Dış Foto Çekim dediğimiz olay aslında gelin ve damadın nikah öncesi veya yorulmamak için ondan bir gün önce yapılan gelinin gelinlik giyip saçını ve makyajını yaptırdığı damadın ise damatlık gibi tıraşını olduğu sonrada ücretsiz veya ücretli bir stüdyoya gidip fotoğraf çektirmesi ve bunu albüm paketi olarak satın alması işlemidir. Şimdi ne gerek var diye sorabilirsiniz veya düğün işlemi sırasında zaten düğün paketi içerisinde düğünden iki saat önce düğün mekanında böyle bir çekim hizmeti varsa almanıza gerek var mı diye sorarsanız bence pek yoktur. Parasında değilim sadece yorucu bir işlem oluyor. Örneğin sadece dış çekim fiyatı stüdyo dahil 4500-5000 TL arası bir para tutabilir. Fakat gün içerisinde birçok poz verme, farklı farklı konseptlerde fotoğraf çektirme gibi yarım gününüzü alan bir işlem olduğu için gerek var mı yok mu bunun tercihi size kalmıştır. Dış çekim için genelde İstanbul’da nikah ve düğün yapanlar Şile tarafları, Kadıköy Fenerbahçe Parkı, Pendik Millet Bahçesi, Ihlamur Kasrı, Emirgan Korusu gibi yerler olabilir. Hiç buralar ile uğraşmak istemiyorsanız her ilçede bulunan ücretli bir stüdyoya gidip konsept konsept resim çektirebilirsiniz. Fakat dediğim gibi eğer düğün yapacaksanız ve aldığınız düğün paketi içerisinde düğün öncesi fotoğraf çekim ve son zamanlarda popüler olan Drone ile video çekim gibi ek hizmetler paket içerisinde varsa bence ekstradan Dış Çekim olayına bulaşmayın.
Zaten düğün yerinde sizin birçok pozunuzu çekecektir ve o resimler ile sonradan bir fotoğrafçıda albüm yaptırabilir veya düğün paketi içerisinde varsa size zaten albüm seti olarak da takdim edebilirler. Düğün gibi ile aynı gün dış çekim yapacaksanız sabah saatlerinden hazır olmanız gerekmektedir ve gelin mutlaka öğlen hazır olmalı yoksa düğün telaşı, kız alma merasimi derken düğüne geç kalabilirsiniz. En temizi düğünden bir gün önce bu işleri bitirmeniz düğün gibi stresinizi azaltacaktır. Son olarak Dış Çekim paketinde büyük küçük albüm, aileler için albüm, Drone video çekim gibi birçok yenilikler sizi beklemektedir. Bunu bir kapitalizmin harcama politikası olarak görenlerde muhakkak vardır. Dış Foto Çekimi yaptıktan sonra mutlaka 15 gün içerisinde almaya gidiniz. Eğer 6 ay veya daha uzun bir süre sonra yoğunluktan gidemeyip fotoğrafçıya gittiğinizde baskı ve kağıt masraflarına zam geleceği için foto çekimi için verdiğiniz paranın üzerine fark verebilirsiniz. Örneğin 4500 TL olan dış çekim paketini 5 ay sonra almaya gittiğimizde 500 TL daha ek masraf verme durumunda kaldık. Bu yüzden düğünden hemen iki hafta sonra dış çekim fotoğraflarınızı almanızı öneririm.
Davetiye işlemi ise yapacağınız düğün, kına ve nikahı gelecek davetlilere vermeniz için bastırmanız gereken ritüellerden biri dahadır. Genelde 100 adet bastırmanızı öneririm çünkü dijital çağda yaşadığımız için davetiyenin resmi herkese telefondan WhatsApp üzerinden gönderiliyor ve inanın o 100 davetiyenin yarısı elinizde kalıyor. Matbaa firmaları bunu bildikleri için davetiye basımını minimum 100 sınırında tutuyorlar eğer 50 adet paketi varsa direkt onu alın derim çünkü elinizde fazlasıyla kalıyor. Anı için kendinizi bir iki tane muhakkak saklayınız. Davetiye fiyatları ise üzerinde malzeme ve işlemelere göre değişiyor. Ortalama 500-1500 TL arası bir fiyat aralığı olup davetiyenin isim baş harfli mühürlü olması, transparan veya yaldızlı kağıt içermesi gibi kullanılan malzemeye göre bu fiyat değişkenlik gösterebilir. Benim önerim bu davetiyelere insanlar pek bakmadığı için fiyatı uygun ama şık, sade ve yenilikçi bir model seçerek fiyat performans yapıp davetiyeyi bu şekilde bastırabilirsiniz. Kendiniz emin olun özeneceksiniz özellikle gelin tarafı fakat davetliler sadece düğün ve nikah adres yerlerine bakacağı için sonrasında da çöpe atacağından davetiye kısmına gereksiz yatırım yapmanızı önermem. Çok paranız vardır ve çok gösterişli bir davetiye yaptırmak isterseniz o ayrı bir konu fakat dediğim gibi şık sade ve modern bir davetiye yeterli olacaktır. Ekstradan davetiye üzerine yaptıracağınız kırtasiye malzemeleri gereksiz fiyatı yükseltecektir. Birde hangi Matbaa firmasına giderseniz gidin genelde size sundukları Davetiye katalogları aynı olup firmalar arası karşılaştırma yaparak en uygun fiyatlısını da seçebilirsiniz. Örneğin Ekonom kataloğu neredeyse davetiye modeli bakabilir miyim dediğinizde size ilk sunulan kataloglardan biridir bununla yarışa başlayabilirsiniz.
Gelin Başı Saçı ise Düğün günü gelinin saç, makyaj ve kuaförde hazırlık için yaptığı tüm harcama sürecine denmektedir. Genelde gelin başını damat öder ve kadınların kuaför fiyatları yüksek olduğu için Düğün günü yapılan bu özel gelin başı saçıda biraz pahalı olacaktır. Fakat hem kına, hem dış çekim hem de düğün olmak üzere üç günlük saç yapımı, makyaj, kuaför ve gelin başı toplam fiyatını eğer 10 bin TL ile kurtarırsanız ne mutlu size. Bu parayı hatta daha fazlasını tek gün için ödeyenlerde var. Bu durum artık gelinin gittiği kuaför ve aldığı saç makyaj hizmetine göre değişiyor. İnternet üzerinde yazılan bazı gelin başı fiyatları var fakat gerçekten kadın kuaförlerine gidince bu fiyat ikiye katlanabiliyor. Burada tabi olan yine damada oluyor. Belki de tüm evlilik süreci boyunca damada en çok koyan kısım bu gelin başı olabilir ama ritüeller böyle demekten başka çare yok gibi. Emin olun normal fön bile kadın kuaförlerinde çok pahalı olup gelin başı ve düğün hazırlığı için gelin adaylarına tavsiyem damadı fazla yormayınız. Umarım faydalı bir evlilik süreci yazısı olmuştur, zaman buldukça evlilik süreçleri hakkında diğer makalelerimi de ekleyeceğim.
Burak Avcıoğlu - Update: 26.01.2024
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.