Evlilik Süreçleri hakkında bu yazımda biraz alışveriş kısımlarına değineceğim. Özellikle avize ve perde seçimime biraz değineceğim son olarak nişan bohçası ile makaleyi sonlandıracağım. Bu başlıklar geçmeden önce Evlilik ile ilgili şunu söylemem gerekir ki; Evlendikten sonra birincil aileniz yani eşiniz ve siz varsa çocuklarınız sonra kendi aileleriniz ve birinci derece akrabalarımızdır. Bu dengeyi iyi kurmalısınız. Özellikle günümüz kızları ilk 6 aylık evlilik alışma sürecinde bu dengeyi tam kuramaya biliyor ve halen aklı anne baba evinde kalabiliyor. Evlenen kişi mutlaka değişir ve Evlilik bir dönüm noktasıdır. Evlendiği halde bekarlığı sürdürmeye çalışan kişi evliliği hazmedememiştir. Evlilik beraberinde sorumluk ve kısıtlamalar getirebilir. Bu kısıtlamalar iki tarafı sıkacak şekilde olmamalı ve aşırıya kaçmayacak şekilde belli sınırlarda olmalıdır. Gelenekçi yaklaşım genelde bu kısıtlama ve sınırlarda biraz zorluk çekebiliyor. Evlilik bir güç birliği olup güçler savaşı veya yarışı değildir. Fakat evliliğin ilk 6 ay ve bir yılı oturma süreci olduğu için bir savaş veya rekabet her çift arasında olmuyor değildir. Özellikle bu rekabet içerisine aileler girince işin rengi ve tadı daha da kötü olmaktadır. Günümüz Türk ve Türkiye’de yaşayan diğer kültürlerdeki ailelerde aslında bu konuda biraz suçludur. Halen evlendirdiği oğlunu ve kızını hür bırakamamaktadır. Birey 30-35 yaşına gelse dahi halen ailesine bir müddet bağımlı olabiliyor. Bu yüzden bireyler tam anlamında birey olamıyor, gelişemiyor ve güvensiz yetişiyor. Sanki aile evine bağlıymış ve kendini güvensizmiş gibi hissediyor oysaki evlenen çiftler hür ve birey olabilseler birçok sorunu aşacaklardır. Burada günümüz eski tip ailelerinde çok kabahati vardır özelikle Doğu bölgesindeki gelenekçi aile tiplerinde bu biraz daha etkin gözükmektedir. Büyüklerin bu gereksiz gözetimi sebebiyle 33-35 yaşındaki kız ve erkek sorumluluk alamıyor veya alsa bile halen hayattan korkuyor. Bu durum belki 80 sene sonra değişir ama olan şimdiki nesle oluyor. Gelenekçi ailelerde artık günümüz dünyasına ayak uydurmalıdır.
Avize Seçimi: Evdeki tekli, ikili veya mutfak banyo olmak üzere bütün avizeler ve lambaları Trendyol üzerinden satın aldım diyebilirim. Sadece Salon avizesi için avizecileri dolaşmanızı tavsiye ederim onun dışında özellikle kirada oturuyor ve yeni evliyseniz boşuna pek masraf yapmayınız ve İnternet üzerinden çoğu avize modeline bakıp satın alınız. Salon hariç emin olun Antre, Mutfak, Yatak Odası, Çalışma Odası gibi odalar için avize ve lambaların fiyat aralığı 200-500 TL arasıdır. Resimlerini de ekleyeceğim ve hepsi için 9 Watt Led Beyaz Işıklı Ampul aldım. Avize seçerken çalışma veya yatak odası metrekaresine göre iki veya üç ampul girişli seçebilirsiniz. Avize lambasının kolay takılması için Glop Cam almanızı pek önermem çünkü mandallı camlar olduğu için ampul sök ve takması zor olabiliyor. Eğer Glop camlı avize alacaksanız çıkarırken mandal kısmını önce eğip sonra camı çekip çıkarınız. Glop cam güzel gözükse de çıkarması bazen meşakkatli olabiliyor fakat bu kısmı kadınlar pek bilmediği ve anlamadığı için onlar sadece duygusal açıdan bu konuya yaklaşıyor. Eve bir eşya alırken kullanım kolaylığı ve sürdürülebilirlik anlamında basit ve pratik olanı seçiniz. Glop cam seçerken de mutlaka beyaz cam seçiniz çünkü gri veya füme camlar aşırı karanlık ve gölge yapabiliyor. Dediğim gibi salon hariç tüm odalar için ödediğim avizelerin fiyat aralığı 200-500 TL arası olup sadece salona özel beş camlı yeni nesil bir avize almıştım ve ona da 1150 TL ödemiştim. Avizelerin tüm aparatları, duy kısımları hazır gelmektedir ve sadece boyutunu ayarlayıp tavana takmanız yeterli olacaktır. Eğer avize takmasını bilmiyorsanız bilen birinden veya bir elektrikçiden bunu yapmasını isteyiniz çünkü kontrol kalemi ile bu işlem yapılır ve yanlış bir harekette elektrik çarpabilir. Eşiniz ile ortak bir paydada buluşup İnternet üzerinden kolayca avize seçimi yapabilirsiniz. Boşuna dışarıda avizeciler ile vakit kaybetmeyin çünkü fiyat bakımından kazık yiyebileceğiniz bir sektör olduğu için İnternet üzerinden alacağınız 450 TL fiyatındaki bir avize dükkanda bin TL olabilir.
Perde Seçimi: Perde seçimi ve piyasadaki perde fiyatları da aşırı değişkenlik gösteren ve evlilik sürecinde genelde ara ara tartışmalara yok açan eşyalardan biridir. Özellikle Fon perdeler dükkanlarda çok pahalı olduğundan dolayı ve kaliteli ve daha uygun fiyata Trendyol üzerinden Fon Dünyası tedarikçisinden almıştım. Bir adet fon perde 800 TL olup genelde 100-260 ölçülerinde standart olarak sipariş edilmektedir. İki fon salona iki fon perde yatak odasına aldım ve emin olun dükkana gidip alsaydım aynı kalite perdeyi 20 bin fiyatından aşağı alamazdım. Tül seçiminde ise İnternet üzerinden değilde hazır kesilmiş 1/3 kat pileli olanlardan almanızı tavsiye ederim. Dükkan fiyatı ile İnternet fiyatı genelde hemen hemen aynı olabiliyor tül perdelerde özellikle hazır ölçülerde olanlardan alırsanız. Son olarak güneşten korunmak için Stor Perde almanızı öneririm. Apartmanda yaşayanlar özellikle yüksek giriş veya birinci, ikinci ve üçüncü katlarda ise evin dışarıdan gözükmemesi ve güneşinde gelmesi için Stor Perde kesinlikle almanızı salona öneririm. Eğer eviniz yüksek katta ise ve elektrikli panjur varsa o zaman Stor Perde almayabilirsiniz bu tamamen size kalmıştır diyebilirim. Perde seçimi emin olun bu kadar basit olup kadın gözüyle bakınca sanki bir eksik varmış gibi veya çok para verince daha da güzel olacakmış gibi bir hissiyat vardır. Emin olun perde fiyatları aşırı değişken bir piyasa olup dükkanlarda kündeye gelebilirsiniz. Avize ve Perde alırken mutlaka İnternet üzerinden fiyat almanızı, yararlanmanızı ve daha uygunsa aynı kalitede satın almanızı tavsiye ederim. Bu aksiyon erkekler için çok kolay olup kadınlar için biraz soru işaretli olabiliyor. Bence kadınlar için bu aksiyonu almak kolay olmalıdır. Kadınlar bir ürüne çok para verince elinize bir şey geçmiyor bunu bilmeniz yeterli.
Nişan Bohçası: Nişanlılık döneminde erkek ve kıza birbirleri tarafından yapılan bir nevi hediye seremonisi olup bu hediye verme kısmı bazı kültürlere göre anne ve babayı da katabiliyor. Özetle nişan bohçası aslında kızın veya erkeğin gündelik yaşamda kullanacağı kişisel eşyalar olup günümüzde çoğu çift bunları kendi evlendikten sonra alıyor veya bekar iken satın aldığı için bohçaya pek gerek kalmıyor. Çok eski bir gelenek olduğu için günümüzde pek geçerliliği kalmamıştır. Bu geleneği yapan var mı derseniz tabii vardır. Fakat erkeğe alınacak tıraş seti, saat, ropdöşambır gibi eşyaları bekarken de aldığı için bohçanın pek esprisi kalmıyor. Diğer bir durum ise bireyin bu kişisel eşyaları kendi zevkine göre almak istemesinden dolayı bohça yine istemeyebiliyor. Bu yüzden Nişan Bohçası çok eski bir gelenek olup eskiden alışveriş kültürü bu kadar yaygın değilken ve evlenen çift yaş ortalaması çok düşük olduğundan dolayı zamanında böyle bir gelenek varmış ve mecbur gibiymiş. Günümüz dünyasında ise Nişan Bohçasına çok da gerek yok gibi duruyor. Çünkü erkek için yapılacak bohçada gömlek, pijama seti, terlik, ayakkabı, saat, havlu, cüzdan, kişisel bakım seti gibi eşyaların çoğunu zaten damat evlenmeden önce veya bir kısmını sonra kendi kişisel zevkine göre aldığı için gerek duymamaktadır.
Burak Avcıoğlu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.