Türkiye'de viski fiyatlarının artması ile birlikte artık market raflarında İskoç Single Malt viskiler yerine daha çok İrlanda asıllı viskileri görmeye başladık. Geçen sene satın aldığım viskilerin çoğu artık seçkin marketlerin raflarında olmayıp daha uygun fiyatlı ve biraz da kalitesi düşük viskiler artık raflarda yerini almaya başladı. Yazıya biraz kötümser başladım. Bushmills marka viskisini de çok kötülemeyeceğim ama durum maalesef böyledir. Macrocenter'da viski bölümüne bakarken kutu tasarımı olsun ve Single Malt ayrıcalığı olsun Bushmills viskisini alıp denemek istedim. Bu arada fiyatlardan ötürü Lagavulin viskisini zaten raflardan kaldırmışlar alan yok diye. Geçen sene sonra alırım fiyatı çok değil dediğim yeşil şişede satılan Glenmorangie Quinta Ruban 14 viskinin ise fiyatları dört haneli olmuş. Yazımın ilerleyen kısımlarında zaten diğer viskilerin güncel fiyatlarının resimlerini sizlerle paylaşacağım. İrlanda yapımı Bushmills viskisine geri dönecek olursak, Old Bushmills Distillery olarak bilinen damıtımevi tarafından 1608 yılında üretimine başlanmış ve merkezi Kuzey İrlanda bölgesindeki County Antrim eyaletindeki Bushmills köyündedir. Firma olarak ise ünlü Tekila üreticisi Jose Cuervo firmasına bağlıdır. Bushmills viskisi hakkında bu kısa tarihi bilgiden sonra kutu tasarımını tanıtarak devam etmek istiyorum.
Bushmills viskisi Single Malt yani Tek Malt türünde bir viski olup bildiğiniz gibi Tek Malt viskiler tek bir damıtımdan elde edilen viski türüdür. Üretim sırasında başka viski veya aynı viskinin başka ibrikteki ekspresyonu üretim aşamasında harmanlanmaz yani eklenmez. İskoç Malt viskileri viski yönetmeliğine göre sadece matlanmış arpadan yapılır. Viskinin koyu yeşil bir kutusu vardır ve kutu tasarımı ince uzun dikdörtgen yapımı olup açıkçası tasarımını beğendim. Üzerinde ilk üretim yılını belirten "Original Grant to Distil 1608" ibaresi mevcuttur. Hemen altında Old Bushmills Distillery yani damıtımevinin görseli vardır. Kiremitli çatısında Old Bushmills Distillery yazmaktadır ve River Bush (Bush Nehri) yanında bir üretim tesisidir. Viskinin yılı ise üzerindeki ibareden de anlaşılacağı gibi "Aged 10 Years" 10 yıllık olup Bushmills Single Malt viski Ekspresyonları arasında başlangıç olanıdır. Ön tarafında Triple Distilled ifadesi vardır. Triple Distilled, üç kez damıtılmış yani damıtılma işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda üretim ve bekleme safhasında "Matured in Two Woods" bölgede bulunan ormanlar arasında olgunlaştırılmıştır yazmaktadır. Kutu üzerinde viskiyi özetler nitelikte "Matured in bourbon and oloroso sherry casks for notes of honey, vanilla and ripe fruit" yazmaktadır yani Bal, vanilya ve olgun meyve aromaları kullanılarak Bourbon ve Oloroso şeri fıçılarında bekletilmiştir. Oloroso fıçılar aynı zamanda şarap yapımında da kullanılmaktadır.
Viskinin kapağı tıpalı olup üzerinde ev logosuna benzer yeşil mühürlü bir koruma jelatini vardır. Aynı şekilde tıpalı kapakta logolu olup üzerinde ilk üretim tarihi olan 1608 ve ev logosuna benzer bir ibare vardır. Tıpalı olduğu için kolayca açılmaktadır ve kapattığınız zaman kolay kolay keskinliği ve tazeliği gitmez. Kutunun arka tasarımından devam edecek olursak; "World's Oldest Licensed Whiskey Distillery" yani Dünyanın en eski ve lisanslı viski damıtımevi ibaresi vardır. Burada İskoç viskileri ile de biraz yarışmak istiyor gibi Bushmills markası. Hatta tanıtım videolarını izlediğimde baya Premium bir marka havası yaratılmaya çalışılmış. Barkod numarası, internet sitesi dışında viskinin hikâyesi anlatılmıştır kutu üzerinde. Klasik Bushmills köyünde 400 yıl önce kurulan ve nesilden nesile aktarılan bir deneyim denmiştir. Bush nehrinden çekilen su ile viskinin yapıldığı yazılmaktadır. Zaten damıtımevi de nehrin dibindedir. Burada doğa örtüsü ve Giant's Causeway (Devler Kaldırımı) kısmından bahsederler. Son olarak da içerisinde bal, vanilya, kızarmış odunla dengelenmiş çikolata notaları, olgun meyveler ve gevrek, temiz bir bitiş ile sonlanır yazılmış. Özetle viskimizin hikâyesi bu şekilde olup hem tarihsel hem de doğa ile birleştirilmiş bir viski tarihi harmanlanmış ve bizlere sunulmuştur. Hikâyenin detaylarına inip bir anektot verecek olursak; viski üzerindeki 1608 ibaresi aslında lisans üretim izni alınan tarih olup damıtımevi ve ilk üretim 1784 yılında başlamıştır.
Bushmills viskisinin tadımından, renginden ve biraz huylarından asıl bahsedecek olursak; üç kez damıtıldığı için aşırı yumuşak bir viski olarak sloganı bulunmaktadır fakat bu yumuşaklık biraz rengine yansımış olup bana aşırı saydam sarı renkte bir viski gibi geldi. İçtiğiniz zaman acaba fazlamı seyreltilmiş ya da içinde bir şeyler mi eksik diyebilirsiniz çünkü hafif koyu tonda sarılığı yoktur ve aşırı saydam sarı bir renge sahiptir. Şimdi ilk kez viski tüketenler için Bushmills gerçekten yumuşak içime sahiptir ve fenada değildir fakat Single Malt bir viskiden damakta biraz daha Premium bir hissiyat bırakmasını beklerdim. Mesela bir Glenfiddich içinde tadı dışında damakta oluşturduğu o Premium algı bence Bushmills'de yok. Hatta bir ara acaba Jameson Black'mi alsaydım diye de düşünmedi değilim. Viskinin içerisinde klasik su, arpa maltından elde edilen tarımsal Distilat ve karamel bulunmaktadır. Üretim esnasında İrlanda Cumhuriyetindeki damıtım evleri ezme işleminde malta ve denetlenmemiş tahılların bir karışımını kullanıyor şekilde Alman viski gurmesi Horst Lüning'nin ifadesi vardır. Tabii bu açıklamayı yaparken İskoç Malt viskileri ve yasasını kıyaslayarak yapmaktadır. Hatta Bushmills kesinlikle bir Malt viskidir bile demeyip tereddüt bırakmaktadır. Zaten ilk yudumda malzemede bir eksik var bunda diyordum. Kapak tasarımında ise bir anektot verip; metal kapaklı olan viski şişelerinde Alkol buharı zamanla kaybolur ve keskinlik dediğim tazelik hissiyatı daha çabuk erir tıpalı kapağa göre.
Bushmills viskisinde koku olarak belirgin vanilya, biraz meyve ve baharat kokusu alırsınız. Fakat aşırı saydam bir viski olduğu için ilk burun da tam kokuyu ve notaları alamayabilirsiniz. Tadım sırasında biraz meşe ve odunumsu tatlar alabilirsiniz. Boğazda çok hafif ama tırmalamayan bir acı hissiyatı verebilir. Meyvemsi ve vanilya tatları ise damakta çok fazla kalmamaktadır ve az hissedilmektedir. Bushmills viskisinin sitesinde açıklanan narenciye meyve notaları, sütlü çikolata, kavrulmuş meşenin narin izleri şeklinde bir damak sunumu yapmıştır. Açıkçası bu fiyata daha iyi harman viski alırdım diye konuyu özetleyeceğim. Çünkü İrlanda'lıların anlattığı kadar aşırı Premium ve abartılacak Single Malt bir viski değildir. Hatta kaliteli Single Malt daha önce içtiyseniz bu viskide bir şeyler eksik nerede bunun malzemesi, kalitesi, Single özelliği diye içinizden soruyorsunuz. Bu geniş anlatım sonrası viskinin diğer Ekspresyonları ve bilgilerini aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Bushmills markasının Single Malt versiyonları olarak 10 yıllık dışında 16 ve 21 yıllık şişeleri de mevcuttur.
Viski: Bushmills Single Malt Irish Whiskey (Triple Distilled)
Tür ve Menşeyi: Single Malt - İrlanda Viskisi
Üretici: The Old Bushmills Distillery Company Limited (İrlanda)
Yıl: 10 Yıl (Aged 10 Years)
Alkol Oranı (ABV): %40
Fiyat: 70 CL Şişesi 575 TL (02/02/2022)
Barkod: 5055966820037
Türkiye Distribütörü: Maddox İçki Satış ve Pazarlama Ticaret A.Ş.
Bushmills Ekspresyonları
* Bushmills The Original (Finest Blend) Harman Viski
* Bushmills Black Bush (Finest Blend) Harman Viski
* Bushmills Single Malt 10 Years Yeşil Şişe
* Bushmills Single Malt 16 Years Kırmızı Şişe
* Bushmills Single Malt 21 Years Siyah Şişe
Hazır viski yazısı yazmışken çok kısa viski içiminden bahsedeyim çünkü çok soru alıyorum. Öncelikle viskiye buz dışında su, kola, soda veya benzeri hiçbir içecek katmayınız. Hatta ilk tadım sırasında buzda koymadan tadım ediniz. Viskinin yanında ayrıca damağı tazelemek için buzlu su ve yiyecek olarak badem, kaju gibi kuruyemişler ile de tüketebilirsiniz. Gün içerisinde iki yarım viski bardağı ölçeğinde tüketmeniz yeterli olacaktır. Yudum yudum ve hissederek için, ağırdan alarak içiniz. Bu arada Viski seti olarak satılan bardak ve Viski Taşı (Whiskey Stone) ürünlerinden biraz bahsetmek isterim.
Viski Taşı; Viskiyi soğutmak için kullanılır. Tekrar tekrar kullanma özelliği vardır. Her kullanımdan önce mutlaka taşları yıkayınız, en önemli kural budur. Taşları yıkadıktan sonra 4 saat boyunca buzdolabının buzluk kısmında bekletiniz. 4 Saat sonra taşlar soğur ve sonrasında 2 veya 3 adet viskinin içerisine atabilirsiniz. İçim bitince taşları temiz su ile yıkayıp duruladıktan sonra tekrardan buzluğa koyarak kullanabilirsiniz. Açıkçası viski taşı bir süre kullandım fakat buz kadar etki pek yapmıyor diyebilirim. İster taş ister metal şeklinde olanını kullanın ama buz olarak etki yapmayacaktır. Bu yüzden standart buz kullanmanızı tavsiye ederim hiç viski taşı ile uğraşmayınız. Viski Seti (Whiskey Box) olarak satılan setler ise genelde üzerine isminizi yazdırabileceğiniz viski bardak setleri olup güzel bir doğum günü hediyesi olarak düşünüp satın alabilirsiniz.
Yazımı bitirmeden son olarak tadımını yaptığım ve incelediğim viskileri liste halinde bundan sonraki her viski yazımda güncelleyerek paylaşacağım. Sinle Malt, Harman ve Tahıl viskileri olarak listeyi ayırdım fakat aralarında bira kategorisindeki içecekler gibi şu iyidir şu kötüdür şeklinde bir puanlama ve sıralama yapmadım.
1) Single (Tek) Malt Viskiler
* Bushmills Single Malt Irish Whiskey
* Glenmorangie The Original Highland Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet Founder's Reserve 1824 Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet 12 Years of Age Single Malt Scotch Whisky
* Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen Single Malt Scotch Whisky
2) Blended (Harmanlanmış Malt) Viskiler
* Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky (1890)
* Jameson Triple Distilled Irish Whiskey (1780)
* Ballantine's 12 Years Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Black Label Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Gold Label Reserve Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Red Label Blended Scotch Whisky
* Chivas Regal Extra Blended Scotch 13 Year Old
* Jack Daniel's Tennessee Honey (Bal Aromalı Viski Likörü)
3) Bourbon Viskiler (Tahıl Viskisi)
* Jim Beam Original: Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Burak AVCI
Eline sağlık kardeşim, emek etmişsin, güzel anlatmışsın.
YanıtlaSil