Rigosis Information Systems firmaları olmuştur.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.