İstanbul, her geçen gün nüfusu artan ve 2023 itibariyle 16 milyon insanın yaşadığı Mega bir kent olup Dünyanın önemli imparatorluklarına başkentlik yapmış eşsiz bir şehirdir. Fakat her geçen gün artan nüfus ve gelen göç sebebiyle İstanbul acaba 20 milyonu kaldıracak mı veya bu düzensiz artış nereye kadar gidecek herkesin aklında bir soru işareti olarak duruyor. İstanbul’un temel problemi trafik, ulaşım, barınma değil tamamen gereksiz nüfustur. Aşırı nüfus artışı beraberinde barınma problemini de getiriyor. İstanbul'da hem ev fiyatları hem de kira fiyatları her ilçede enflasyona bağlı bir şekilde aşırı bir artışa geçmiş durumdadır. Barınma ihtiyacının karşılanması ve yeni konutların hayata geçmesi adına TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) bu yıl itibariyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye'deki birçok şehirde İlk Evim projesini hayata geçirdi. İstanbul'da yapılacak konut projelerinin gerçekleşeceği ilçeler; Tuzla, Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Başakşehir ve Esenler olup projeye E-Devlet üzerinden Tuzla Aydınlı ilçesi için bende başvurmuştum. Başvurduğum projenin adı "İSTANBUL İLİ TUZLA İLÇESİ 20920/250000 SOSYAL KONUT PROJESİ" olup önce E-Devlet üzerinden ilgili formu dolduruyorsunuz sonrasında sizin adınıza otomatik olarak açılan Halk Bankası hesabından cep telefonunuza SMS ile bir IBAN numarası geliyor ve buraya 500 TL kapora göndererek aday adaylığı süreciniz incelenmeye alınıyor. Adaylığınız onaylandıktan sonra kura listesine girmeye hak kazanıyor ve aday oluyorsunuz. Bu kapora alma işlemi aslında E-Devlet üzerinden önce tüm kriterlerinizi doldurup aday olacağınız kesinleştikten sonra alınsa daha iyi olabilirdi.
Vatandaş aday adayı olmadan para ödemez, onun yerine E-Devlet üzerinden ilgili detaylı formu doldurur ve kayıt işlemleri bitince Devlet kayıtlar içerisinde bir ön eleme yaparak adayları belirler. Kuraya girecek adayların adaylığı kesinleşince kapora alabilir sonrasında kurada çıkmayanlara bu kaporayı iade edebilir. Bu sayede gereksiz banka işlemleri ile vatandaşı uğraştırmamış olur. Hem Devlet hem de Kamu Banklarının üzerindeki gereksiz işlem yükü biraz hafiflemiş olurdu. Konumuza geri dönecek olursak; toplu konut projelerinde yapılacak evler 2+1 ve 3+1 olup genelde bu tip projelerde ödeme şekli %10 peşinat ve 240 ay vade şeklindedir. Burada en kritik bilgi ise aylık ödeyeceğiniz taksit miktarının sabit olmamasıdır. Örneğim 2+1 ev için ilk ödeyeceğiniz taksit miktarı 2700 TL iken 6 ay sonra enflasyon veya memur maaşlarına yapılacak zam oranına paralel sizin ödeyeceğiniz taksit miktarı da 20 yıl içerisinde aralıklar ile artacaktır. 2700 TL sabit taksit ödemeli bir ev 240 ay vadeli şekilde hesaplayacak olursak aslında 648.000 TL olmalıdır. Fakat her yıl hatta altı ayda bir ödenecek taksit miktarı sabit kalmayacağı için cebinizden çıkacak miktar 1 veya 1.5 milyon TL civarı bir para olacaktır. TOKİ projelerinin en sevilmeyen ve düşündürücü tarafı da burasıdır. Çünkü enflasyon oranı ülkenin durumuna göre değişken olduğu için ve 20 yıl içerisinde her gelen farklı hükumetlerin nasıl bir politika izleyeceğini tam olarak bilemediğimiz için bu değişken ve artan taksit miktarı pek cazip gelmiyor. Oysaki TOKİ dediğimiz olay vatandaşa ucuz yolla fiyat performans barınma hizmeti sağlamak demektir. Başlangıçta projenin maliyeti hesaplansa ve iki yıl sonra evler teslim edileceği için toplam maliyet çıkarılıp banka kredisi veriyormuş gibi ödeyeceğiniz 240 ay vadelik toplam maliyet sabit olsa daha güzel olurdu.
TOKİ projelerine daha önce girmiş bazı tanıdıklarım 20 yıl vade ile uğraşılmadığını toplu bir para vererek veya bankadan kredi çekerek borcunu kapattığını bana söylemişti. Bir sonraki TOKİ projelerine tekrardan başvuracaklar için bu bilgiyi de size ekstradan söylemek isterim. Tekrardan projemize dönecek olursak; 250 bin sosyal konut kampanyası kapsamında İstanbul’un Tuzla ilçesi Aydınlı semtinde 20.920 adet konut projesinin hak sahibi belirleme kura töreni 16 ve 29 Mart 2023 tarihinde Tuzla Viaport Marina Tuzla Belediyesi Etkinlik Çadırı içerisinde Noter huzurunda çekilmiştir. Konut kazanalar E-Devlet üzerinden giriş yaparak arama kısmına TOKİ yazarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) sayfası içerisine gelerek “Talep Toplama Projeleri İçin Hak Sahipliği Kura Sonucu Sorgulama” kısmından konut hakkı kazanıp kazanmadığını öğrenebilir. E-Devlet TOKİ sayfası: www.turkiye.gov.tr/toplu-konut-idaresi-baskanligi-toki olup buradan ulaşabilirsiniz. Kura sonucu olumsuz çıkanlar ise Hak Sahibi Olamadınız açıklaması ile ekrandan kazanıp kazanmadığını görebilir. Bildiğiniz gibi İstanbul’da Ev sahibi olmak çok zor bir süreç olduğu için ilerleyen zamanlarda taksit miktarı oransal olarak zamlansa bile yine de bu tip projeleri ev sahibi olmak için düşünebilirsiniz. Bakanlık taksitlere yapılacak oranların en fazla %25 ile sınırlandırılacağını söyledi fakat 20 yıllık bir ödeme süreci olacağı için gelen hükumetlere göre bu durum değişebilir.
Son olarak ödediğiniz 500 TL kaporayı nasıl geri alacağınızdan bahsetmek isterim. Kurada hak sahibi olamayanlar, 500 TL olan başvuru bedellerini kura çekiliş tarihinden itibaren beş iş günü sonrasında başvuru yapılan bankanın yetkili şubeleri ve ATM’ler üzerinden geri alınabileceğini resmi Twitter hesabından duyurdu. E-Devlet üzerinden başvuru gerçekleştiren vatandaşlar ise iadelerini, başvuru aşamasında isimlerine açılan IBAN numarasına yapılmaktadır. Adınıza açılan hesap üzerinden başvuru bedelini iade alabilirsiniz. Halk Bank üzerinden ben başvuru yapmıştım. İade süreci ve sonrasında adıma açılan Halk Bank hesabını kapatmak için başvuracağım süreci ayrıca sizlerle bu makale altında detaylı şekilde güncelleyip paylaşacağım. Yazımı takip etmeye devam edebilirsiniz.
Gün içerisinde Halk Bank müşteri hizmetlerini aradım (0850 222 0400) ve TOKİ için yatırmış olduğum 500 TL kaparoyu herhangi bir Halk Bank ATM cihazından kartsız işlemleri seçerek Toki Başvuru bölümünden T.C. Kimliğinizi girerek kartsız bir şekilde kaporayı direkt alabileceğini söylediler. Gün içerisinde bir Halk Bank ATM cihazından girişe tıklayarak kartsız işlemler bölümünden paramı kolayca aldığımı söylemek isterim. İade işleminin bu kadar kısa sürede yapılmasını takdir etmem gerekir. Adınıza açılmış boş Halk Bank hesabını kapatmak için ise müşteri hizmeti ile iletişime geçebilirsiniz. Sonrasında E-Devlet üzerinden “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” kısmından bağlantılı olduğunuz bankaları sorgulayarak banka ile ilişkinizin kesilip kesilmediğinizi öğrenebilirsiniz.
Burak AVCI - Update: 31.03.2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.