Bir seneyi aşkın kullandığım Samsung Galaxy S20 Plus cihazımdan bugün itibariyle Note 20 Ultra modeline geçiş yapmış bulunmaktayım. Bildiğiniz gibi artan akıllı telefon fiyatları sebebiyle alacağınız modeli çok iyi seçip ayrıca hem donanımsal hem de tasarımsal olarak sizi ortalama üç sene götürebilecek bir model satın almanızı tavsiye ederim. Genelde de markalar ileriye dönük olma kaydıyla en iyi tasarım ve teknik özellikli cihazlarını en tepe modelleri olan ve bizim de amiral olarak adlandırdığımız cihazlara uyguluyorlar. Açıkçası S20 Plus modeli kötü bir telefon değil hatta amiral seviyesinde bir cihaz fakat Note 20 Ultra modelini elinize aldığınızda işte işler o zaman değişiyor. Sanki S20 Plus cihazı Note 20 Ultra yanında Xiaomi gibi kalıyor diyebilirim. Yazımda da bu konuya ayrıca değineceğim fakat baştan şunu söylemem gerekir hangi marka telefonu alıyorsanız alın ister Apple iPhone ister Samsung veya OnePlus mutlaka en tepe modelini alınız. Cidden kalite anlamında Pro veya Plus gibi ara modellerden farklı olup parasına değiyor diyebilirim. Samsung Galaxy Note 20 Ultra (SM-N985F/DS) cihazımı 11 Mart 2022 tarihinde Vatan Bilgisayar dan 12.000 TL'ye satın aldım. Renk olan Mistik Bronz (Bakır) olan modelinden aldım ve fiyat olarak en pahalı renk budur. Aynı zamanda lansman rengi de bu olup daha uygun fiyata Note 20 Ultra almak isterseniz beyaz rengini inceleyebilirsiniz.
Uzun bir yazı olacağından ilk olarak kutu içeriğinden başlamak isterim. Samsung Galaxy Note 20 Ultra telefonun kutu içeriği aslında S20 Plus modeli ile aynı olup telefon siyah ve şık bir kutu içerisinde gelmektedir. Kutuyu açtığımızda bizi Note 20 Ultra karşılar ve hemen altında AKG marka kablolu ve şık Mikrofonlu Kulaklık (Kulak İçi), Kulaklık silikonları, SIM İğnesi, USB Güç Adaptörü (Hızlı Şarj) (25W) ve USB Type-C kablosu çıkmaktadır. Bildiğiniz gibi Samsung marka telefonların 2021 ve 2022 üretimlerinde artık kutu içerisinden sadece USB Type-C şarj kablosu çıkmakta olup şarj adaptörü çıkmamaktadır. Kutudan ayrıca kullanım kılavuzu, garanti belgesi gibi ek belgelerde mevcuttur. Telefonu Vatan Bilgisayar'dan almıştım orada mı taktılar bilmiyorum ama ön ekranda parlak ve pürüzsüz bir şekilde takılmış kırılmaz koruma camı vardı. Açıkçası bu durum benim hoşuma gitti. Zaten amiral seviyesinde bir cihaz alıyorsanız mutlaka kırılmaz cam (Temperli Cam) taktırmanızı tavsiye ederim. Genelde Samsung cihazlarında ekran kavisli olduğu için çoğu yerde uyumlu güvenli cam bulunmuyor veya takan kişi tam takamıyor ve kenarlardan kırılmaz cam filmi hafif kalkabiliyor. Kutuyu ilk açtığımda sanki üzerinde cam film yokmuş gibi pürüzsüz takıldığını gördüm ve cihazımı bu şekilde kullanmaya devam edeceğim. Sadece arka kapak, üst ve alt kısımlar olan USB girişi ve SIM kart giriş yüzeylerindeki jelatinleri sökmeniz yeterli olacaktır.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra cihazımın teknik ve donanımsal özelliklerine geçmeden önce sizlere diğer amiral akıllı telefon marka ve model önerisi yapmak istiyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim piyasadaki birçok cihaz tasarımsal olarak Apple iPhone ne yapıyorsa veya hangi stratejiyi izliyorsa genelde onu takip ediyorlar. Tabii bu tespit Apple iPhone model cihazlarının hepsinin süper olduğu anlamına gelmiyor. Genelde Android işletim sistemine sahip markalar en tepe modellerini en iyi şekilde dizayn edip tasarımsal olarak siz o cihazı üç sene değiştirmeseniz bile sanki yeni çıkan modellere nazaran halen eskimiyormuş havası üzerinde kalıyor. Fakat beş sene sonra Apple başta olmak üzere markalar tasarımda radikal değişikliğe gittiği için sizin telefonunuzda ister istemez eskimiş oluyor. Deneyimlerime göre bir akıllı telefon maksimum üç sene zorlasan dört sene kullanılıyor. Beşinci sene artık mezar senesi olup kişinin tamamen bütçesi elvermediği ve ekonomik gerekçelerden dolayı başka modele geçemediğini görüyoruz. Örneğin Apple'ın radikal kararlarında sonra iPhone 11 öncesi cihazlar artık mezar modellerdir. Peki bu kadar en tepe modeli övdün sen bize ne öneriyorsun diye soracak olursanız ben Note 20 Ultra modelini bir milat olarak alıp bundan sonra alacağım akıllı telefon markası ister Apple ister Android olsun mutlaka en tepe modelini alacağım. Plus, Pro gibi ara katmanlarla artık uğraşmayacağım, tavsiye etmeyeceğim ve üzerine konuşmayacağım.
Amiral akıllı telefonlar arasında 2020 ve sonrası üretim yılları içerisinde önereceğim Apple iPhone ve Samsung model cihazları aşağıda ekliyorum. Bu arada Android işletim sistemi alt yapılı telefon markalarında her zaman ilk tercihim ve size de önerim Samsung olup bunun dışında ikinci en iyi Android markası hangisi derseniz OnePlus derim. Zaten piyasadan aforoz edilen Huawei'nin boşluğunu şu an OnePlus markası doldurmaktadır. Xiaomi zaten fiyat performans telefonu olup tasarım veya malzeme kalitesi aramayanların alabileceği bir markadır. Eğer 10 bin TL gibi bir parayı gözden çıkarıyorsanız zaten boşuna Xiaomi markasına bakmayınız. Fakat bütçeli bir cihaz arıyorsanız o zaman Xiaomi markasının Poco modellerine bir göz atmanızı öneririm. Listeye sadece üç marka ekleyeceğim. Hatta iki marka benim ilgi alanımda olup sadece fikir olsun diye OnePlus'ın güncel tepe modellerini yazdım. Android telefon markalarından Xiaomi, Huawei, Honor, Oppo, LG, Sony, Asus, Casper, General Mobile, HTC, Lenovo, Motorola, Reeder ise ilgi alanıma girmeyip listeye eklemiyorum bile.
* Samsung Galaxy S22 Ultra (SM-S908E ve 128/256/512 GB) 2022 Çıkışlı.
* Samsung Galaxy S21 Ultra (SM-G998B ve 128/256 GB) 2021 Çıkışlı.
* Samsung Galaxy Note 20 Ultra (SM-N985F/DS ve 256/512 GB) 2020 Çıkışlı.
* Samsung Galaxy S20 Ultra (SM-G988B/DS ve 128 GB) 2020 Çıkışlı.
Samsung marka telefonlarda 2020 yılı üretimi olan Note 20 Ultra ile Galaxy S20 Ultra arasında baya kararsız kaldım. Sonrasında 2022 üretimi olan Galaxy S22 Ultra modelini incelediğimde tasarım olarak Note 20 Ultra modeline daha yakın olduğunu, aynı zamanda görüntü olarak da daha Premium ve üst seviye durduğu için Note 20 Ultra'dan yana tercihim oldu. Aynı zamanda depolama alanı da Galaxy S20 Ultra cihazına göre daha fazladır. 2021 üretimi olan Galaxy S21 Ultra modelini ise tercih etmememin temel sebebi Note serilerinde olan SPen yani kalem aparatını Samsung cihazlarda incelemek istememdir. Bildiğiniz gibi Samsung radikal bir karar alarak 2022 yılı itibariyle Note serisini çıkarmadı ve Samsung bayisinden öğrendiğim kadarıyla da tabii ne kadar doğru tartışılır Note serisinin üretilmeyeceği söylendi. Belki de Samsung bir süre Note model üretimini park etmiş olabilir. Bir bakarsınız Note 30 gibi karalı bir model ile tekrardan karşımıza çıkabilir.
Samsung bu sene Note serisi üretmek yerine sadece Galaxy serisi üretip 2021 yılındaki klasik Galaxy S21 modellerinde olduğu gibi Samsung Galaxy S22 Plus ve Galaxy S22 modellerini çıkardı ama aşırı dandik modeller olup ekran boyutları da 6.8 İnç'den düşük olup S21 modelinin Plus versiyonundan bile daha kötüdür. Bir de alt modeller olan Samsung Galaxy S21 FE, Galaxy A13, Galaxy A23, Galaxy M23 gibi cihazlar ise fiyat performans müşteri kitlesine hitap etmekte olup koskoca 2022 yılı içerisinde çıkardığı tek satın alınabilir model olan Samsung Galaxy S22 Ultra telefondur. Bu cihaza SPen özelliği eklenmiş ve Note serisi şimdilik park edilmiştir. Bence birkaç sene bunu denemek için yapacaklardır fakat şunu söyleyeyim tasarım olarak Note 20 Ultra daha başarılı olduğu için Galaxy S22 Ultra o kadar iyi değildir. İki model zaten internet üzerinden en çok karşılaştırılan cihazlar olup yazımda da bu kısma ayrıca değineceğim. Donanımsal olarak kıyaslanamaz fakat tasarımsal olarak Note 20 Ultra daha iyidir diyebilirim. Yukarıda Samsung model telefon önerilerimi yaptıktan sonra şimdi Apple iPhone ve OnePlus önerilerinde bulunabilirim.
Apple iPhone marka telefonlar bildiğiniz gibi iPhone 11 modeli ile radikal bir değişikliğe uğramıştır. Üç arka kamera tasarımı ile telefon dünyasındaki birçok cihazın dizaynını etkileyecek değişikliğe gitmişlerdir. Apple iPhone ve Android cihazlar için şunu söylemeliyim bence bir akıllı telefonun ekran boyutu minimum 6.7 veya 6.8 İnç boyutlarında olmaktadır. O kadar para veriyoruz bir de 6.1 İnç ekran boyutu ile mi uğraşacağız. Ne iyi oyun oynanıyor, uygulamalar desen sıkışık şekilde veya küçültülmüş biçimde açılıyor kısacası eski Nokia ekranı gibi saçma sapan bir cihaza benziyor. Bu yüzden Apple iPhone markasının standart, mini veya Pro modeli bence çöpe atılmış paradır. Aynı paralara gidin Note 20 Ultra veya başka bir tepe model Android cihaz alın daha iyidir. Sadece yazılıma bakmayın biraz tasarım, dizayn ve kullanım alanlarında dikkat edin. Mesela Apple iPhone Pro modellerde Netflix izlemek tam bir işkence.
* Apple iPhone 13 Pro Max (128/256/512 GB ve 1 TB)
* Apple iPhone 12 Pro Max (128/256/512 GB)
* OnePlus 10 Pro (128 GB)
* OnePlus 9 Pro (256 GB)
* OnePlus 8 Pro (128/256 GB)
OnePlus markası Android marka telefonlar arasında ikinci olup 9 Pro modelini önerebilirim. Hem tasarım hem de donanımsal olarak oldukça iyidir fakat fiyat olarak biraz abartıdır. Senin neyine Samsung'dan pahalısın orasını da anlamadım. Samsung'ın marka bilinirliği ve bir kalitesi var hani daha düşük fiyatlı olsa tamam OnePlus seçerdim ama aynı fiyat ise hatta birkaç özelliği iyi olsa bile Samsung marka algısının kat kat aşağısında olduğu için satış oranları o kadar yüksek değildir. Zaten ben de örnek olsun diye listeye ekledim yoksa Apple iPhone ve Samsung dışındaki tüm telefon markaları bence bütçeniz düşükse bakmanız gereken markalardır. Şu an için 10 bin TL zaten bir telefon almak için gözden çıkardıysanız bence bu iki lider marka dışındaki markalara bakmayınız bile derim. Son olarak bu marka ve model kıyaslamasında şuna da baktım. 2020 yılı itibariyle Apple iPhone marka telefon modellerini en düşük fiyat olarak sıraladım. Apple iPhone SE 2 (2020) modelini baz almazsak Apple iPhone 12 Mini 64 GB Nokia'dan bozma sanal bebek cihazı 12.700 TL olup paranızı boşa çöpe atmayın derim tekrardan.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra cihazımızın artık teknik ve donanımsal özelliklerine geçerek detaylı incelemesine başlayabiliriz. İlk olarak Ekran özelliklerinden başlamak istiyorum. Cihazın Ekran Boyutu 6.9 İnç olup bir akıllı telefonda olması gereken maksimum ekran boyutudur diye düşünüyorum. Bu boyuttan bir tık fazlası hem abartı olur hem de ergonomik olarak cihazın kullanımı zorlaşır. Gerçi bir önceki cihazım olan Galaxy S20 Plus'dan sonra bundan sonra kullanacağım ekran boyutu minimum 6.8 İnç olur diye düşünüyorum. Bu arada CPU-Z uygulamasından baktığımda ekranın Screen Size özelliği 6,87 Inches olarak tam gözükmektedir. Belki ekran boyutu 6,85 yapılabilirdi fakat bu ölçüde şimdilik iyi olarak kabul edilebilir. Ekran Teknolojisi Dynamic AMOLED olup Samsung ekran konusunda en kaliteli telefonlardan biridir. Hatta bu konuda Apple iPhone'dan bile iyidir diyebilirim. Kaliteli ekran malzemesi ve genişliği sayesinde rahatlıkla Netflix izleyebilir, oyun oynayabilir, yatırım programları ve grafikleri geniş ekranda detaylı takip edebilirsiniz.
Ekran Çözünürlüğünün ise maksimum ayarı 1440x3088 (WQHD+) olup bu ayarı Ayarlar ve Ekran kısmından yapabilirsiniz fakat çok şarj yediği için telefonda Default olarak gelen 1080x2316 (FHD+) ekran çözünürlüğünü kullanmanızı tavsiye ederim. Sadece oyun, film, Netflix kullanacağınız zaman (WQHD+) ayarına manuel geçmenizi tavsiye ederim. Piksel Yoğunluğu 494 PPI olup Ekran Yenileme Hızı ise Adaptif (Pürüzsüz Karelet) olan 120 Hz'dir. Aynı şekilde 120 ve 60 Hz ayarlarını da Samsung'un Ayarlar kısmındaki Ekran alanından yapabilirsiniz. Eğimli 3D ekran özelliği olup Samsung'lar da en sevdiğim ekran tasarımlarından biridir. Bu ekranın Edge panel özelliğini de kullanabilirsiniz. Ekran Dayanıklılığı teknolojisi Corning Gorilla Glass Victus olup ben yine de ekrana parlak kırılmaz cam taktırmanızı öneririm. Mat veya Hayalet Mat kırılmaz koruma camı önermem çünkü Amoled teknolojisini kırmaktadır. Ekran ve Gövde oranı ise %92 olup telefon genel anlamıyla tasarımı çok güzel olup keskin hatlara sahiptir ve kararlı bir yapısı vardır. Araç değiştirdiğiniz zaman E veya D Segment bir otomobildeki Elegance hissiyat neyse aynısını bu telefona başka telefondan geçiş sırasında hissedeceğiniz duygu ile aynıdır.
Batarya teknolojisinden bahsedecek olursak; cihazın Batarya Kapasitesi 4500 mAh olup USB Type-C girişi ile şarj edilebilmektedir. Pil teknolojisi Lithium Ion (Li-Ion) ve 25 W Hızlı Şarj özelliği vardır. Amiral telefonlarda bir özellik olan Kablosuz Şarj özelliği de olup aracınızda kablosuz şekilde telefonunuzu kolaylıkla 15 W hızında kablosuz hızlı şarj edebilirsiniz. Keşke batarya kapasitesi 5000 mAh olsaydı daha iyi olurdu diye düşündüm ama optimize şekilde kullanırsanız rahatlıkla günü çıkarabilirsiniz. Cihazdan manuel olarak değiştirilebilir batarya olmayıp zaten son birkaç yıldır piyasadaki hiçbir telefonda bu özellik yoktur. CPU-Z veya pil sağlığı gibi programlar ile pil durumu Good seviyesinden daha aşağıya düşerse o zaman bir teknik serviste pil yenileme işlemi yaptırabilirsiniz. Genelde de bu işlem telefonu satın aldıktan 3-4 sene sonra yapılmaktadır.
Donanımsal özellikler olarak cihazda Samsung Exynos 990 İşlemci (CPU) vardır. Fakat 2022'den itibaren Türkiye'ye gelecek Samsung model telefonlarda artık Snapdragon işlemci olup yeni alacağımız cihazlar açısından bu iyi bir gelişmedir. Cihazın Grafik Kartı (GPU) Mali-G77 MP11 ve Bellek (RAM) miktarı ise 8 GB LPDDR5 olup dahili depolama alanı ise 256 GB'dır. Depolama alanının 256 GB olması önemlidir çünkü yeni ve kalite çektiğimiz resimler, videolar, hikâyeler yüksek çözünürlükte olduğu için artık 128 GB depolama alanı size de yetmeyecektir. Telefonda ayrıca 1 TB haricî hafıza kart giriş desteği vardır. Eğer Samsung veya başka bir model harici kart satın alırsam bunu da sizlerle paylaşacağım. Dahili Depolama Biçimi ise UFS 3.1 standartlarındadır. Samsung Galaxy Note 20 Ultra'nın aynı zamanda 512 GB modelide vardır fakat Türkiye'de şu an için satışı yok diye biliyorum.
Kamera özelliği olarak 108 MP kamera çözünürlüğü ile aşırı detaylı fotoğraflar çekebilirsiniz. Optik görüntü sabitleyici özelliği vardır. Cihazın arka tarafında LED Flaş olup üç büyük kamera çıkıntısı vardır ve kamera platformu ayrı bir alan içerisinde olup Samsung Galaxy S22 Ultra cihazındaki gibi gömülü değildir. Açıkçası bu tasarım benim daha çok hoşuma gitti ve iyi bir telefon kılıfı ile de bu kısım oldukça Premium durmaktadır. Telefonun Üst Segment olduğu tam bu kısımdan zaten anlaşılmaktadır. Arkadaki diğer iki kamera standart 12 MP olup cihazın 8K video çekme özelliği de cihazda mevcuttur. Arka kameralar ve çekim kalitesi bence çoğu kişiyi tatmin edecektir diye düşünüyorum. Gerçi kamera çıkıntısını problem edenler olmuş ama iyi bir kılıf takıldığı zaman kılıf ile kamera paneli uyumlu olacağından bu problem ortadan kalkacaktır. Ön kamera ise 10 MP olup HDR kalitesinde görüntülü konuşma çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Note 20 Ultra modeli zaten kamerası ile ön plana çıkan bir cihaz olduğu için uzun bir süre işinizi görecektir diye düşünüyorum. Ben Galaxy S20 Plus cihazımın kamerasından da memnundum fakat Note 20 Ultra daha iyi tabii ki.
Cihazın Tasarım ve boyutları hakkında bilgi vermek gerekirse; cihazın boyu 164.8 MM olup Samsung Galaxy S22 Ultra'nın ise boyu 163.3 MM'dir ve 1.5 MM daha fazladır. Gerçekte de yan yana koyduğumda aralarında çok fark olmayıp sadece bir milim kadar Note 20 Ultra daha uzundur. Eni ise 77.2 MM olup Galaxy S22 Ultra'dan yarım milim daha kısadır diyebiliriz. Zaten ikisini yan yana koyunca hemen hemen aynı boyutlarda olup kamera tasarımından ve kararlı keskin köşeli yapısından dolayı Note 20 Ultra'nın hem tasarımı hem rengi bana daha güzel gelmiştir. Note 20 Ultra cihazının kalınlığı ise 8.1 MM olup 208 Gram ağırlındadır ve aşırı ağır ve eli yoran bir cihaz değildir. Ergonomik olarak da güzel tasarlanmıştır. Renk seçenekleri olarak Mistik Bronz (Bakır), Beyaz ve Siyah renk olup lansman rengi olan ve fiyat olarak da en pahalı renk Mistik Bronz (Bakır) rengidir. YouTube'da bu telefonun mutlaka ASMR videolarını izlemenizi tavsiye ederim ve benim gibi herkes Bakır rengi satın almış. Siyah renk telefonun tasarım ve kıvrım özelliklerini çok kapattığı için tavsiye etmiyorum. Fiyat bakımından uyguna almak istiyorum derseniz beyaz rengini tercih etmenizi öneririm. Gövde malzemesi olarak kapak kısmı Cam ve Çerçeve kısmı Alüminyum maddeden yapılmış olup Plastik/Polipropilen gibi dandik ve ucuz hammaddeler tasarımda kullanılmamıştır.
Ağ Bağlantısı olarak 4.5G desteklemektedir fakat 5G desteği yoktur. Kablosuz Wi-Fi standartları ise Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax) olup NFC, Bluetooth 5.0, GPS gibi teknik özellikler mevcuttur. İşletim sistemi olarak Android 12 sürümünü destekler ve arayüz olarak Samsung One UI kullanılmaktadır. USB Versiyonu: USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) olup bu detay önemlidir. Çünkü Telefonunuzu Smart TV veya benzeri başka bir cihaza bu arayüz özelliği ile rahatlıkla bağlayabilirsiniz. USB bağlantı tipi ise USB Type-C olup IPX8 seviyesinde suya dayanıklılık özelliği vardır. Aynı zamanda IP6X seviyesinde de toza dayanıklıdır. Parmak izi okuyucusu ön ekranın üzerinde olup bu cihaz Ağustos 2020 tarihinde üretimi ve dağıtımı yapılmıştır. Bu arada IPX8 su içerisinde en yüksek koruma seviyesi olup 30 dakika kalabilmektedir. Fakat siz gene de test etmeyiniz. Genelde suya anlık düşüp telefonu çıkardığınızda veya ekran üzerine yağmur veya benzeri su damlaları geldiğinde telefona bir zarar gelmeyecektir. IP6X ise hiçbir şekilde toz geçirmez ve toza karşı dayanıklıdır. IP5X ise toz geçirebilir.
Samsung Cihazımdan Kaldırdığım Uygulamalar ve Samsung Default Apps
Samsung Galaxy Note 20 Ultra cihazımda kullanmadığım ve kurulum sırasında hazır gelen bazı uygulamalar hakkında sizlere bilgi vereceğim. Eski telefonumda data aktarımını ise USB kablosu sayesinden telefonu ilk kurarken Samsung Smart Switch uygulaması sayesinde yaptım. Siz de eski telefonunuzdaki tüm kişiler, uygulamalar, resimler kısacası tüm ayarlar ve dataları Smart Switch sayesinde kolayca iki telefonu birbirine USB Type-C kablosu ile bağlayarak kolayca yapabilirsiniz.
* Samsung Global Goals (Publisher: Samsung Electronics Co., Ltd.): Samsung'un sosyal sorumluluk projesi altında reklam izle ve katkıda bulun uygulamasıdır.
* Samsung Internet Browser (Publisher: Samsung Electronics Co., Ltd.): Samsung'un kendi ve yavaş taratıcısı yerine Google Chrome ve Vivaldi Browser (Vivaldi Technologies) kullanıyorum. Özellikle Vivaldi İnternet Tarayıcısını öneririm çünkü AdBlocker gibi eklentiler gerekmeden reklam ve gereksiz yönlendirmeleri engelleyen otomatik özelliği vardır. Ayrıca Gizli Mod özelliği de mevcuttur.
* PENUP (Publisher: Samsung Electronics Co., Ltd.): SPen kalem ile çizim yapıp yayınlayabileceğiniz bir platformdur. İsterseniz silebilirsiniz ben bir süre kullanıp belki kaldıracağım fakat bir şeyler karalamak ve dijital sana eseri yapmak isteyenler için güzel bir uygulamadır.
* Bixby: Samsung'un sanal asistan programıdır. Telefondan silemezsiniz fakat devre dışı bırakabilirsiniz. Şu an çok gelişmiş bir uygulama değildir. Ayrıca Türkçe dil desteği de olmadığı için alternatif olarak Google Asistan (Google LLC) kullanabilirsiniz.
* Samsung İpuçları: Samsung telefonlarda temel seviye ayarları ve uygulamaların nasıl kullanıldığını gösteren rehber programdır. Telefondan istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz.
* Smart Tutor: Samsung'un telefonlarda destek talebi açmak ve uzaktan yardım almak için müşterilerine sunduğu bir nevi teknik destek uygulamasıdır.
* Duo: Google Duo uygulaması Google LLC tarafından yayınlanan görüntülü konuşma uygulaması olup mobil cihazımda bunu kullanmadığım için devre dışı bıraktım. Bu uygulamayı komple kaldıramıyorsunuz telefon içerisinde Default şekilde gelmektedir.
* Galaxy Bizz (Publisher: SETK Content): Samsung uygulamaları ve haber akışının olduğu bir nevi güncel haberleri aldığınız bir uygulamadır.
* Google Drive: Google'ın Office ve Cloud uygulaması olup Google LLC tarafından yayınlanmaktadır. Office uygulaması olarak Microsoft Office ve Cloud depolama alanı olarak Yandex Disk kullandığım için telefonumdan kaldırdım.
* Galaxy Fırsatları (Publisher: Galaxy Fırsatları): Samsung'un ürünleri konusunda haberler ve fiyatlar veren bir uygulamadır.
* Google TV: Google'ın Netflix benzeri Smart TV'ye belki ileride evrilecek olan TV uygulamasıdır. Google LLC tarafından yayınlanmaktadır.
* Microsoft Outlook: Outlook uygulaması kurumsal bir e-posta uygulaması olup Microsoft Corporation tarafından yayınlanmaktadır. Aktif kullanmadığım için cihazdan kaldırdım.
* Flipboard Briefing (Publisher: Flipboard): Güncel haber akışı takip edebileceğiniz bir uygulamadır. Aynı geliştiricinin Flipboard ana uygulamasını da kullanabilirsiniz.
* Samsung GameDriver - Mali (S20/N20) (Publisher: Samsung Electronics Co., Ltd.): Samsung'un oyun optimizasyon uygulaması olup her oyunda çalışmadığı için şimdilik sildim.
* Facebook: Samsung telefonlarda Default olarak gelen Facebook uygulamasını artık kullanmadığım için kaldırdım.
* Galaxy Shop: Uygulama değildir sizi direkt Samsung satış sayfasına götürmektedir. Telefondan sildim direkt gereksiz bulduğum için.
* Samsung Members (Publisher: Samsung Electronics Co., Ltd.): Samsung cihaz sahiplerinin bulunduğu bir çeşit arkadaşlık platformu. Telefonda gereksiz bulduğum için sildim.
* Microsoft OneDrive: Microsoft Corporation tarafından yayınlanmış Cloud platformudur. Kullanmadığım için devre dışı bıraktım. Bu uygulamayı komple kaldıramıyorsunuz telefon içerisinde Default şekilde gelmektedir.
* Google Fotoğraflar: Google'ın galeri uygulaması olup kullanmadığım için kaldırdım. Google LLC tarafından yayınlanmaktadır.
* WPS Office (Publisher: WPS SOFTWARE PTE. LTD.): Ücretsiz Office uygulaması olup PDF, Word, Excel ve PowerPoint gibi dosyalarını rahatlıkla açabilirsiniz. Telefonda Microsoft Office kullandığım için şimdilik kurmadım. Aynı zamanda uygulamanın WPS Office Lite versiyonu da vardır.
* Microsoft Office: Edit & Share: Microsoft Corporation tarafından yayınlanmış Online Office uygulamasıdır. Telefonda bu uygulama yerine direkt Microsoft'un Word, Excel ve PowerPoint uygulamalarını kullandığım için kaldırdım.
* YouTube Music: YouTube platformunun Müzik için olan mobil uygulamasıdır. Google LLC tarafından yayınlanmaktadır.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Telefon Kılıfları
Türkiye'de satışı olan bazı Samsung Galaxy Note 20 Ultra telefon kılıf modellerini aşağıya ekliyorum. Genelde arka kapağı şeffaf olanları tercih ediyorum. Eğer deri kâplı ve daha farklı tasarıma sahip kılıf ararsanız AliExpress'den de modellere bakabilirsiniz.
* Note 20 Ultra Açılır Kapanır Kamera Korumalı Silikon Kılıf (Siyah) Fiyatı 35 TL olup çok kaliteli bir kılıf değildir.
* Note 20 Ultra Tamamen Şeffaf Arka Kısım Hom Silikon Kılıf (Siyah veya Lacivert) Fiyatı 95 TL olup Samsung Note 20 Ultra için kesinlikle önerdiğim bir kılıftır. Oldukça kaliteli malzemeden yapılmıştır ve telefonu Premium gösteriyor.
* Note 20 Ultra Ekran Koruyucu Kavisli Camı Tam Kaplayan Polimer Nano Kılıf: 80 TL
* Note 20 Ultra Lens Generous Zebana Deri Model Kılıf (Black & Siyah) 126 TL
* Note 20 Ultra Original Silikonlu ve Kamera Kısmı Koruyuculu Kılıf: Fiyatı 90 TL olup AliExpress üzerinden satın almıştım. Oldukça kaliteli dış siyah silikon kılıfa sahip olup iç tarafı kumaş yapıdadır. Aynı zamanda kamera kısmını silikon kılıf sardığı içinde tamamen korur. Kılıf üzerinde aynı zamanda Samsung yazısı olup orijinal Samsung kılıfıdır.
Sonuç olarak Samsung Galaxy Note 20 Ultra model telefondan ben memnun kaldım. Özellikle tasarımı olsun, kamera özelliği ve depolama alanı oldukça başarılı olup 10 bin TL ve üzeri bir fiyatlama için oldukça uygun bir cihazdır. Yeni bir akıllı telefon alacaksanız cihaz seçerken mutlaka üretim yani çıkış yılı minimum 2020 seçiniz ve ekran boyutunu minimum 6.7 İnç yaparak aratınız. Eğer Plus ve Pro gibi ara modelleri geçip sadece en tepe modellere bakacak olursanız fiyat olarak şu an en uygunu Note 20 Ultra'dır. Eğer 20 bin TL ve üzeri bir bütçeyi gözden çıkardıysanız Samsung Galaxy S22 Ultra, Apple iPhone 12 Pro Max ve Apple iPhone 13 Pro Max cihazlarını inceleyebilirsiniz. Samsung Galaxy Note 20 Ultra cihazın bir özelliği de 256 GB dahili hafızası dışında ayrıca 1 TB Harici hafıza kartta desteklemektir. Huawei 1 TB Pro veya Toshiba 1 TB Micro SD Kart alarak hafıza problemini giderebilir ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflarınızı rahatlıkla saklayabilirsiniz.
AliExpress üzerinden 1 TB Micro SD Card uygun fiyatlara alabilirsiniz. Örneğin ben Xiaomi Micro SD Card 1TB Pro Plus ürününü 200 TL’ye aldım ve içerisinden bilgisayara takmak için aparatı çıkmaktadır. Note 20 Ultra cihazımda kartı direkt SIM kartın takıldığı yerden taktım ve biçimlendir diyerek aktif hale getirdim. Benzer fiyatlara Sony, Lenovo, Xiaomi gibi markaların Micro SD Card ürünlerini inceleyebilirsiniz. Samsung ve SanDisk markaları ise biraz daha pahalıdır. Son olarak takip ettiğim bazı telefon modellerini aşağıda güncel şekilde paylaşacağım. Bildiğiniz gibi Apple iPhone 14 modelinin çıkması ile birlikte artık Amiral seviyesindeki telefonların fiyatları döviz kuruna bağlı şekilde uçmuştur. Yeni bir telefon alacaksanız iyi karar verin derim.
* Apple iPhone 14 Pro Max (6.7 İnç & 2022 & 1TB/512/256/128 GB)
* Apple iPhone 14 Pro (6.1 İnç & 2022 & 1TB/512/256/128 GB)
* Apple iPhone 13 Pro Max (6.7 İnç & 2021 & 1TB/512/256/128 GB)
* Apple iPhone 13 Pro (6.1 İnç & 2021 & 1TB/512/256/128 GB)
* Samsung Galaxy Note 20 Ultra (SM-N985F/DS) Fiyat: 25.000 TL (17.03.2023)
* Samsung Galaxy S23 Ultra (SM-S918B) 12 GB Bellek ve 512 GB Depolama. 2023 çıkışlı telefon olup 256 GB modeli alınmaz çünkü Ram Bellek miktarı 12 değil 8 GB olup daha düşüktür. Performans ve fiyat olarak 512 GB depolama ve 12 GB Ram Bellek modelini alınız.
* Samsung Galaxy S22 Ultra (6.8 İnç & 2022 & 512/256/128 GB): 2022 yılında çıkan Samsung en iyi telefonudur fakat Samsung Galaxy Note 20 Ultra ile aralarında çok uçurum bir fark yoktur bu yüzden Note 20 Ultra telefonunu yenilemek isteyenlere biraz daha beklemesini öneririm. Eğer bu cihazı alacaksanız 256 GB ve üstü modellerine bakmanızı tavsiye ederim.
* Samsung Galaxy S20 FE (256 GB) (SM-G780G): 2020 yılında çıkan Samsung markasının fiyat ve performans telefonudur. Xiaomi marka akıllı telefon almak yerine Samsung’un fiyat ve performans cihazlarını incelemenizi tavsiye ederim.
* Samsung Galaxy A73 5G (256 GB): 2022 yılında çıkan Samsung markasının fiyat ve performans telefonudur. Ekran Boyutu 6.7 İnç olup hızlı şarj ve Harici hafıza kartı desteği vardır. Depolama seçeneği olarak 128/256GB versiyonları vardır ama ben 256 GB olanını sizlere öneririm. Ayrıca Qualcomm Snapdragon 778G (SM7325) model işlemci mevcuttur.
* Poco X5 Pro 5G: 2023 yılında çıkan Xiaomi markasının oyun modeli telefonu olan POCO tam bir fiyat performans telefonu olup 6.67 İnç ekran boyutuna sahiptir. İşlemci modeli olarak Qualcomm Snapdragon 778G (SM7325) bulunduran telefonun arka kamerası 108 MP olup oldukça şık dizayn edilmiştir. Depolama alanı 256 GB olan telefonun tek olumsuz avantajı bana göre harici hafıza kartı desteklememesidir.
Burak AVCI - Update: 17.03.2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.