Karadeniz kültür turunun sekizinci ve son gününde Amasya merkezde konakladığımız Taşhan Otel'den sabah sekiz itibarıyla ayrıldık ve Amasya merkezi gündüz gözüyle dolaşmaya başladık. Amasya'da ilk olarak 1242 yılında yapılan ve minare mimarisi ile farklı olan Burmalı Minare Camii'yi ziyaret ettik. Daha sonraki rotamız Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp Ve Tarih Müzesi veya diğer adıyla Bimarhane olup buraya girişler ücretlidir. Burası eski ruh ve akıl hastalarını iyileştirmek için kullanılan aynı zamanda birçok hastalığında tedavi edildiği bir hastanedir. Akıl ve ruh hastaları için aynı zamanda müzikli tedavide zamanında uygulanmaktadır. Amasya'ya gittiğinizde gezmenizi önerdiğim bir müzedir. Osmanlı zamanında kullanılan birçok tıbbi ve cerrahi malzemeyi inceleyebilirsiniz. Hastalıklara ve burçlara göre makamlar olup hastaları bu makam ve müziklerle göre tedavi ediyorlarmış. Aynı zamanda müzede her burcun anlamını ve ayrıntılı bilgisini alabileceğiniz multimedya bir bölümde yapmışlar. Kulaklık ile burcunuz hakkındaki bilgileri dinleyebiliyorsunuz.
Bimarhane ziyaretinden sonra Amasya'daki Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesine gittik. Burası büyük bir alan olup aynı zamanda park benzeri bir yerdir. Buraya gelip dinlenen, fotoğraf çeken ziyaretçiler çoktur. Aynı zamanda Roma zamanında açılan Ferhat Su Kanalları adındaki zamanında bölgeye su getirmek için açılmış su kanallarını da gezebilirsiniz. Ferhat ile Şirin'in hikayesinde bu su kanallarını Ferhat açmaktadır ve aşkı için ölmüştür. Amasya'da elma meşhur olduğu için burada elma suyu ve elma ile hazırlanan tatlılardan da tüketebilirsiniz. Ferhat ve Şirin'in hikayesini dinledikten sonra bir sonraki rotamız Amasya Müzesi olup buraya müze kartı ile girebilirsiniz. Amasya Müzesinden birçok arkeolojik kalıntı, Türkiye'nin en geniş mumya ailesi, İzzettin Mehmet Pervane Bey, İşbuga Noyin, Cumudar Bey gibi dönemin yöneticilerinin mumyaları bu müzede sergilenmektedir. Hem Osmanlı hem de Antik dönemden kalan birçok tarihi eşya ve kalıntı yine bu müzede sergilenmektedir. Amasya tarihi bir şehir olduğu için Antik zamandan, Roma imparatorluğuna oradan da Osmanlı'ya kadar birçok eşya bu müzededir.
Amasya Müzesini gezdikten sonra merkezde bulunan ve dönemin önemli mimarilerinden biri olan II. Bayezid Külliyesi'ni ziyaret ettik. Burası hem Camii hem de medrese olan bir komplekstir. 1485-1486 yılları arasında Osmanlı Sultanı II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Dönemin İran devletine güç gösterisi yapılacak şekilde dizayn edilmiş ve İran Şahının gönderdiği değerli taşlar kırılıp inşaatın harcına atılmıştır. Amasya'da Saraydüzü Kışla Binası, Tarihi Saat Kulesi ve Kaya Mezarlarını gezdikten sonra öğle yemeği için merkezdeki Çınaraltı Restorana gittik. Yemekte Amasya'nın yöresel lezzetleri olan etli bamya, et döner, keşkek gibi yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Amasya geceleri ışıkları ile güzel gündüzleri tarihi ile büyüleyici bir kentimizdir.
Öğle yemeğinden sonra Bedesten, Torumtay Türbesi ve Gök Medrese, Hazeranlar Konağı, Kral Kaya Mezarları Ören Yeri'ni ziyaret ettik. Mezarların olduğu bölüm dağların içine oyulmuş alanlar olup Amasya'nın merkezinden görülebiliyor ve aynı bölgede Kızlar Sarayı ve Osmanlı Hamamı'da vardır. Tüm mezarları gezmeniz yorucu olabilir çünkü hepsi tepelerin içine oyulmuş olup hepsi için ayrı ayrı patikaları geçerek görebilirsiniz. Ayrıca mezarlar müzesine giriş ücretlidir. Amasya'dan ayrılmadan önce merkezini ve çarşısını gezdik. Atatürk Anıtı, alışveriş için Bedesten kapalı çarşısı ve civarlarını gezebilirsiniz. Amasya'da aynı zamanda tekne turuna katılarak şehri bir de nehrin üzerinden giderek fotoğraflayabilirsiniz. Bimarhane'nin bulunduğu yolun karşısında iskele vardır ve tekne turları buradan kalkmaktadır.
Amasya kenti tamamen tarihi bir kent olup buraya birkaç günlüğüne gelmenizi ve şehrin tadını çıkarmanızı tavsiye edebilirim. Karadeniz'de gezdiğim ve keyif aldığım en güzel şehirlerden biridir. Turun bitmesi ile birlikte dönüş yolunda Havza, Merzifon, Gerede üzerinden geçiyoruz. Yol üzerinde Çorum Osmancık'da bulunan Ulusoylar Çorum Leblebi ve Kuru yemiş tesisine uğradık. Çorum'un leblebisi ve pirinci meşhur olup aynı zamanda birçok yöresel kolonya çeşitlerini yine burada bulabilirsiniz. Kızılırmak yanında geçerek rotamız İzmit ve Bursa istikametinde devam edip Ayvalık'a varırız. Karadeniz turu hem eğlenceli hem de dolu dolu bir tur olup en az bir kez gitmenizi tavsiye edebileceğim turlardan biridir. Ben tekrar aynı tura birkaç yıl sonra katılmayı tekrardan düşünüyorum.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.