Ödeme işlemi sonrası aracınızın KM bilgisini soruyorlar, bu bilgiyi sıra almadan önce not ediniz ve son KM bilgisini veriniz. Gişedeki işlemler tamamlanınca adınız anons ediliyor ve kontrol parkurunun önüne aracınızı getirmeniz isteniyor. Aracı götürmeden önce mutlaka aracınızda yangın söndürücü tüpü, araç reflektör seti, araç trafik ve ilk yardım seti çantanız eksiksiz olsun ve bunların hepsini aracın sağ ön koltuğuna koyunuz. Arka koltuklarında kemerlerini takarak aracınızı muayene işlemine hazır hale getiriniz. Orada birkaç kişiye sordum ve eğer hafif değil de önemli bir kusur varsa muayene geçersiz oluyor ve bir ay içerisinde kusurunuzu düzeltip ücretsiz tekrardan muayene olabiliyormuşsunuz. Dediğim trafik setleri ve yangın söndürücü tüpü önemli envanterler olup aracınızda bunlar eksik ise mutlaka tamamlayıp gidiniz.
Araç parkuru girişine geldiğinizde aracı teslim ediyorsunuz ve TÜVTÜRK görevlileri aracı size teslim edene kadar kontrol edip parkurun çıkışından beklemenizi söylüyorlar. Benim aracım Honda olduğu için fabrikasyon LPG sistemi var ve arka bagajın LPG depo kısmını açıp kontrol ettiler daha sonra aracı LPG Mode'dan Benzinli moda almamı istediler ve hem motor hem de LPG tank kısmını ayrıca kontrol ettiler. Aynı şekilde parkurun devamında lastikler, camlar, lambalar, farlar ve birçok aksamı kontrol edip size aracınızı teslim ediyorlar. Aracınız ile bir süre daha bekliyorsunuz ve Araç Muayene Raporu çıkınca size ruhsatınız ile birlikte bu raporu da teslim ederek tüm işlem tamamlanıyor. Ön plakanızın mavi şeritli TR kısmına bir de Turuncu Muayene Etiketi yapıştırıyorlar. Binek araçlar için bu etiketin geçerlilik süresi iki yıldır. Ticari araçlara ise mor etiket takılıyor.
Araç Muayene işlemi binek sıfır araçlar için üç yıl sonra daha sonra her iki yılda bir muayene ettirmeniz gerekiyor. Ticari araçlarda bu kontrol her yıl diye biliyorum. Aracım 2018 model olup üç yıl sonra ilk defa muayene olmuştur ve bir sonraki kontrol ise iki yıl sonra 13 Eylül 2023 günü olacaktır. Bu tarihe kadar aracınızın muayenesi geçerlidir. Aracınızın egzoz gazı emisyon ölçüm bilgilerini detaylı bir şekilde E-Devlet üzerinden de öğrenebilirsiniz. Size ölçüm sonrası telefonunuza SMS gelecektir, ölçüm detaylarının olduğu PDF dosyasına ister buradan ister E-Devlet üzerinden Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Sorgulama yazarak ulaşabilirsiniz. Biraz aracımdan ve araç muayene raporundan bahsedecek olursam;
Araç muayene raporumda hafif kusurlu ve muayene onaylandı yazmaktadır. Toplamda dört adet kusur bulunmuştur ve bu kusurları inceleyecek olursak;
* Yakıt/Gaz Boruları: uygun olarak serilmemiş. Honda LPG sistemi fabrikasyon çıkışlı olduğu için yakıt ve gaz boruları zaten iç tarafta olup dışardan veya sonradan takılma bir boru sistemi yoktur bu yüzden bu kusura çok anlam veremedim.
* Sıvı Gaz Sistemi: camlar üzerinde ikaz etiketleri yok. Normalde LPG fabrikasyon araçlar hariç aracına sonradan LPG sıralı sistem taktıranlar zaten ruhsata ek bir belge işletiyor ve işlettiği bu belge ile LPG etiketi veriliyor araca. Honda fabrikasyon sistem olduğu için böyle bir prosedürü yoktur ve ruhsatta ekstradan LPG işlenmiştir diye bir ibare veya ekstradan ruhsatta belgede yoktur. LPG ikaz etiketleri genelde sonrada aracına sıralı sistem yaptıranlar için geçerlidir.
* Camlar: sonradan film yapıştırılmış. Camlarımda L2 film vardır. Bildiğim kadarıyla sadece ön cama film yasak olup yan camlara L2, L3 film takabiliyorsunuz ama muayenede hafif kusurlu yazarlar.
* Elektrik Kablolar: uygun olarak serilmemiş. Ön kısa farları Xenon-LED far yapmıştım belki ondan yazmış olabilirler.
Araç muayene raporuna ayrıca E-Devlet üzerinden Araçlarım kısmından Muayene sekmesinden de detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Aracımın Honda Mutluhan bakımını ise 16 Nisan 2021 tarihinde yaptırmıştım. Muayene'de KM bilgim 41.240 olup bir sonraki motor yağı değiştirme KM'si 45.535'dir. Eğer Nisan 2022 ortası gibi bu KM değerini geçmezsem 20 Nisan veya 1 Mayıs 2022'de aracımı bakıma götüreceğim.
Sonuç olarak TÜVTÜRK kontrolü gerçekten profesyonel ve detaylı bir araç muayenesinin yapıldı bir yer olup aslında aracı hazır parkura sokup kontrol etmişken ekspertiz hizmeti de verseler ve size ekspertiz raporu verseler verdiğimiz para hem boşuna gitmez hem de araç satarken işimize yarayan bir belge elimizde olmuş olur. TÜVTÜRK günün sonunda kontrol yapıyor ama hafif kusur dışında araca kattığı bir değer yok sadece iki yılda verilmiş bir vergi olarak halk tarafından bakılıyor. En azından lastikleri şişirseler o bile kar diyeceğim fakat o hizmet bile yok. Bence muayene raporu ile birlikte ekspertiz raporu da vermelidirler. Çünkü ellerinde parkur sistemi emin olun eksper için götürdüğümüz oto tamircilerinde bile yok.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.