Yaz aylarında serinlemek ve kış aylarında ısınmak için bu sezon satın aldığım Baymak Elegant Plus 18 Duvar Tipi Klima hakkında detaylı bir yazı yazmıştım. Bu başlıkta ise ideal klima kullanımı nasıl olmalıdır, yazın ve kışın klimayı kaç derecede çalıştırmalıyız ve hangi modları kullanmalıyız gibi konulara değineceğim. Ayrıca Baymak klima kumandasının kullanımı hakkında da temel bilgiler vereceğim. Satın aldığım klima Inverter tipi bir klima olup güç kaynağı frekansı ayarlaması sonucu ısıtma ve soğutma kapasitesi değişebilen klima anlamına geliyor. Inverter klimalar aynı zamanda odadaki sigara dumanı ve kirli havadaki partikülleri içine çekerek temizleme özelliğine sahiptir. Kışın özellikle oda da sigara içerken genelde camları açardım fakat Inverter klima sayesinde buna artık gerek kalmadı çünkü birkaç saniye içerisinde sigara dumanını havadan temizliyor ve hiçbir koku bırakmıyor.
Baymak Elegant Plus 18 Inverter klimanın özelliklerinden biraz bahsedecek olursak; R32 tip gaz kullanılmaktadır. SEER değeri 6,5 olup enerji verimlilik sınıfı ise A++ ve yıllık elektrik tüketim miktarı 284 kWh'dır. Inverter klimaların diğer özellikleri ise yüksek verimde çalışması ve ısıtma ile soğutmada %30 oranında elektrik tasarrufu sağlamasıdır. Yeni nesil Inverter klimalar eski sistemlere nazaran daha sessiz çalışmaktadır. Özellikle Sleep (Uyku) modunda sıfır sese yakın çalışırlar. Klimaların yazın ve kışın ideal çalışma sıcaklığı kaç derecede olmalıdır sorusuna yanıt verecek olursak; yaz günlerinde klima sıcaklık değerleri 22, 23, 24 derece olmalıdır. Kışın ise 26, 27, 28 derecede çalıştırabilirsiniz. Eğer evin içi çok soğuk değilse 20-24 arası derece ideal olup ben genelde 21 dereceye ayarlıyorum. Yazın en düşük seviye olan 18 ve kışın en yüksek seviyeler olan 30 derece ve üstünde klima çalıştırılması pek tavsiye edilmez. Klima çarpması veya klimadan dolayı hasta olunmasının sebebi yanlış klima kullanımından kaynaklanmaktadır.
Klima hakkındaki temel bilgilerden sonra Baymak klimanın uzaktan kumandasının kullanımını basitçe sizlere anlatmak isterim. Öncelikle kumanda üzerindeki ana fonksiyonlardan bahsetmek gerekirse; ON/OFF tuşu klimanın klasik açma ve kapama tuşudur. Speed tuşu manuel olarak klimanın üfleme hızını artırır. Tuşa bastıkça hız artar ve birkaç kez basınca Auto (Otomatik) moda alır. Resimde gördüğünüz yukarı ve aşağı tuşlar dereceyi ayarlamanızı sağlar. Yukarı ve aşağı tuşlara her bastığınızda derece 0,5 değerinde artar veya azalır. Klimanın üzerindeki LED panelden de derece sayısını görebilirsiniz. Cool tuşu yazın kullanacağınız fonksiyon olup soğuk hava üfler ve kumanda üzerinde hangi modu kullanıyorsanız o mod zaten yazmaktadır. Heat modu ise kışın kullanacağınız mod olup sıcak hava üfler ve içeriyi ısıtır. Swing ise kanatlar olup yukarı aşağı ve sağ sol olarak iki adet Swing tuşu vardır. Bu tuşlara bir sefer basıp aktif veya deaktif edebilirsiniz. Yazın Swing kullanmanızı pek önermem onun yerine klimanın kanatları yukarı bakacak şekilde sabit tutmanızı tavsiye ederim çünkü klima çarpması yaşayabilirsiniz. Kışın ise Swing fonksiyonlarını aktif şekilde kullanıyorum ve sıcak havanın tüm odaya dağılmasını hızlı bir şekilde sağlıyorum. Aynı durumu soğuk havada pek yapmayınız. Kanatları tek bir yönde ve aşağı bakacak şekilde uzun süre tutmayınız.
Klima uzaktan kumandası iki adet ufak televizyon pili ile çalışır. Kumandanın yan tarafındaki tırnağı kaldırdığınızda içerisinde daha detaylı fonksiyonların olduğu bir panel ile karşılaşacaksınız. Buradaki fonksiyonların ayrı ayrı işlevleri olup bildiklerimi sizlerle paylaşacağım. Diğer zamanlarda klima hakkında bazı detayları öğrendikçe de yeni yazılarıma bunu ekleyeceğim.
* ON/OFF: Klimanın üst tarafında olan açma ve kapama butonu burada da mevcuttur. Klimayı manuel olarak açma ve kapamaya yarar.
* Speed: Klimanın üzerinde olan ve üfleme hızını manuel olarak ayarlayabileceğiniz hız butonu burada da mevcuttur. Hız seviyeleri ise Düşük (Low), Orta (MID), Yüksek (High) ve Otomatik (Auto) olarak belirlenmiştir.
* Turbo: Klimanın üfleme hızını en üst seviyede çalıştırır. Turbo genelde klima ilk açıldığında kullanılabilir çünkü odayı birden ısıtmak ve soğutmak isterseniz bu özelliği kullanabilirsiniz fakat hep açık olması tavsiye edilmez çok elektrik tüketir. Turbo butonuna ikinci sefer basınca bu özelliği kapatabilirsiniz. Klimada en çok ses Turbo modunda iken çıkmaktadır.
* Health: Klima İyonizer özelliği aktif olmuş olur. Cihaz ortama negatif iyon yaymaya başlar. İyonlar; hava kalitesinin yükselmesini, ferah aynı zamanda temiz bir hava algılanmasını sağlar. Genelde arada kullandığım bir özelliktir. Sigara içtikten sonra bu fonksiyonu bir süre aktif edebilirsiniz.
* Silence: Klimada en çok kullandığı fonksiyon budur diyebilirim. Butona bastığınızda kumanda üzerindeki LCD ekranda SILE sembolü aktif görünecektir. Silence modu klimanın en düşük fan hızında çalışmasını sağlar. Bu özellik en düşük fan hızı sağladığı için gece modu (Sleep) ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Odayı istediğiniz gibi soğuttunuz veya ısıttıysanız artık klimayı Silence moda alarak rutin bir şekilde çalıştırabilirsiniz.
* Sleep: Klimanın uyku modu olup en düşük fan seviyesinde çalıştırırsınız ve klima üzerindeki dijital LED göstergelerde kaybolur. Gece yattığınızda klimayı tamamen kapatmak istemiyorsanız Sleep moda almanızı tavsiye ederim. Sleep modunda odadaki sıcaklığına göre otomatik saat aralıklarında birer derece havayı düşürür veya artırarak 10 saatlik uyku dilimi süresince sizin rahat bir gece geçirmenizi sağlar.
* Display: Klima üzerinde bulunan derece LED göstergesini aktif veya deaktif etmek için bu butonu kullanabilirsiniz.
* ECO: Ekonomik veya ECO mod sadece soğutmada kullanılır ve yazın kullanabileceğiniz bir özelliktir. Butona bastığınızda kumanda üzerindeki LED panelde ECO simgesi görünür ve en düşük enerji sarfiyatı sağlayacak şekilde klima çalışır. Kışın Heat modu için bu özellik aktif değildir.
Sıcaklık ayarı klimalarda 16 ve 32 derece arası olup bu sınır derecelerde çalıştırılması pek uygun görülmez. Yazın ve kışın doğru derece seçimini yukarıda sizler için paylaştım. Kışın özellikle direkt 30 dereceye getirip klimayı çalıştırmayın çünkü içerideki havayı çok kurutuyor.
Son olarak klimanın fitre temizliğinden bahsedecek olursam; genelde ayda bir defa veya kullanıma göre 2-3 ayda bir de olabilir klimanın iç ünitesinin sağ ve sol tarafındaki tırnaklarından kapağını kaldırınız ve sürgü şeklinde içeri yerleştirilmiş iki adet filtreyi çıkarınız. Filtre üzerinde bulunan yeşil ve siyah renkteki süngerleri çıkarmanıza gerek yoktur. Direkt iki adet filtreyi de musluğa tutarak yıkayınız. Tazyikli su tutmanıza gerek yoktur çünkü filtrelere zarar verebilirsiniz. Eliniz ile musluğun altında suya tutarak temizleyebilir sonrada kurutma için balkonda bekletebilirsiniz. Filtreleri çıkarmak oldukça basit olup ekstradan klima temizliği için servis çağırmanıza gerek yoktur. Filtreleri tekrardan sürgülere yerleşecek şekilde geri takınız.
Burak AVCI - Update: 13.04.2022
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.