Yalova gezimin ikinci gününde Yalova Terma City'de konaklamam bitti ve kahvaltı yaptıktan sonra son bir kez tesisi gezip oradan ayrıldım. Yalova'nın önemli bir turizm ve kültür yapısı olan Yalova Atatürk Köşkünü ziyaret ettim. Yalova Atatürk Köşkü, Termal ilçesinde bulunan ve 1929 yılında Mimar Sedad Hakkı Eldem tarafından yapılmış iki katlı bir köşktür. Atatürk burada hem devlet işlerini yürütmüştür hem de Yalova'yı sevdiği için burada bir süre kalmıştır. Dönemin devlet adamı İran Şahı Rıza Pehlevi burada ağırlanmıştır. Dönemin birçok siyasi kararları bu köşkte alınmış olup içerisinde Atatürk'ün manevi kızlarının kişisel odaları, misafir odaları ve toplantı odaları mevcuttur. Köşk oldukça başarılı dizayn edilmiş olup ahşap yapıda olduğu için içerisinde mutfak yoktur ve yemekler dışarıda başka bir evden hazırlanıp getirilmektedir. Büyük toplantı salonunun içerisinde toplantı masası ve ceylan derisinden sandalyelerle beraber üç top olarak bilinen bilardo masası, Atatürk'e hediye edilen Fransız yapımı bir piyano, Atatürk'e ait Amerikan yapımı RMC marka bir radyo da bulunmaktadır. Köşkün biraz aşağısındaki ufak ahşap bina ise Sultan II. Abdülhamid döneminde yapılan bir dinlenme köşkü olup bugünkü adı Yaver (Yaverân) Köşküdür. Hazır Yalova kaplıcalarına gitmişken Atatürk Köşkünü de gezmenizi öneririm.
Atatürk evleri olarak bilinen Yalova Atatürk Köşküne 10 TL vererek gezebilirsiniz. Müze Kart geçmemektedir ve tüm köşkü tarihi ile birlikte anlatan bir rehber mevcuttur. Köşkün hemen yanında ise TBMM Termal Tesisleri bulunmaktadır. TBMM tesislerinde milletvekili ve akrabaları genelde tatil amaçlı burada konaklamaktadır. Ufak bir kamu tesisi olup içerisinde iki adet ufak boyutlarda yüzme havuzu ve konaklama odaları vardır. Milletvekilinden çok birinci veya ikinci derece akrabaları tatil amaçlı buraya gelmektedir. Yalova Atatürk Köşkü bahçesi içerisinde yirmi yıldan fazla yaşayan ağaçlar bulunmaktadır ve oldukça yeşillik bir alandır. Bölgede yirmi seneyi geçen Gümüşi Ihlamur (Tilia Argentea) ağaçları çokça olup kamu arazisi olduğu için Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilmektedir. Köşkün içerisinde birçok tablo, diğer devlet adamları tarafından gönderilen hediyeler, tarihî halılar ve mobilyaların bulunduğu güzel bir yapıdır. İçerisinde gezerken Cumhuriyet dönemini hissediyorsunuz. Köşkün en sevdiğim kısmı toplantı odası ve kahvaltı yapılan balkonu olup balkon tamamen ağaç ve yeşillik manzaralı idi. Atatürk'ün bugün bilinen imzası dışında ilk imzasının da yer aldığı bir resimde aynı zamanda burada sergilenmektedir.
Köşk gezisinden sonra bölgedeki en meşhur ve Sağlık Bakanlığı bünyesine ait Yalova Termal Kaplıcalarını gezdim. Burası tarihi bir yer olup Kurşunlu Hamamı olarak da bilinmektedir. Yıllar önce burada kalmıştım fakat iç yapısını az çok hatırlıyorum. İçerisinde bir hamam ve havuzu dışında da kışın yine girebileceğiniz termal sıcak havuz bulunmaktadır. Günübirlik gidenler için kapalı ve açık havuza giriş ücretleri ayrı ayrı alınıyormuş artık. Eğer Yalova'da üç gece dört gün bir termal otelde konaklamak ve Termal sulardan faydalanmak istiyorsanız Yalova Termal Kaplıcaları tesisini kesinlikle öneririm. Ben ziyaret için gittiğimde içeri araç ücretli alınıyordu, hemen tesisin dışında bulunan boş araziye aracımı park ettim. Tesisin içerisi çok büyük olup yürüme parkurları, alışveriş alanları ve restoranlar mevcuttur. Burada yapacağınız tatil sayesinde hem termal sulardan faydalanırsınız hem de uzun yürüyüşler Trekking ve günübirlik doğa gezisi Hiking aktivitelerini yapabilirsiniz. Burada Kurşunlu hamamı ve diğer yapılar Bizans dönemi zamanında yapıldığı için tarihî bir değere de sahiptir. Tesis içerisinde bayanlar için sultan ve valide hamamları bulunmaktadır. Genelde termal olarak kullanacağınız alanlar kurşunlu hamamı ve açık havuzdur. Yürüyüş olarak kısa ve uzun turların bulunduğu sağlıklı yaşam yolu yürüyüş parkuru da bulunmaktadır. Temiz havası ve bol oksijeni ile doğa içerisinde termal tatil yapmak isteyenlere burayı öneririm. Genelde buraya turlar konaklamalı gezi düzenlemektedir. Fakat size aşağıda belirteceğim uygulamalar sayesinde konaklama için kendinizde rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Yalova Termal Kaplıcaları ve yine Yalova'da başka termal oteller için rezervasyon aşağıdaki mobil uygulama veya internet sitelerinden yaptırabilirsiniz. Genelde otel araştırma ve rezerve işlemleri için Etstur, Tatilbudur, Tatilsepeti, Enuygun.com, Jolly Tur'un internet sitelerini ve mobil uygulamalarını kullanarak fiyat araştırması yapabilirsiniz. Yalova ili Marmara bölgesinin bir tatil beldesi olup özellikle İstanbul, Kocaeli ve Bursa'dan gelenler çoktur. Yalova ilçeleri ise merkezi dışında Termal, Armutlu, Çınarcık, Altınova ve Çiftlikköy olup hepsinin doğa güzellikleri ayrıdır.
* Etstur (Android Publisher: Etstur)
* Tatilbudur (Android Publisher: TatilBudur)
* Tatilsepeti (Android Publisher: DLT Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi)
Aşağıdaki uygulamaları otel rezervasyon ve araştırması için pek önermiyorum. Genelde yukarıda tavsiye ettiğim uygulama ve internet sitelerini kullanıyorum. Ayrıca bu şirketlerin fiziksel acenteleri de olup eğer internet fiyatı ile aynı ise acentelerden rezervasyon ve ödeme işlemlerini yapmanızı tavsiye ederim. Hem gideceğiniz yer hakkında da daha detaylı bilgi almış olursunuz. Hem de tatil planınız için sizle ilgilenmiş olurlar.
* Odamax (Android Publisher: Etstur)
* Tripadvisor (Android Publisher: Tripadvisor)
* Booking.com (Android Publisher: Booking.com Hotels & Vacation Rentals)
* Hotels.com (Android Publisher: Hotels.com LP)
* Trivago: Otel Karşılaştırın (Android Publisher: trivago)
* Neredekal (Android Publisher: Neredekal A.S.)
* Setur (Android Publisher: Setur Software)
Yalova Termal Kaplıcalarını gezdikten sonra Pendik'e dönmeden önce İDO iskelesine yakın ve Yalova Adliyesinin civarında bulunan Atatürk'ün Yalova'da denize girdiği ve ara ara konakladığı Yürüyen Köşkü ziyaret ettim. Yürüyen Köşke araçla gidebilirsiniz ve bisiklet park yeri yanındaki alanlara aracınızı park edebilir eğer yer bulamazsanız Yalova Adliyesinin yanındaki ücretsiz otoparka aracınızı park edip köşke yürüyebilirsiniz. Yürüyen Köşk, Yalova Millet Çiftliği'nde 1929 yılında yapılan iki katlı ufak bir köşktür. Köşkün hikâyesi ise yanında bulunan dört asırlık Doğu Çınarı (Plaranus Orientalls) çok büyüdüğü için Atatürk çınarın kesilmemesini onun yerine köşkün kaydırılmasını emretmiştir. Bunun üzerine raylı sistem sayesinde köşk 4,5 metre kaydırılarak çınar ağacı kesilmemiştir. Bugün ağacın bakımları yapılmaktadır hatta bu konu ile ilgili bir firma tarafından reklam filmi de çekilmiştir. Yürüyen Köşk boyunca uzanan parkurda bisiklet sürebilir ve yürüyüş yapabilirsiniz. Tam köşkün yanında bir kafeterya vardır ve 2 TL'ye buradan fiş alarak köşkün içini gezebilirsiniz. Aynı zamanda buradaki kafeteryada kahvaltı yapabilir, yemek yiyebilirsiniz. Dinlenme ve temiz hava almak için güzel bir yer olup Yalova'ya gelmişken burayı da ziyaret etmeyi unutmayınız.
Yürüyen Köşk parkurunda yol boyunca bilgi veren tarihi bize tekrar hatırlatan tabelalar mevcuttur. Köşkün hikâyesi ise Atatürk buradaki çınar ağacını görünce buraya küçük ahşap bir ev yapılmasını ister. Burayı bazen hem konuklarını ağırlamak hem de dinlenmek içinde kullanır. Aynı şekilde bisiklet yolu boyunca Atatürk'e ait birçok dönemin anısı ve resimleri bulunmaktadır. Pazartesi günü sadece köşkü tanıtan rehber yoktur onun dışında diğer günler geldiğinizde köşkü gezebilirsiniz. Manzarası çok güzel olduğu için burada fotoğraf çekmenizi tavsiye ederim. Köşk içerisindeki en önemli envanter ise Zübeyde Hanım'ın kendi el işi ile ördüğü yorganıdır. Yürüyen Köşk ziyaretinden sonra dönüş için İDO iskelesine doğru yol aldım. Son kez Yalova Merkezde biraz gezmek istedim fakat hafta içi bile o kadar kalabalık ki park edecek yer yoktur. Hatta zamanım olsaydı Yalova Kent Müzesini ziyaret etmeyi planlıyordum fakat başka zamana kaldı.
* Limak Thermal Boutique Hotel (Tavsiye Ederim)
* Yalova Termal Kaplıcaları (Tavsiye Ederim)
* Black Bird Thermal & Spa Yalova Hotel (Klasik Otel & Termali Ufak)
* Zir Dream Thermal & Spa Yalova Hotel (Klasik Otel & Termali Ufak)
* Lova Hotel & Spa Yalova (Klasik Otel & Termali Ufak)
* Yalova Terma City (Ziyaret Ettim)
Son olarak Yalova için bazı termal ve otelleri sizler için araştırdım. Gitmeden önce buraları incelemenizi tavsiye ederim.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.