Kişisel cilt ve saç bakımı hakkında daha önceleri kullandığım ürünleri uygulamalı bir şekilde sizlerle paylaşmıştım. Bu yazımda evde uygulayabileceğiniz kişisel cilt, yüz ve saç bakımı ritüellerinden topluca bahsedeceğim. Aynı zamanda son yılların popüler uygulaması haline gelmiş Profesyonel cilt bakımı seansları ne kadar güvenilir yaptırmak gerekir mi? Cilde bir zararı var mıdır? Bu konular hakkında da sizleri bilgilendireceğim. Genel olarak duş öncesi yüz ve cilt bakımı yapabilirsiniz. Genelde erkekler yüz bakımlarını gittikleri kuaförlerde de yaptırmaktadır. Eğer 10 günde bir kuaföre gidiyorsanız orada yaptırdığınız cilt bakımı da yeterli olacaktır. Genelde güvenilir ve bilinen malzemeler ile evde bu işlemi yapmanız daha faydanıza olacaktır. Bazı kuaförler kalitesiz ürün kullanabiliyor, gerçi benim önerdiğim ve kuaförlerde yapılan cilt ve yüz bakımları profesyonel olmadığı için cilde bir zarar vermez diyebiliriz. Benim anlatacağım cilt bakım yöntemi normal klasik ciltler için olup çoğu erkeğe uygulanabilir model olanıdır. Eğer cildiniz çok yağlı, akneli veya problemli ise bir uzmana (Dermatologlara) ayrıca danışmanıza tavsiye ederim. Fakat cildinizde görünür biçimde bir bozukluk, problem veya sivilce tarzı bir durum yoksa genel olarak temizse bu saydıklarımı sırasıyla uygulayabilirsiniz.
İlk olarak yüz temizliği ile başlayalım. Yüz temizliği için genelde tonik kullanabilirsiniz. Tonik kullanmak istemiyorsanız yüz temizleme köpüğü de kullanabilirsiniz. Yüz temizleme köpükleri toniklere göre daha az yakıcıdır. Genelde ilk yüz temizliğinde sabun kullanmayınız fakat sonrasında doğal sabunlu suyla cildinizi temizledikten sonra bir kere yıkayıp durulayabilirsiniz. Tonik kullanırken pamuk veya disk pamuk ürünlerini kullanmanızı tavsiye ederim. İlk olarak yüz ve cilt temizliği için aşağıdaki ürünleri kullanabilirsiniz. Yeni ürünler deneyimledikçe listeye ekleyeceğim.
* Garnier Hyaluronik Aloe Ferahlatıcı ve Nemlendirici Tonik 200 ML (Gratis & Tüm Ciltler)
* HC Care Foam Cleanser Yüz Temizleme Köpüğü 200 ML (Brightening Foaming Cleanser)
* Apaks Disk Pamuk 70 Adet (BİM)
* Tirebolu 42 Doğal Aromatik Yüz Sabunu
* Thalia Doğal Kil Özlü Sabun
İkinci olarak cilt bakımı için ben Kil Maskesi öneriyorum. En bilindik ve handikapsız maske türüdür diyebilirim. Genelde kil maskesi dışında siyah maske, altın maske, pembe maske, buz maskesi gibi maskeleri pek kullanmanızı tavsiye etmem çünkü pek bir faydaları yoktur. Ayrıca burun bandı da kullanmanızı önermiyorum çünkü cildi kurutuyor ve yüz temizliği sonrası yapışan bant sayesinde ciltteki canlı dokuyu çekiyor. Burun bandı yerine ilk kısımda anlattığım yüz temizleme işlemlerinden sonra Konjac ile cildinizi temizleyebilirsiniz. Bu ürünlerin bazılarını eski Erkek Bakım makalelerimde anlatmıştım oradan detaylı bir şekilde de okuyabilirsiniz. Kil maskesi olarak aşağıdaki ürünleri önerebilirim.
* L'Oreal Paris Saf Kil Detoks Maskesi (50 ML)
* Garnier Saf ve Temiz Siyah Nokta Karşıtı Kömürlü 3'ü 1 Arada (150 ML)
* Dermokil Soyulabilir Havyarlı Siyah Kil Maskesi (75 ML)
* Yves Rocher Pure Menthe - Siyah Nokta Karşıtı Kömür Maske (75 ML)
* Spirulina Toz Yosun (Yosun Maskesi) Yosun maskesini henüz denemedim fakat cilt bakımı için Spirulina konusu çokça bahsedildiği için makaleye eklemek istedim. Bu yazıyı okuyorsanız yosun maskesini, faydalarını ve yapılışını ayrıca araştırabilirsiniz.
Son olarak kil maskesini 15-20 dakika bekleyip kuruduktan sonra duş alınız ve duş sonrası cildinize nemlendirici sürebilirsiniz. Eğer daha profesyonel kremler edinmek istiyorsanız L'Oreal Paris markasının 30 yaş kremlerini ayrıca inceleyebilirsiniz.
* L'Oreal Paris Mucizevi Yağ Cilt Güzelleştirici Günlük Bakım Kremi (Gündüz Kremi)
* Bee Beauty Aloe Vera Soothing Gel 300 ML (Gratis)
* Arko Nem Değerli Yağlar Avokado Yağlı Kremi
* Arko Nem Değerli Yağlar Çay Ağacı Yağı Kremi
ARKO kremlerinin içerisinde özellikle Çay Ağacı Yağı Kreminde Paraben bulunmaktadır. Ayrıca Avokado gibi cildi yumuşatmıyor tam tersi daha kuru yapıyor bu yüzden kullanmanızı tavsiye etmem. El kremi için kullanabilirsiniz fakat yüz ve vücut için genelde Aloe Vera kremlerini öneriyorum. Paraben bileşeni bildiğiniz gibi ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan koruyucu bir kimyasal madde olup bu maddeyi içeren kozmetik ürünlerinden kaçınmanızı öneriyorum.
Saç Bakımı için ayrı bir konu açacağım fakat saç bakımı için kısa bir özet niteliğinde bilgi geçmem gerekirse; siz de kepek yapmayan bir şampuan kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bazı kepek karşıtı şampuanlar yine de saç tipinize uygun olmayıp kepek yapabilir. Bu yüzden saç yapınıza uygun ve bir aydan fazla kullanıp memnun kaldığınız şampuanınızı asla değiştirmeyin derim. Profesyonel saç bakımı olarak belki serum önerebilirim fakat bu ürünü başka makalemde anlatmayı düşünüyorum. Örnek olarak benim kullandığım ve memnun kaldığım şampuanı ilk sıraya yazarken diğerleri denediğim ve ben de kepek oluşturduğu için bıraktığım şampuan türlerini de örnek olsun diye listeye ekleyeceğim.
* Bioxcin Forte Şampuan Tüm Saç Tipleri (Kullanıyorum)
* The Mossi London Shampoo For Men (Profesyonel Şampuan)
* Yves Rocher Dökülme Karşıtı Erkek Şampuan (Fransa)
Düşük Bütçeli Erkek Şampuan Markaları
* Head & Shoulders Klasik Bakım (Kepeğe Karşı Etkili Şampuan)
* Head & Shoulders Klasik Bakım (Kepeğe Karşı Etkili Şampuan ve Saç Kremi)
* Head & Shoulders Erkekler Özel Dökülme Karşıtı (Tavsiye Etmiyorum)
* Clear Men Kepeğe Karşı Etkili Şampuan Yoğun Arındırıcı Kömür Özlü (Tavsiye Etmiyorum)
Şunu da eklemek isterim; kepeğe karşı etkili, 24/72 saat kepeksiz saçlar veya kepek lafı geçen hangi şampuanı alsam saçım hep kepek oldu. Eğer saçınızın yapısı normal ise aşırı yağlı, kırılgan, ince telli veya ekstra bir durumunuz yoksa kullandığınız şampuan markasının klasik versiyonunu alın yani kepeğe karşı etkili, avokadolu gibi ekstra özelliği olmayan klasik tipini alın emin olun saçınız kepek yapmayacaktır.
Yukarıda sıraladığım üç maddeyi haftada bir veya iki uygulamanız cildinizin temizliği için yeterli olacaktır. Peki Profesyonel Cilt Bakımı nedir ve ne işlemler yapılır biraz bundan bahsedecek olursak. Profesyonel cilt bakımı genelde tek seans değil de 6-7 seans şeklinde uygulanan bir süreçtir. Fakat buradaki kritik durum şu ki ben bir ara denemek için tek seans alacaktım. Seans ücretleri ise güzellik merkezlerine göre 200-350 TL arası olup bu işlemi genelde tek seans olarak pek önermiyorlar. Çünkü profesyonel cilt bakımında yapılan işlemlerde cildin ön deri tabakasını kaldırıyorlar ve ilk başta cilt temiz gibi görünse de bir ay içerisinde cildinizi toz ve kirlerden koruyan tabaka kalktığı için siz her ay cilt temizliğine gitmek zorunda kalıyorsunuz. Hem cildinizi bu sayede erken yaşlandırıyorsunuz hem cildin doğal yapısını bozduğunuz için her ay seans ihtiyacı duyuyorsunuz çünkü bir sonraki seansa gitmezseniz cilt daha kötü ve bakımsız görünecektir.
Profesyonel cilt bakımı işlemlerinde bayanlar için bir öneri veya tavsiyede bulunamayacağım fakat erkek olarak eğer cildinizde ciddi bir problem yoksa ve yukarda bahsettiğim rutin evde yapabileceğiniz cilt bakımları sonrası yüzünüz temiz görünüyorsa bence profesyonel cilt bakımı almanızı tavsiye etmem. Çünkü orada kullanılan maddelerde çok düşük bir oran bile olsa %1-2 cilde asidik işlemler uygulanıyor ve cildin ön tabakası söylediğim gibi kaldırılıyor. Başta cilt pürüzsüz gibi görünse de sonradan her ay korunmasız kalan bu cildiniz bakım ihtiyacı hissediyor ayrıca yüzünüzü de erkenden yaşlandırıyorsanız diyebilirim. Konuyu araştırdığımda ve birden fazla erkek kuaföründe görüşünü aldıktan sonra pek tavsiye etmediklerini söyleyebilirim.
Profesyonel Cilt Bakımı işlemlerinde tek seans da genelde sırasıyla uygulanan işlemler; İyontoforez (Serum Yedirme), Cilt Arındırma (Temizleme İşlemi), Maske, Komedon Temizliği (Salisilik Asid Peeling), Yüksek Frekans, Nemlendirme, Cilt Bakımı, Temizleme, Ütüleme, Peeling, Buhar İşlemi, Tonik Temizliği ve Ozon Terapisi olup bu kadar işlem sonrası cildin yorulacağını siz de anlayabilirsiniz. Fakat dediğim gibi yüzünüzde akne, aşırı sivilce veya özel bir durum varsa bunu tekrardan uzmanına danışıp gitmenizde fayda olabilir. Onun dışında cildinizde gözle görülür bir problem yoksa ve benim gibi çoğu erkeğin normal cilt yapısı olup rutin kişisel cilt bakımı ile yüz temizliğinizi yapabiliyorsanız bence cilt bakım seanslarına gitmenizi pek önermem. Yukarıda saydığım kişisel cilt ve yüz bakımının sizlerle yeterli olacağını düşünüyorum.
Burak AVCI - Update: 10.01.2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.