Schneider Weisse Aventinus birası Alman menşeli seçkin bir bira olup Bavyera'da üretilen ve 1872 yılında kurulan Schneider Weisse firması tarafından imal edilen güzel bir biradır. Firmanın tam merkezi Almanya'nın Kelheim kasabası olup bira fabrikası ve firmasının tam adı ise G. Schneider & Sohn'dur. Oktoberfest'in kuruluş zamanlarına kadar tarihi uzanan bu markanın sahibi Georg Schneider bölgenin en büyük buğday bira fabrikası olan Weisses Brauhaus firmasını satın alarak işleri büyütmüş ve marka günümüze kadar gelmiştir. Bugün Almanya'daki Oktoberfest festivalinde Aventinus birasını sıklıkla görebilirsiniz. Fabrikanın aslında ilk üretim yeri Münih olup ikinci dünya savaşında fabrikanın bombalanması ve tahrip olması sebebiyle yeni fabrika bugün de aktif olan Bavyera kentine taşınmıştır. Schneider Weisse biraları bugün Almanya dışında Türkiye'de dahil olmak üzere 27 ülkeye ihraç edilmektedir. Tarihi çok köklü olan bu bira aynı zamanda hazırlanışı kısmında da bilindik biralardan farklı bir biçimde üretilmektedir. Günümüzün biraları arasında seçkin yani Premium biralar sınıfına giren bir içecektir. Türkiye'de de Metro AVM ve bazı seçkin restoran veya Pub'lar da bu birayı deneyimleyebilirsiniz.
Schneider Weisse birasının bir başka özelliği ise kurucularının babadan oğla geçmesi ve bu geleneği halen bugün bile sürdürmeleridir. 1817 yılında doğan ilk kurucu Georg Schneider I iken 1965 doğumlu ve 2000 yılında şirketin başına geçen Georg Schneider VI bu saltanat geleneğini halen sürdürmektedir. Schneider Weisse biralarının tüm ürünleri en iyi fermente edilmiş buğday biralarından oluşmaktadır. Schneider Weisse markası biralarını Tap 1 ve Tap 11 arası sınıflandırarak üretmektedir. Benim tanıtacağım bira ise Tap 6 Main Aventinus birası olacaktır. Şişe tasarımından önce başlayacak olursak; 50 CL'lik dev bir kahverengi şişe bizi karşılamaktadır. Normalde Premium biralar 33 CL boyutlarındaki şişelerde olurken bunun hacmi oldukça büyüktür ve benim de seçkin biralarda tercih ettiğim bir şişe hacmidir. Şişe üzerinde mor ve altın sarısı renkler hâkim olup normal açacak ile açabileceğiniz klasik bir metal kapağı vardır. Şişe üzerinde Tap 06 ve 1872 ibareleri olup buğday simgeleri vardır. Şişenin üzerinde ilk dikkat çeken resim ise ünlü tarihçi Johannes Aventinus'un portresi vardır. Johannes Aventinus, 1477 yılında doğmuş Bavyera Rönesans'ı zamanı yaşamış önemli bir tarihçi ve filolog olup önemli eserlerinden biri Annals of Bavyera'dır. Schneider Weisse'nin Tap 6 birası ile aslında Rönesans ve Martin Luther zamanı olan Alman tarihine de yolculuk yapmış oluyorsunuz.
Schneider Weisse Aventinus birasının tadından ve yapısından bahsedecek olursak; Dünyanın en iyi buğday birası statüsüne sahip olan bu markanın Aventinus serisi koyu yakut renkli siyaha çalan bir renge sahiptir. Biranın renginden dolayı Stout biralar ile karıştırmayınız. Stout biralar aynı siyah renkte olup arpa maltı ile hazırlanan biralardır. Biranın köpük oranı ise yoğun olup seçkin biralarda olduğu gibi hemen sönen ve kaybolan bir köpüğe sahip olmayıp kalıcıdır. Mein Aventinus birası şömine başında keyifle içilebilecek bir bira türü olup 1907 yılında üretilmeye başlanmıştır. Bavyera'nın en eski buğday birası ve sert birası Doppelbock (Schneider Aventinus Weizendoppelbock) olarak da adlandırılan bir bira türüdür. Yoğun ateşli, sıcak, dengeli ve yumuşak bir yapısı vardır. Tatlı malt aromasıyla birleşen sağlam bir gövde yapısı vardır. Koyu renkli biramız içerisinde Meyan kökü, karamel, meyvemsi aromalar, pekmez ve pestil tadını ve kokularını taşır. Tok içimli bir bira olup gövde oranı olarak bahsettiğimiz konu ise her yudumunda yağ gibi biranın o dolgunluğunu hissedersiniz kısacası su gibi bir bira değildir. Son yudumunda bile o tok hissiyat damağınızda hissedilir. Biramız filtre ve pastörize edilmemiş olup doğal bir biradır. Açık ve orijinal şişeleme fermantasyonu şeklinde üretilmiş olup içerisinde su, buğday maltı, arpa maltı, şerbetçi otu, bira mayası ve fermantasyon işleminden kaynaklanan az miktarda kükürtdioksit içermektedir.
Biranın alkol oranı yüksek olup hacmen %8.2 alkol oranına sahiptir ve birkaç yudumdan sonra sertliğini hissedebilirsiniz. Fakat içimi sırasında sizi yormayan ve tam tersi sizi kendisine çeken tatlı sert bir yapısı vardır. Bardağın sonuna doğru kendine özgü biranın tortusu kalabilir. Orman meyveleri ağırlıklı olup hem rengi hem tadı itibariyle biradan kalite akmaktadır. Ben genelde puro ile içilmesini tavsiye ediyorum yanında et, peynir veya kuruyemiş ile de tüketebilirsiniz. Yazımın başında belirttiğim gibi birayı Metro AVM'den satın aldım fakat bir şeye dikkat edin derim, normalde bu bira bu kadar ucuz olmamalı diye düşünüyordum raflara bakarken ve arkasını çevirdiğimde tavsiye edilen son tüketim tarihinin gelmesine bir ay kaldığını gördüm. Büyük ihtimal son tüketim tarihi bitmeye yakın bu seçkin biraları raflardan temizlemeye çalışıyorlar. Eğer siz de bu biradan satın alacaksanız mutlaka arkadaki etiket üzerindeki son tüketim tarihine bakıp satın alınız.
Bira: Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Mein Aventinus (Koyu Renkli Buğday Birası)
Kutu: 50 CL'lik Kahverengi Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %8.2
Fiyat: 41,90 TL (Mart 2022 & Metro AVM)
Üretim: Schneider Weisse - G. Schneider & Sohn (Kelheim, Almanya)
Distribütör: Vintage Dış Ticaret Ltd. Şti.
Barkod: 4003669018207
Schneider Weisse biralarının Tap 7 Mein Original, Tap 4 Meine Festweisse ve Tap 2 Mein Kristall gibi başka çeşitleri de olup bunları da zaman buldukça tadım edip sizlerle paylaşacağım. Aşağıya Premium yani seçkin bira listesini eklerken artık biralar arası sıralama yapmayacağım. Sadece en iyiler ve orta düzey olarak bir kategori içerisinde genel bir küme halinde bira markalarını ve çeşitlerini ekleyeceğim. Çünkü bazı biralar kendine has olup bunları kendi aralarında sıralamak pek doğru olmuyor.
A) Premium (Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Mein Aventinus (Koyu Renkli Buğday Birası, Almanya)
* Leffe Radieuse (Amber Renkli Koyu Bira)
* Leffe Blonde/Blond (Açık Renkli Bira)
* Weihenstephaner Vitus (Weizenbock)
* Paulaner München Weissbier (Koyu Renkli İpek Sarısı Bira)
* Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira)
* Kronenbourg 1664 Blanc (Açık Renkli Bira)
* Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira)
* Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira)
B) Orta Seviye Premium (Seçkin) Biralar
* Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Paulaner Münchner Hell (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
* Hoegaarden (Açık Renkli Bira)
* Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)
C) Diğer Premium (Seçkin) Biralar
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Brown Ale (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Yakima IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)
Burak AVCI - Update: 20.03.2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.