Dizide de gördüğüm kadarıyla Gold yani karamel rengi ile tekila içkisinin rengi viskiye benzetilmiştir. Tekilalar aynı viski kültüründe olduğu gibi tüketilmeye çalışılmaktadır. Tekila içerken bizim bildiğimiz tuz ve limon gibi tamamlayıcı ürünleri genelde Meksikalılar pek kullanmamaktadır. Uzun Shot bardağına sadece buz koyarak tekilaları tüketirler, Gold serisi olan tekilaları bu şekilde siz de tüketebilirsiniz. Tekilanın tarihçesine değinecek olursak; Tekila adı Meksika'daki Jalisco eyaletine bağlı bir kasaba olan Tequila'dan almıştır. Amerika'nın keşfi öncesi Aztek'ler 2000 yıl önce Agave (Agavaceae) bitkisinin öz suyundan ürettikleri içkiye Octilli Poliqhui adını vermiştir. Aztek'ler bu içki türünü kutsal kabul etmiş ve inançları gereği Büyük Maya Tanrısı Olmeca'ya adamışlardır. Günümüzdeki Olmeca isimli tekila adı da buradan gelmektedir. Aynı bitkinin öz suyundan üretilen ve yüksek alkollü bir diğer Meksika içkisi ise Mezcal olup bazı ülkelerde tüketilmesi yasaklanmıştır. Peki nasıl içilir konusuna biraz değinecek olursak.
Tekila Nasıl İçilir?
Şeffaf renkli (Olmeca Blanco) tekilalar için Shot Bardağının yarım kenarı önce limonla gezdirilir sonra bu kısım tuza bandırılır. Sonra içine Tekila konur ve servis edilir. Tuz ve Limon tekila içerisine konulmayacaktır buradaki amaç tekilayı tadım ederken bardağın ağız kısmında bulunan tuz ve limon tadının olmasıdır. İki veya üç adet Shot günlük içim için yeterli olacaktır. Genelde servis edilirken bardağın üstüne dilimlenmiş limon veya lime konulur. Limon ve tuz tekilanın ağızda oluşturduğu farklı ve hafif acımsı mayhoş tadı kırıp değiştirmektedir.
Gold yani karamel renkli tekila içerken bunları yapmanıza gerek yoktur sadece Shot Bardağına koyarak tadım edebilirsiniz. Özellikle kaliteli ve pahalı olan Tekila markalarında Limon ve Tuz kombini yapılmaz. Bu kaliteli ve pahalı tekila markaları yani Meksika’da asıl satılan kaliteli tekilalar bildiğimiz viski gibi yudumlanarak içilir ve ufak bardaklarda servis edilir. Herhangi bir kokteyl veya tuz, limon benzeri bir ürün ile kombin edilmez. Olmeca Gold tüketirken yanında üzerine tarçın serpilmiş portakal ile tüketebilirsiniz ve bu tüketim şekli tavsiye edilir fakat asla bardağa portakal, tarçın veya tuz gezdirilmez. Karamel renkli olan ve şişesi ile viskiye benzetilmeye çalışılan Tekilalar her ne kadar kaliteli olursa olsun asla taklit etmeye çalıştığı Viski içkisi gibi asaletli olamazlar. Bazı dizilerde de gördüğüm tanıtım şu ki pahalı ve şişesi 2000$ olan tekilayı viskiye benzetmeye çalışmışlar.
Olmeca Tekila Gold içkisinin biraz kendisinden bahsedecek olursam; tadı aşırı baharatımsı olup karabiber tadı bolca alırsınız. Shot bardağında direkt hepsini içerek veya viski gibi yudum yudum içerek tüketebilirsiniz fakat evde pek içilecek içki türü değildir. Açıkçası ben viskiyi tercih ederim fakat birden çakırkeyif olmak isterseniz üç veya dört Shot tekila içmeniz yeterli olacaktır. Yukarıda bahsettiğim gibi yanında portakal ve tarçın kombini ile tüketebilirsiniz fakat bardağa hiçbir şekilde limon, portakal, tuz veya lime sürmemelisiniz. Benim tavsiyem tekila ile en güzel giden yiyecek meyvedir. Boşuna cips, kuruyemiş işe tekila tüketmeyiniz. Elma, mandalina, üzüm, portakal ve tarçın yeterli olacaktır. İlk kez tekila alacak olanlara 35 CL şişesinden almasını öneririm çünkü beğenmeyen mutlaka çıkacaktır boşuna 70'lik şişesini önceden ve bilmeden almayınız. Olmeca markası 1967 yılından beri Meksika tarafından üretilmektedir ve günümüzde üreten ve pazarlayan marka ise fransız asıllı Pernod Ricard firmasıdır.
Olmeca Tekila Gold'un şişe tasarımından bahsedecek olursak; şişede büyük maya tanrısı heykeli vardır ve ona ithafen şişede maya inancına ait kabartmaları mevcuttur. Bence oldukça tarihsel ve şık bir şişe tasarımı vardır. Olmeca Tequila Gold'un baş damıtımcı ise (Master Distiller) Jesus Hernandez'dir. Tekila'nın içindekiler ise; Su, Mavi Agave bitkisinden elde edilen distilat, renklendirici, aroma verici palamut meşesi bulunmaktadır ve hacmen %35 alkol oranına sahiptir. Diğer Olmeca tekila serileri ise Olmeca Anejo (Gold Renk) ve Olmeca Blanco (Silver Şeffaf Renk) olup Türkiye'de en çok tüketileni ve tuz, limon, domates suyu kombini ile servis edileni Olmeca Blanco'dur.
Tekila: Olmeca Tequila Gold (Kırmızı Etiketli Şişe)
Tür ve Menşei: Meksika Premium Tekila
Üretici: Pernod Ricard Meksika
Alkol Oranı (ABV): %35
Fiyat: 35 CL Şişesi 129 TL'dir (Ekim 2021)
Barkod: 080432115299
Türkiye Distribütörü: Pernod Ricard Türkiye
Tekila İçki Markaları
Bildiğim birkaç tekila içki markasını aşağıya eklemeye çalıştım. Fazla tekila tüketen biri olmadığım için sizden gelecek tekila marka önerilerini veya yeni öğrendiğim bir tekila markası olursa bu listeyi güncel tutmaya çalışacağım.
* Olmeca Anejo (Gold Renk) Gold Serisine Göre Daha Fazla Yıllandırılmıştır.
* Olmeca Blanco (Silver Şeffaf Renk)
* Sierra Tequila Silver
* Sierra Tequila Reposado
* Don Julio
* El Jimador
* Dos Lunas
* Herradura
* Partida
* Casa Noble
* Jose Cuervo
* Clase Azul
* Patron (Tekila): Türkiye'de de bilinen ünlü bir Tekila markasıdır. Silver, Anejo, Reposado çeşitleri vardır. Türkiye’de Tekila tüketecekseniz Patron veya Don Julio markalarını tüketebilirsiniz. Olmeca markası daha çok kokteyl yapmak için kullanılır ve ham tekila değildir.
* Olmeca: Türkiye’de satılan ve Migros’da bulabileceğiniz klasik bir Tekila markasıdır. Clasico ve Gold çeşitlerini bulabilirsiniz. Meksika’da bu marka bilinmez çünkü %51 Tekila içerdiği için tam olarak tekila sayılmaz fakat Türkiye’de oldukça tüketilmektedir. Meksika bu işin ana merkezi olduğu için orada daha kaliteli ve saf Tekila markaları vardır ve bunlar tüketilir. Türkiye’de daha çok gece kulüplerinin Tekila servisi yapabilmesi için kullandığı ucuz markadır.
Tekila hakkında genel bilgiler verdikten ve Olmeca Tekila Gold içkisi için inceleme yaptıktan sonra artık İtalyan markası olan Toscanello purosunun piyasaya geri dönüşünü konuşabiliriz. Yakın zamanda tekellerde ve benzin istasyonların da satılmaya başlanan, sigaralarda olduğu gibi siyah uyarıcı yeni paket ambalajı ile satılan Toscanello purolarını görme fırsatım oldu. Daha önceki yazılarımdan da bildiğiniz gibi Toscanello purosunu genelde eski ambalajlı halini satın alıyordum ve tekel bandrollü yasal olanını piyasada pek bulamıyorduk. Fakat yakın zamanda tedarik süreci çözülmüş olacak ki artık tekel bandrollü Toscanello purolar satıştadır. Bana genelde yorum veya e-posta ile ulaşanlar oluyor nereden puroları buluyorsun şeklinde. Ekstra bir arayış içerisine girmiyorum açıkçası, İstanbul gibi merkezi bir konumda yaşıyorsanız inanın işlek tekel bayilerinde veya benzin istasyonlarında şu an hem Toscanello hem de aşağıda paylaşacağım Che'nin yeni purolarından rahatlıkla bulabilirsiniz.
İlk olarak Toscanello purosu ile başlamak isterim. Toscanello purolarının yeni kutusunda artık aroma bilgisini direkt ibraz eden bir bilgi veya açıklama yoktur. Örneğin ben vanilyalı olanını aldım fakat paket üzerinde böyle bir ibare yoktu onun yerine vanilya aroma Toscanello T03 olarak kodlanmıştı. Satın aldığım yerdeki stantta ise hangi kodun hangi aromaya denk geldiği yazmaktaydı bu şekilde aroma bilgisine bakıp satın almıştım. Bandrollü yeni paketler artık piyasada olacağı için eski ambalajlı ve üretim tarihi yeni olmayan puroları almanızı tavsiye etmem. Ayrıca tekel bandrollü puro alırken paketi altına bakmanızı öneririm orada üretim tarihide yazmaktadır. Aşağıda Toscanello purosunun diğer aromaları için verilen kodlarının olduğu resmide paylaşıyorum. Satın alırken bu bilgiye bakarak puronuzu alabilirsiniz. Örneğin limonlu aromasının kodu T06 olup tekila ile puro konusunu paylaşmam sebebim ise ikisinin de hem güzel gitmesi hem de aynı zaman aralıklarında almam olmamdır.
Puro: Toscanello T03 (Vanilla - Vanilya)
Paket İçeriği: 5 Adet Kısa Yapraklı Puro.
Üretici: Manifatture Sigaro Toscano S.P.A İtalya Roma.
Türkiye Distribütörü: Galera Puro Tütün Mamülleri Dış Ticaret A.Ş.
Barkod: 8059145104793
Fiyat: 70 TL'dir.
Açıklama: TS 13444 Standartlarına Uygun Makine Yapımı Katkılı Puro.
Son olarak Che markasının çıkardığı ve Rocks Sigarillo (Cigarillo) ürünlerine benzer purosunu paylaşmak istiyorum. Bu purolarında aroma bilgisi kod ile verilmiş olup özellikle ağızlık kısmı Rocks markasına göre daha iyi tasarlanmıştır. Tadı ise bana çok iyi gelmedi ve limon aroması çok da alamadım. Başka aromalarını denerim fakat limonlu olanını tekrar almayı düşünmüyorum. Bu tip sigara benzeri ince purolarda yani Sigarillo ürünlerde Rocks biraz daha kalitelidir.
Puro: Che No32 Tip Verde (Limonlu)
Paket İçeriği: 5 Adet Plastik Ağızlıklı Sigarillo.
Üretici: Fumar Tütün Mamülleri A.Ş. Türkiye.
Barkod: 8681065140928
Fiyat: 27,5 TL'dir.
Açıklama: TS 13444 Standartlarına Uygun Makine Yapımı Katkılı Sigarillo.
Yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım. Yeni puro ve içki incelemelerini zaman buldukça ve satın aldıkça sizlerle paylaşamaya devam edeceğim. Özellikle Toscanello purosunun tekrardan yasal tekel bandrollü satışlarına başlaması beni mutlu etti.
Burak AVCI - Update: 04.09.2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.