Balıkesir'in tatil bölgeleri olan ve Körfez'in en popüler ilçeleri Burhaniye ve Ayvalık'ı anlatmaya ikinci yazımda devam ediyorum. İlk yazımda Balıkesir Burhaniye ile ilgili bazı mekanlar, plajlar, restoranlar ve yerler hakkında sizlere bilgi vermiştim. Bu yazımda da İstanbul'dan yine yola çıkıp bu sefer Burhaniye ve Ayvalık’ta uğradığım yerlerden kısa kısa sizlere bilgi vereceğim. Araç ile yolculuk sırasında hangi güzergahlardan geçtiğimden de çok kısa bahsedeceğim. Daha önceki yazılarımda bu konudan uzunca bahsettiğim için bu sefer İstanbul Ayvalık yolculuk kısmını kısa tutacağım. Merak edenler Travel kısımdaki yazılarımı okuyabilir. İstanbul'dan Ayvalık ve Burhaniye'ye gelecekler için tavsiye edebileceğim güzergah iki tane olup ilki Yalova Pendik Feribotu ile karşıya geçip buradan devam etmeleridir. Tabii tatil ve bayram zamanı Altınova D575 ve E881 yolları kalabalık olacağından dolayı ikinci alternatif olarak Osmangazi Köprüsü üzerinden gelerek Otoyol 5 (O5) ücretli yoluna bağlanıp buradan devam etmektir. İstanbul'dan gelirken eğer sahilden gitmek istiyor ve D100 (E5) karayoluna hemen uğramak istemiyorsanız, Pendik Güzelyalı ve Tuzla Sahili mevkisinden giderek Tuzla'da İstasyon Mahallesi Muhtarlığı yerine kadar gelip Tuzla Askeri Piyade Okulu kısmından dönüş yaparak Tuzla Kavşağından E5 rotasına bağlanarak buradan devam edebilirsiniz. İstanbul'dan Ayvalık'a gelirken geçiş ücretleri alınan yerler; Osmangazi Köprüsü, Bursa Kuzey Gişeleri ve Balıkesir Batı Gişeleri olup buralarda geçiş ücreti vermek zorundasınız. Gelirken de aynı güzergahı kullanabilirsiniz.
Balıkesir'den gelirken Gebze OSB Gişeleri Çıkışı tarafına dikkat etmenizi öneririm genelde buradan Trafik Polisi kontrolü sıkça yapılmaktadır. Aynı zamanda Balıkesir yoluna girdiğinizde D230 Edremit yolunda da birçok radar kontrolü olduğu için yavaş gitmenizi öneririm. Yolculuk hakkında bu bilgileri verdikten sonra ilk olarak Burhaniye'deki yerleri tanıtarak yazıma başlamak isterim. Daha önceki makalemde olduğu gibi bu yazımda da yine maddeler halinde sıralayarak gideceğim. Bu arada yolculuk sırasında elektrikli şarj istasyonu yani ZES (Zorlu Energy Solutions) kullanmak isteyenler 228 Oksijen Balıkesir Batı dinlenme yerindeki şarj istasyonunu kullanabilir. Burada aynı zamanda Petrol Ofisi istasyonu ve Köfteci Yusuf bulunmaktadır. Zaten O5 yolu üzerinde birçok Oksijen dinlenme tesisi olup daha önceki yazılarımda bu tesislerden ayrıca bahsetmiştim ve yeni bir tesis bulursam oradan da bahsetmeye devam edeceğim. Google Haritalar (Google Maps) kullanarak sizlere yerleri tanıtmaya başlıyorum.
* By Refik Meyhane Restoran (Burhaniye & İskele): Burhaniye ilçesinin İskele mahallesinde bulunan ve mezeleri güzel olan bir meyhanedir. İster balık ve meze şeklinde ana yemekli isterseniz sadece birbirinden çeşit mezeleri ile arkadaşlarınız ile güzel bir akşam ziyafeti çekebilirsiniz. İskele civarındaki en popüler ve uğrak meyhanelerden biridir. Meze olarak kalamar, dolma, patlıcan, barbunya, tarator salatası, ciğer, beyin, börülce salatası, humus, haydari, mantar, enginar, mücver, atom ve daha adını sayamadığım birçok taze meze çeşidi mevcuttur. Rakı olarak Efe Gold tercihimiz oldu ve kişi başı 350-400 TL arası bir ücret ödemiştik. Eğer iskele mahallesine giderseniz bir akşam uğramanızı tavsiye ederim. Yaz ayları ve sezonda gidecekseniz sabahtan arayıp rezerve yaptırmanız gerekmektedir çünkü akşamüstü itibariyle tamamen dolu oluyor ve yer bulmanız çok zordur diyebilirim.
* ByDoğan Restoran (Burhaniye & İskele): İskele mahallesinde bulunan ve yine sezonda kalabalık olan aileniz ile gidebileceğiniz alkolsüz restoranlardan biridir. Kebap, lahmacun, pide ve benzeri birçok et yemeği ve diğer sıcak yemeklerin servis edildiği bir restorandır. Yazın ve sezonda gece 12'ye kadar açıktır. Fakat son gittiğimde kebabını pek beğenmediğimi söyleyebilirim. İskelede aileniz ile gidebileceğiniz yine de nezih restoranlardan biridir diyebilirim. Civarda kalitesi biraz daha düşük restoranlar olup genelde aile ile gidilebilecek iskeledeki restoranlardan birkaçı içerisindedir.
* 44 Pide (Burhaniye & İskele): İskele mahallesinde merkez kısmında kalan ve Beksan Fırın'ın sırasında olan güzel bir esnaf restoranıdır. Lahmacunu kesinlikle civarında en iyisi olup tatmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda pide, kebap, ciğer, tavuk ve diğer ızgara ürünlerini tavsiye edebilirim. Hem çok taze hem de sıcak servis yapıp oldukça lezzetlidir. Buraya da aileniz ile gidebilirsiniz ve Eylül ayında bile gece 12'ye kadar açıktırlar. Açıkçası iskele mahallesinde lahmacun ve pide yemek istersem burayı tercih ederim. Kuzu şiş ve ciğer gibi ızgaralarını henüz denemedim, onları denersem mutlaka görüşlerimi sizle paylaşırım.
* Deli Mavi Cafe Bar (Burhaniye & İskele): İskele sahilde bulunan ve tamda By Refik Meyhanenin yanında bulunan canlı müzik hizmeti bulunan Pub olup iskele tarafındaki Pub işletmeler Kordon Boyu yolu üzerinde genelde yan yana bulunmaktadır. Genelde canlı müzik burada oluyor diğer işletmeler standart Pub ve Cafe hizmeti veriyor. Eğer daha hareketli ortam ararsanız Ören'e geçmenizi tavsiye ederim. Sezonda ve bayramlarda yoğun olup daha çok eğlenebilirsiniz fakat sezon dışı İskele biraz sönük geçebilir.
* Urfa Yörem Baklavaları Burhaniye: Burhaniye merkezde Ziraat Bankası şubesinin arka sokağı olan Ali Çetinkaya Caddesi üzerinde bulunan uygun fiyatlı baklava çeşitleri satan güzel bir şubedir. Şeker pancarından yapılan cevizli, fıstıklı baklava, burma ve kadayıflardan çok uygun fiyatlarda satın alabilirsiniz. Burhaniye merkezde kendinize veya misafirliğe giderken buradan hem lezzetli hem de uygun fiyatlarda tatlınızı alabilirsiniz.
İkinci anlatacağım yer Akçay olup Akçay, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı bir mahalledir. Burhaniye'nin Pelitköy, Ören ve İskele gibi tatil mevkisi olan bölgelerinden biridir. Daha eski yerleşim yeri olduğu için daha kalabalık ve daha yıllanmış mekanlara sahiptir. Sezonda Akçay'a uğrarsanız çok kalabalık olduğunu göreceksiniz. Ben gün içerisinde sahilden Altınyol Caddesi üzerinden gittim. Akçay'a giderken Havran Çayı üzerinden geçersiniz ve Orjan Tatil Sitesi istikametinden devam edersiniz. Zeytinli Rock Festivali'nin yapıldığı Plaj bu bölgede yer almaktadır. Aynı zamanda Altınkum Plajı ücretsiz halk plajı olup sezonda çok kalabalıktır ve büyük bir plajdır. Aracınızı 1010. Sokak veya Sakarya Caddesi üzerine bırakabilirsiniz. 1011. Sokak yürüme yolu olup buraya araç girmez ve bu sokağın sonu körfezin en ünlü Beach ve Gece Kulübü olan Köprü Beach & Club & Lounge mekanına çıkar. Zaten az ilerisi de ücretsiz Altınkum Plajıdır. Plaj ücretsiz olup plajın hemen arkasındaki yürüyüş yolu üzerinde birçok Cafe ve işletme vardır. İster sandalyeleriniz ile plaja gidip sonrasında bu kafelerde yemek yiyebilir bir şeyler içebilirsiniz. Lavien Cafe, Turkuaz Cafe Fast Food, Çapa Marin Cafe gibi plaja yakın birçok işletme mevcuttur. Akçay’da birçok meyhane, restoran ve otel olup buraya uğradıkça deneyimlerimi ve yeni mekanları sizlere diğer yazılarımda aktaracağım.
Üçüncü ve son uğradığım yer ise Balıkesir'in en tanınmış ve ünlü ilçesi olan Ayvalık'tır. Ayvalık ilçesi hakkında birkaç yerden bahsedeceğim fakat Ayvalık'ı tamamen anlatmak belki birkaç makale alabilir o yüzden sadece uğradığım bir iki yerden bahsedeceğim. Öncelikle şunu söylemeyelim Ayvalık sahil yani Atatürk Bulvarının olduğu merkez kısımda park bulmanız biraz imkansızdır. Hele ki sezonda ve bayramda araç park olayını zaten unutun. Ben Eylül ortasında gittim ve akşam aracı ücretsiz sadece Migros Marina'nın oradaki Otoparka çekebildim. Aynı zamanda Balıkesir Belediyesinin işlettiği Otoparkta oradadır. Onun dışında ücretli otoparklarda sezon dışında yer bulmanız kolaydır. Aynı zamanda para çekecekseniz Migros Marina’nın orada birçok bankanın ATM cihazlarda mevcuttur. Akşam yemeği olarak balık tercih ettik ve alkolsüz çok güzel balıklar yapan Papalina Balık Evi tabelalı Ramo'nun Yeri’ne gittik. İşletmenin iki şubesi bulunmaktadır. İlk şubesi Ayvalık Balık Hali yanında bulunan ve Migros Marina’ya yakın olan şubesi olup ikinci ve benimde gittiği şube ise tam merkezde ve denize sıfır süper bir konumda olan Ayvalık Tekne Turlarının kalktığı yerdeki şubesidir.
Balık olarak Sardalya, Midye Tava, Çipura, Papalina, Mezgit, Kalamar, Levrek, Midye Dolma gibi birçok taze balık çeşidi vardır. Balıkları çok lezzetli olup ikinci şubesinde servis sezon dışı olmasına rağmen biraz yavaştı. Gerçi Ayvalık merkezde denize sıfır o fiyatlarda başka yerde oturamayacağınız için bence balıklar yarım saat sonra gelse bile manzaranın keyfini çıkarın derim ve balığınızı saatlere yaya yaya yemenizi tavsiye ederim. İlk şube alkolsüz olup ikinci benim gittiğim şube yeni açılmış ve alkol hizmeti vardı. Balığınızın yanında rakı veya birada söyleyebilirsiniz. Köfteci Yusuf’un tam karşısınadır ve köfte yemek isterseniz merkezdeki Köfteci Yusuf’a da uğrayabilirsiniz. Ayvalık'ta tatil yapmak ve kalmak için Cesmelihan Butik Oteli öneririm. Ayvalık merkezde bulunan ve ana cadde üzerinde bulunan LC Waikiki mağazasının hemen yanındaki sokaktan girerek yukarı doğru 4 dakika yürüme mesafesinde bulunan ve şahane Ayvalık manzarasına sahip nezih bir oteldir. Ayvalık ilçesini keşfetmek isteyenler ve kalacak nezih, temiz, kahvaltısı mükemmel butik bir otel arıyorsanız burası tam size göre diyebilirim. Aracınızı ise Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Kıray Otoparka park edebilirsiniz. Aynı sokak üzerinde yine otele çok yakın nezih meyaneler sokağı vardır burada da arkadaşlarınız ile güzel vakit geçirebilirsiniz.
Burak Avcıoğlu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.