Aecht Schlenkerla Rauchbier birası Almanya üretimi Premium bir bira olup şimdiye kadar denediğim en farklı ve en iddialı biralardan biri diyebilirim. İçerisinde yok yok diyebileceğim bir bira olup zaten raftaki fiyat ve duruş ihtişamı ile ben farklıyım diyor. Biranın okunuşu zor olduğu için telaffuzunu internet üzerinde aratabilirsiniz fakat üç kelimeden oluşan biranın sadece ortadaki Schlenkerla (Şınaykerla) kelimesini telaffuz ederek biranın adını söylemiş olursunuz. Schlenkerla birası Füme Bira olarak bilinen ve hazırlanış safhasında birçok aşamadan geçerek son kullanıcıya ulaşan bir biradır. Biranın adındaki Rauchbier ifadesi zaten füme bira (Smoked Beer) demektir ve Almanya'nın Bamberg bölgesindeki bira fabrikalarında üretilir. 1405 yılında kurulan ve üretimi yapılan Schlenkerla birası Marzen tipte bir füme bira yani Rauchbier'dir. Yakın zamanda Türkiye'de de satışı başlayan birayı daha çok Almanya'daki bira festivali olan Oktoberfest'de gidenler daha iyi bilir. Türkiye'de marketlerde satılmadan önce bazı seçkin Pub ve Restoranlarda genelde bu bira bulunuyordu. Genelde etli yemek veya aperitif ile tüketilen güzel bir bira olup içim süreside diğer biralara göre oldukça uzundur.
Schlenkerla birasını Türkiye'de Metro AVM'ler de bulabilirsiniz. Öncelikle şişe tasarımından başlamak gerekirse; 50 CL'lik kahverengi şişede olan biramızın kapağı klasik açacak ile açılan metal kapaklardan olup üzerinde Schlenkerla mührü vardır. Biranın ön yüzünde yeşil çerçeve içerisinde eski italik yazı fontu ile yazılmış Aecht Schlenkerla Rauchbier ve Weizen Brauerei Heller Bamberg yazıları olup biranın kırmızı logolu mührü de yine ön yüzde bulunmaktadır. Şişe üzerindeki yazılar sanki Parşömen üzerine yazılmış yazılar gibi durmaktadır. Ön yüzde aynı italik font şeklinde Bambergers Spezialitat yazmaktadır ve ilk üretim ve dağıtım yeri olan bira fabrikası veya restoranının simgesi vardır. Biranın arka yüzünde ise klasik bilgilendirici metinler bulunmaktadır. Birayı ilk açtığınızda içinden bir duman çıkar ve ben buradayım başlayabiliriz dermişçesine sizi selamlar.
Birayı ilk kokladığınızda füme et veya diğer tabiriyle Türkiye'de de meze olarak tüketilen kuru et kokusu bariz gelmektedir. Hemen ardından kömür, is kokuları gelir ve ateşli bir biradır. Mangal yaktığınız zaman et ve kömür kokusu alırsınız ya bu birada da aynı kokuları alıyorsunuz. İçinizden sanki bu bira değil de et yemeğimi bu nedir diyorsunuz. Köpük oranı ise Premium biralarda olduğu gibi yoğun olup kalıcı bir köpük hacmine sahiptir. Gövde oranı çok iyi olup aldığınız her yudumda aynı lezzeti ve kalite hissiyatını alırsınız. Hatta bu birayı ağır ağır iki saatte içtim ve son yudumlarında bile aynı aroma ve lezzet halen vardır. Yani birayı açtıktan bir saat sonra bira kendini bırakıp diğer biralar gibi kalitesizleşmiyor. Parasının hakkını cidden veriyor. Hazır fiyat konusuna girmişken raf fiyatı pahalı olduğu için çoğu kişi başta almamayı düşünebilir fakat 33 CL'lik Premium biraların fiyatlarına bakıp bu biranın da hacmi 50 CL'lik olduğu için fiyatı bence normaldir diyorum.
Schlenkerla birasının rengi koyu kahverengi renkte olup isli bir biradır. Biradaki is ve duman tadının sirayet etmesinin en temel sebebi ise eski malt kurutma yöntemi olan ateşle kurutma işlemi yapıldığı için birada is ve kömür kokusu vardır. Şimdiki biralar ise yeni teknoloji olan fırınlama yöntemi ile malt kavurma işlemi yapılmaktadır. Kısacası yeni fabrikasyon teknoloji ile üretim yerine eski usul butik biracılık olarak bilinen yöntemlerle hazırlanan bu bira gerçekten içim süresi ve hissiyatı olsun oldukça Premium bir içecektir. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Harika bir kış birası da olup şömine başında puro ile birlikte içebileceğiniz, sizi tarihe geri götürecek harika bir biradır. Schlenkerla isminin anlamı ise "Dangling" yani sallanmaktan gelmekte olup bira üzerindeki mühürde de bira içen ve sallanan bir adam figürü vardır.
Schlenkerla birası koyu renkli buğday birası olup tam adı Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen'dır. Biranın içerisinde su, buğday maltı, arpa maltı, şerbetçi otu ve buğday ile arpa maltının doğal yapısından dolayı kaynaklanan bir miktar kükürtdioksit içermektedir. Biradaki alkol oranı hacmen %5.2 olup kabul edilebilir bir orandır ve yüksek alkollü olmadığı için sizi çok sarsmaz. Türkiye'de satılan biralar için tekrardan uyarımı yapmak isterim; biranın arkasındaki son tüketim tarihine bakarak satın alınız ve günü geçmiş bira asla tüketmeyiniz. Özetle isli, kömür kokulu, füme et tadı olan bu muhteşem aromaya sahip birayı umarım sizler de denersiniz diyip biranın diğer kahverengi çerçeveli versiyonunu ise başka bir zaman tadım edip onu da sizlerle paylaşacağım.
Bira: Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Koyu Renkli Buğday Birası)
Şişe: 50 CL'lik Kahverengi Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %5.2
Fiyat: 62,91 TL (Mart 2022 & Metro AVM)
Üretim: Brauerei Heller Bamberg, Almanya
Distribütör: Vintage Dış Ticaret Ltd. Şti.
Barkod: 4037458000159
Son kullanım tarihinin gelmesine iki ay kala biranın fiyatı yarıya inmiş olup 30 TL'den bir adet daha satın aldım. Fakat ilk içtiğim anki o tat ve kalite azalmış gibiydi belki bana öyle gelmiş olabilir. Bu birayı tüketirken mutlaka yanında bir şey yemenizi tavsiye ederim hatta yemekle bile tüketebilirsiniz. Çünkü sade sade içmenizi pek önermem. Son kullanım tarihi aşırı yaklaşmış olan biraları ise almanızı tavsiye etmiyorum biranın kalitesi gerçekten düşüyor. Yazımın sonuna gelirken Schlenkerla biralarının raf fiyat görsellerini ve güncellenmiş Premium bira listemi paylaşıyorum.
A) Premium (Seçkin) Biralar (Tavsiye Ederim)
* Afanasy Marochnoe Siyah (Stout) Premium Rus Birası (Rusya)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Aecht Schlenkerla Rauchbier Marzen - Brauerei Heller Bamberg 1405 (Almanya)
* Schneider Weisse Aventinus Tap 6 Mein Aventinus (Koyu Renkli Buğday Birası, Almanya)
* Leffe Radieuse (Amber Renkli Koyu Bira)
* Leffe Blonde/Blond (Açık Renkli Bira)
* Weihenstephaner Vitus (Weizenbock)
* Paulaner München Weissbier (Koyu Renkli İpek Sarısı Bira)
* Leffe Brune/Bruin/Brown (Koyu Renkli Bira)
* Kronenbourg 1664 Blanc (Açık Renkli Bira)
* Frederik India Pale Ale (Koyu Renkli Bira)
* Duvel Belgian Golden Ale - Biere Blonde Belge (Açık Renkli ve Yüksek Alkollü Bira)
B) Orta Seviye Premium (Seçkin) Biralar
* Weihenstephaner Hefe Weissbier (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Paulaner Münchner Hell (Açık Renkli Bira, Almanya)
* Türk Tuborg Frederik Marzen Lager (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
* Hoegaarden (Açık Renkli Bira)
* Grimbergen Double Ambree (Koyu Renkli Bira)
* Knidos Route 333 Pale Ale & İstanbul Craft Beer (Türkiye, Koyu Renkli Bira)
Burak AVCI - Update: 26.11.2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.