İstanbul'da özellikle Anadolu yakasında gittiğim hamam veya termal kaplıca, SPA masaj merkezleri gibi yerleri zaman buldukça paylaşmaya çalışıyorum. Avrupa yakasında da bunun gibi hizmetler çokça olup zamanım oldukça bunları da sizlerle paylaşacağım. Tabii İstanbul büyük bir kent olmasına rağmen Avrupa yakasındaki imkânlar Anadolu yakasına göre daha fazladır. Ben de Anadolu yakası için iki yeni yer olan Çekmeköy Mimar Sinan Hamamı ve Termal Kaplıca olarak bilinen DoubleTree By Hilton Hotel İstanbul Tuzla'dan bahsedeceğim. İlk olarak hamamdan başlamak isterim. Bildiğiniz gibi daha önceki yazılarımda Anadolu yakasında bulunan birçok hamamı paylaşmıştım. Özellikle yorumlarda ve Google Haritalarda iyi bir puanlamaya sahip olan Çekmeköy Mimar Sinan Hamamı'na gitmeye karar verdim. Çekmeköy ilçesi İstanbul'un sahilden baya yukarı kısmında bulunan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü istikametinde olan bölgelerinden biridir. Bu civarda yaşayan biri değilseniz buraya araçla gidebilirsiniz. Pendik'ten Samandıra Kartal bağlantı yolundan giderseniz 35 dakikada buraya ulaşabilirsiniz ortalama 20-25 KM'lik bir yoldur.
Çekmeköy Mimar Sinan Hamamı için otopark sorunu yoktur ve ücretsizdir. Direkt Şehit Üsteğmen Arif Kalafat anıt göbeği vardır buradan dönüp Mimar Sinan caddesi üzerinden hamama giriş yapabilir ve aracınızı geniş otopark alanına park edebilirsiniz. Hamamın hem erkek hem de bayan bölümü olup erkek hamamı gece 12:30'a kadar açıktır bayan bölümü ise akşam 22:00'ye kadar hizmet vermektedir. Hamamın ücreti fiks 200 TL olup bu hizmet içerisinde kese, köpük ve masajı, hamam hizmetleri ayrıca ücretsiz içecek ve ikramlar dahildir. Bu uygulamayı açıkçası sevdim içeride istediğiniz gibi içecek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz ve çıkışta fiks fiyat olan 200 TL ödemeniz yeterlidir. Sadece kese sırasında ekstradan 30 dakika masaj daha almak isterseniz 150 TL daha ödemeniz gerekmektedir. Fakat kese ve köpük masajı yeterli olacağından buna pek gerek duymadım sadece fiks paket ödedim. Hamam içerisinde ise içecekler ücretsiz olup su, soda ayran, Churchill (Çörçil), taze sıkma portakal nâr suyu isteyebilirsiniz. Hamam çıkışında ise ikram olarak Türk kahvesi, çay, kuruyemiş ve meyve tabağı isteyebilirsiniz.
Hamam içerisinde buhar odası, sauna, tuz odası, jakuzi, Türk hamamı ve şok havuzu vardır. Yüzme havuzu maalesef yoktur belki de tek dezavantajı bu olabilir onun dışında dört dörtlük ve hijyenik bir hamam diyebilirim. Fakat yüzme havuzu olmadığı için içeride en fazla üç saat geçirebiliyorsunuz sonrasında sıkılıp çıkıyorsunuz. Jakuzi kısmını ufak bir havuz gibi yapmışlar fakat tuz odası konsepti çok farklı olmuş. Tuz Odası etrafı doğal kaya tuzları ile çevrili bir nevi terapi odasıdır. Nefes darlığı, Koah, astım ve birçok hastalığa iyi gelen bu terapi odasında maksimum 15 dakika kalmanız tavsiye edilir. Tuz odasında havaya çok ince öğütülmüş tuz zerrecikleri püskürtülerek mikro kliması sağlanan odada solunum yolu ile alınan terapi yöntemidir. Bir süre sonra ağzınıza tuz tadı bile gelmektedir. Genelde hamamlarda tuz odası konsepti pek yoktur fakat burada biraz mecburi olması gerekiyor çünkü buhar ve sauna odasından sonra üçüncü bir dinlenme alanı gerekli oluyor. Sauna ve buhar odası ise geniş ve ferah olup ben beğendim. Hamamın giyinme kabinleri, hamam sonrası dinleme salonu olsun oldukça temiz ve güzel dizayn edilmiştir, hamam tutkunlarına buraya bir defa gitmelerini tavsiye ederim.
Çekmeköy Mimar Sinan Hamamı çevresinde bulunan ve hamam çıkışında yemek yemek için Metrogarden Alışveriş Merkezine gidebilirsiniz. Bölgedeki en büyük AVM'ler den biri olup içerisinde Karafırın, Mado, Starbucks gibi kafeler bulunmaktadır ve en üst katında yemek yeme yerleri mevcuttur. Hamam ile AVM arası araçla 10 dakika olup geniş açık otopark alanı da mevcuttur.
Hamama giderken yanınıza deniz şortu, kendi plaj terliğiniz, kolonya, kulak çöpü, ıslak mendil gibi temizlik malzemeleri, iç çamaşırı (atlet, fanila, Boxer, çorap) gibi eşyaları götürmeniz yeterli olacaktır. Fakat yüzme havuzu illaki olmalıdır derseniz burası pek size göre değildir diyebilirim. Tuz odası ve kese olmak içi ideal bir hamamdır. Diğer gittiğim mekân ise İstanbul'un Tuzla ilçesinde bulunan, 4 yıldızlı DoubleTree By Hilton Hotel İstanbul olup buradaki mineralli su havuzuna gittim. Genelde 4 yıldızlı otellerde havuz bulunmayabilir fakat Anadolu yakasında sıcak mineralli su ve sauna, buhar odası kompleksi olarak fena bir yer değildir. Öncelikle şunu belirteyim buradaki su kaplıca suyu olmayıp sıcak mineralli sudur. Kaplıca için aynı bölgede bulunan ve otelin arkasında kalan Tuzla Termal Tesisleri vardır. Aracı ben buraya aracımı park ettim burada boş bir alan vardır fakat Tuzla Termal Tesisleri'nin havuzu çok ufak olup içerisine üç kişi girince dolduğu için burayı pek önermiyorum. Gerçi Hilton'daki havuzda çok büyük sayılmaz ortalama 60-70 M2 ufak bir havuz olup 160 TL'ye havuz, buhar odası ve sauna hizmeti alıyorsunuz. Otellerde Türk hamamı bulunmaktadır fakat otellerde asla Türk hamamı kullanılmaz çünkü soğuk, bakımsız ve kötüdür. Ayrıca fiyat dahilinde kese yaptırmak isteyenler burayı kullanır ama ben otelde kese tercih etmediğim için kullanmıyorum. Otellerde olan klasik giyin kabini ve dolap sistemi olup dört haneli şifre ile kişisel dolabınıza eşyalarını koyabilirsiniz.
Hilton'daki havuz süreli olup ortalama üç dört saat kadar kalabilirsiniz. Bu yüzden gün içerisinde öğleden sonra 16:00 veya 17:00'den sonra gitmenizi tavsiye ederim. Havuz hizmeti ise 21:00'e kadar açık olup üç dört saat takılıp ayrılabilirsiniz. Açıkçası havuzu ufak olduğu için ve diğer buhar odası olsun bunlarda minnacık olduğundan ben pek beğenmedim. Zaten İstanbul'da kaplıca, termal diye bir hizmet yoktur var olanlarında hepsi tırt. İstanbul'da kaplıca diye aratınca zaten Tuzla bölgesi çıkmaktadır onlar da İstanbul Medikal Termal Tuzla, Tuzla Termal Tesisleri ve Hilton Tuzla olup bence üçü de gitmeye değer yerler değildir. Hadi birine illaki gidecekseniz seçiminizi Hilton'dan yana kullanın derim. Ayrıca SPA Masaj hizmeti de vardır fakat ben almadım, dileyenler havuz sonrası veya öncesi bu hizmeti de ücreti karşılığı alabilir. Bildiğim kadarıyla taş masajı, yağlı aromatik masaj, medikal masaj hizmetleri olup en çok yağlı aromatik masaj tercih edilmektedir.
Daha önceki yazılarımda Kaplıca ve termal tesis olarak Balıkesir'de gittiğim Adramis Termal Otel'den bahsetmiştim. İnanın buradaki havuz kapasitesi, açık ve kapalı havuz kaplıca hizmeti daha iyidir. Hilton Tuzla'da Adramis gibi bayan ve erkek karışık olup havuz çok ufak olduğundan hafta sonundan ziyade hafta içi saat 17:00 gibi gitmenizi tavsiye ederim. Hem kalabalık olmaz hem de mesai sonrası dinlenmiş olursunuz. Hafta içi salı, çarşamba veya perşembe günleri saat 17:00 gibi gitmeniz daha sağlıklı olacaktır. Son olarak şunu belirtiyim İstanbul'da daha kaliteli havuz hizmeti veren yerler varsa bunları sizlerle paylaşacağım siz de yorumlarda yazabilirsiniz fakat kaplıca ve termal kelimelerini İstanbul'da boşuna aratmayın çünkü kalitesi oldukça düşüktür ve vasattır bu konularda. İnanın hamamlardaki giyinme kabininden tutun buhar, sauna odası gibi kısımların sıcaklığı ve hizmet kalitesi daha iyidir.
Burak AVCI - Update: 20.01.2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.