Sayfalar

25 Aralık 2021

Özel Sağlık Sigortası Diş Tedavisini Kapsar mı? Diş Teminatı Nasıl Kullanılır?

Diş Tedavisi Kartı

Diş tedavisi ve diş masrafları genel olarak SSK ve çoğu özel sigorta tarafından ekstra bir teminat verilmediği sürece karşılanmaz. Diş tedavisi ülkemizde özel sağlık hizmetine girdiği için tedavi süreci ve işlemlerinin ücreti de haliyle fazladır. Bazı özel ve kamu şirketleri çalışanlarına yaptırdığı özel sağlık sigortasında ekstradan diş teminatı için bir limit verebilir ve bu limit çerçevesinde yıllık diş tedavinizi yaptırabilirsiniz. Bu limit genelde şirket tarafından belirlenip bu ücret bin, iki bin veya beş bin TL olabilir hatta daha fazlada olabilir. Özel sağlık sigortasının karşıladığı bu diş tedavisi genelde diş çekimi, implant, diş beyazlatma, dolgu, kanal tedavisi, porselen veya Zikron kaplama, köprü tedavisi, diş minesi temizletme gibi birçok işlemi kapsayabilir. Örneğin benim özel sağlık sigortam Allianz firması tarafından yapılmış olup grup sağlık sigortamda diş teminatı vardır. Siz bu teminatınızı bir yıl içerisinde istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Peki diş teminatı nasıl kullanılır bu konu hakkında biraz size bilgi vermek isterim.

İlk olarak tedavi olduğunuz üniversite hastanesi veya özel diş polikliniği olsun mutlaka yapılan tedavinin tutarını gösteren E-Fatura almanız gerekmektedir. Bir de ikinci bir belge olarak üzerinde diş resmi yani şeması olan ve hangi dişte hangi tedavinin uygulandığını yazan Diş Tedavisi Kartı almanız gerekmektedir. Aldığınız bu iki belgeyi sağlık harcaması talebi olarak sigorta firmanıza sunabilirsiniz. Bu iki belgeyi de muayene olduğunuz diş polikliniği verecektir. E-Fatura ve diş tedavi kartını sisteme yükledikten sonra fatura tarihi, numarası gibi bilgileri de girmeniz yeterli olacaktır. Sigorta firmanız ilgili Sağlık Harcaması Talebini inceledikten sonra anlaşmalı IBAN adresinize bu harcama tutarını size limitinizden düşerek ödeyecektir. Poliçeler bir yıllık bir anlaşma olduğu için teminatınızı bir yıl içerisinde kullanmanız gerekmektedir bir sene sonra eğer anlaşma tekrarlanmazsa teminatınız yanacaktır.

Diş tedavisi sırasında dolgu işlemi hakkında da şu bilgiyi vermek isterim; genelde beyaz dolgu önerilir fakat diş hassasiyeti bakımından beyaz dolgu hemen kırılmaya müsait ve çürük dişte acı hissetmeniz daha fazla olacaktır. Eğer dişteki çürük derinse yapılacak dolgu Amalgam yani Gümüş Dolgu olmalıdır çünkü hem hassasiyeti daha az olduğu için çürük temizlendikten sonra dişte acı veya ara ara sızlama beyaz dolgudaki gibi hissetmezsiniz ve dolgudan önce dişe yapılan bir haftalık ilaç tedavisi ile çürük iyileştirir ve iyileşmenin devamını Amalgam dolgu tamamlar. Amalgam dolgu gri renkte olduğu için genelde azı diş dediğimiz arka dişlere yapılır.

Diş tedavisi sürecimi ve yaptırdığım Zikron Kaplama işlemini daha önceki yazımda da anlatmıştım. Mutlaka her sene dişinizde çürük olmasa bile temizletme ve genel kontrol için dişçiye gidiniz. Her gün mutlaka akşamları bir sefer dişlerinizi fırçalamaya özen gösteriniz. Son olarak şunu da eklemek isterim, diş teminatınız varsa ve sağlık harcama talebinde bulunduysanız genelde bir hafta içerisinde gerekli talep kontrolleri yapılır ve ödeme size yansıtılır. Tekrardan geçmiş olsun.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.