Kış aylarının yaklaşması ile birlikte hem mevsimsel grip (İnfluenza) hem de Covid-19 vakalarının artışa geçeceği bu yeni dönemde hatırlatıcı aşı dozlarınızı olmayı tavsiye ederek yazıma başlamak istiyorum. Özellikle kış aylarında oturarak iş yapan beyaz yakalılar için soğukta kalmanız dolayısıyla veya ani hareketlerden dolayı başınıza gelebilecek bel tutulması ve kuyruk sokumu ağrısı içinde birkaç öneride bulunacağım. Öncelikle Covid-19 dördüncü doz aşı ile makaleme başlamak istiyorum. Bildiğiniz gibi Koronavirüs her sene mutasyon geçirerek etkisini biraz daha yitiriyor diyebiliriz. Özellikle yaz sezonunda Koronavirüs artışı birçok ilde gerçekleşmiş ve semptomlar genelde normal grip semptomları ile aynı olup çoğu insan sanırım mevsimsel grip oldum diyerek ilaç bile almadan bu süreci atlatmıştır. Genelde yeni Koronavirüs olanların belirtileri ilk birkaç gün terleme ve baş ağrısı sonraki iki gün yarı derecede tat ve koku kaybı sonrasında biraz halsizlikle beraber toplamda bir haftada atlatılan bir hastalık süreci olmuştur. Ayrıca bu sene Eylül ayı itibariyle tüm eczanelerde mevsimsel grip aşısının da satışı olup 243 TL'ye eczanelerden satın alıp bir sağlık kuruluşunda bu aşıyı olabilirsiniz. Ben dördüncü hatırlatma dozu olarak yine Sinovac oldum. Etrafımdan duyduğum kadarıyla üçüncü doz Pfizer-BioNTech aşısı olanlarda bünyeden bünyeye farklı ve kötü tepkilere verdiği için üçüncü aşınızı Sinovac yönünde kullanmanızı tavsiye ederim. Sinovac aşısı olduktan sonra mevsimsel grip aşısı olmak gerekir mi bunu bir sağlık kuruluşuna danışmanızda tavsiye edebilirim.
Eğer yakın zamanda Koronavirüse kapıldıysanız ve grip, baş ağrısı, boğaz gıcıklığı, hafif halsizlik veya klima çarpması gibi bir durumunuz varsa Nurofen (İbuprofen) veya Parol (Parasetamol) gibi ilaçları bir doktora danışmadan hemen almayın derim. Koronavirüsün yeni semptomları hafif grip gibi, tat ve koku kaybı yarı derecede, burun veya geniz akıntısı gibi kişiye göre değişkenlik gösterebilen belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler sizde varsa başta Nurofen olmak üzere NSAIDs Non Steroidal Antienflamatuar (Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drug) yani Steroid Olmayan Anti-inflamatuar İlaçlara hemen yönelmeyiniz çünkü faydası olmayabilir. Genelde eczanelerde Parol veya Parol Plus çokça önerilmektedir ve alacaksanız Parol belki geçici bir çözüm şimdilik olabilir fakat test yaptırıp kendi karantina sürecinizi uygulayarak dinlenmeniz en faydalısı olacaktır. Parol (Parasetamol) hafif ve orta şiddette ağrılar için kullanılan bir ağrı kesicidir aslında tam bir ilaç değildir.
Grip ve soğuk algınlığında ateşi düşürmek için genelde tercih edilir. Üç veya dört günden fazla günde iki sefer olacak şekilde maksimum kullanmanız tavsiye edilir çokta kullanılması iyi değildir. İdeal kullanımı günde iki tablet olup iki veya üç gün maksimum kullanılır daha fazla ve uzun kullanımı karaciğere zarar verir. Grip, İnfluenza gibi mevsim geçişlerinden dolayı oluşan solunum yolu hastalıkları için doktorlar ana ilacın yanına ek olarak oral sprey verebilir. Doktor bu tip durumlarda bana TANFLEX %0.15 Oral Sprey vermişti günde üç defa kullanmam için fakat bu ilaç yerine klasik Pastil yeterli olacaktır. Genelde oral spreyler mevsim geçişleri, gıcıklanma, boğaz gıdıklanması ve gıcık, grip, solunum yolu enfeksiyonu gibi durumlarda kullanılsa da ben ana ilacın kullanılmasının yeterli olacağını düşünüyorum.
Ekim ayı ile birlikte yaklaşan soğuk havalarda mutlaka giyiminize dikkat edin ve ince giyinmeyin. Kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçının çünkü mevsim geçişlerinden grip vakaları hızla artacağı için hastalığa yakalanmanız daha kolay olacaktır. Mevsimsel grip aşısı olmayanlar mutlaka Covid-19 hatırlatıcı aşı dozlarını olsunlar. Eğer Koronavirüs ciddi bir mutasyon geçirmezse büyük ihtimal etkisini yitirecek ve mevsimsel grip hayatımızda var olmaya yeniden devam edecek gibi gözüküyor. Meyve çayı tüketmenizi ve sabahları bir tatlı kaşığı bal yemenizi tavsiye edebilirim. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa virüslere karşı direnç o kadar kuvvetli olmaktadır. Hayat Eve Sığar uygulamasında şu an dört adet aşı uygulaması bende gözükmektedir ve hepsini Sinovac aşısı oldum. Beşinci doz gelir mi bilmiyorum ama gelirse onu da olduktan sonra sizlerle paylaşacağım. Pfizer-BioNTech aşısının yan etkilerinden dolayı çoğu kişi üçüncü doz olmaktan vazgeçmiş gibi görünüyor. Eğer Covid-19 vakaları tekrardan ciddi şekilde artışa geçerse en azından Sinovac olmanızı tavsiye ederim. Çünkü virüsün etkisi her ne kadar azalsa da hasta olmaktan iyidir. Pandemi koşulları azalmış gibi görünse de koronavirüs halen hayatımızdan tamamen çıkmış değildir bu yüzden tedbirli olmak durumundayız.
Bir başka konu ise soğuk havaların gelmesi ile yaşanan bel tutulması ve kuyruk sokumu ağrısıdır. Öncelikle şunu söylemem gerekir; beyaz yaka çalışanların sıkça başına gelen bu durum kuyruk sokumu ve bel çevresindeki kasların hamlama durumu ile birlikte ani hareket veya soğukta kalmanızdan dolayı bu ağrılar oluşmaktadır. Eğer kanepede uyuya kalırsanız veya çok soğukta kalıp belinizi üşütürseniz bir sabah kalktığınızda kuyruk sokumu feci şekilde ağrıyorsa geçmiş olsun demektir. Birde aşırı terli halde birden ani eşya kaldırma veya indirme hareketi yaparsanız ve bel kaslarınızdan kıt diye bir ses gelirse bunu hemen bel fıtığımı oldum şeklinde yorumlamayınız. Büyük olasılıkla terlediğiniz için bel ve sırt kısmı birden soğumuştur ve siz ani bir hareket yapınca oradaki kas kasılmasından dolayı böyle bir ses gelmiş olabilir. Bu olayın adı Kas Spazmı olup bel fıtığı veya disk kayması gibi ciddi bir olay değildir. Fakat ağrısı ve oradaki kasın tekrar açılması dört beş hafta sürmektedir. Bu yüzden iki hafta sonra neden belim veya kuyruk sokumu kısmım halen hafifte olsa ağrıyor demeyin çünkü birkaç hafta size çektirmektedir. Doktora gittiğinizde de emin olmak için kesinlikle röntgen çektirin derim ve doktorunuzda size kas spazmı olduğunu ve dört haftalık bir süreç sonrası ancak oradaki ağrının geçip eskisi gibi olacağını anlatacaktır.
Kas Spazmı tedavisi için genelde Parafon gibi kas gevşetici tablet ilaçlar veya Elektra Jel gibi krem şeklinde ilaçlar verilir. bu ilaçları kullanmanızı tavsiye ederim. Ben genelde krem olanından değil de tablet olanını tercih ediyorum çünkü daha faydalı oluyor. Kas gevşetici yanında birde Arveles gibi ağrı kesici ilaçta doktor verebilir fakat şiddetli ağrınız yoksa pek kullanmanızı önermem nihayetinde ağrı kesici ilaçları uzun süreli kullanmak faydalı değildir. Kas gevşetici ilacı bitirmeniz kas spazmı ağrınız için yeterli olacaktır. Hem ağrılarınızın olduğu dönemde hem de geçtikten sonra mutlaka sırtüstü yatarak kuyruk sokumu kısmındaki kasları güçlendirmek için bazı egzersiz ve fizik tedavi uygulamalarını evde yapmanızı tavsiye ederim. 15 dakikalık egzersizler olup Pelvik Eğim, Bel Çevirme, Kalça Kaldırma, Yarım Mekik, Bacak Kaldırma gibi birçok faydalı egzersiz bel kısmınızı güçlendirecek ve bir sonraki ani hareket veya hareketsizlikler durumunda kas spazmı ile karşılaşmayacaksınız. Her bel ağrısı bel fıtığı değildir ve bel fıtığı genelde kuyruk sokumu değil ayaklara vurur ve yürümede problem çekersiniz.
Burak AVCI - Update: 22.02.2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.