Uzaktan çalıştığım yer Balıkesir ilçesinin Burhaniye Pelitköy lokasyonu olup burada hangi kablosuz internet hizmetini seçtiğimi ve neden kablosuz internet seçmek zorunda kaldığımı sizlerle paylaşacağım. İlk olarak yazlık evimde Türk Telekom alt yapısına ait bir telefon kablosu yoktur. Bundan dolayı kablosuz internet seçeneklerini araştırmaya başladım. Gerçi bulunduğum sokaktan hem fiber hem de bakır kablo dediğimiz ADSL hat geçmektedir fakat evinize hat çektirmek için Telekomu aradığınızda yetkililerin gelip bu pandemi döneminde bu işlemi yapması birkaç ay alabiliyor. Telekomu aradığımda ve evime ADSL internet bağlantısı için telefon kablosu çekmek istediğimi talep ettiğimde sizin adınıza bir takip ve işlem kaydı açıyorlar fakat tam olarak ne zaman gelecekleri ve kabloyu döşeyecekleri tarih belli olmadığı için sadece bu yıl içinde belki 4-5 ay sonra gelebiliriz diyip konuşmayı sonlandırıyorlar.
Eğer yazlık evinizde daha önceden çekilmiş hazır telefon kablosu varsa o zaman Telekomun 3-6 ay yazlık kablolu internet paketlerinden yararlanabilirsiniz. Çünkü hazır kablo alt yapısı olduğu için sadece modemi gelip kurmaları ortalama bir hafta alıyor. Fakat kablo alt yapınız yoksa boşuna beklemeyin çünkü süreç çok uzun sürüyor. Bende de kablo alt yapısı olmadığı için Türk Telekomu kafadan eledim. Peki Telekom'un kablosuz hizmeti yok mu diye soracak olursanız, Turkcell ve Vodafone gibi kablosuz kutu veya Box dediğimiz bir hizmeti yok. Türk Telekom Prime üyesiyim ve telefondan GB satın alarak ve telefonu modem yaparak 4.5G ile bağlanmaya çalışabilirsiniz fakat uzaktan VPN bağlantısı için bu işlem çok sağlıklı olmayıp maksimum sizi 2-3 gün götürür. Eğer 3-4 ay farklı bir lokasyonda kalma gibi bir planınız varsa Türk Telekom firmasını kablosuz internet hizmeti kategorisinden direkt eleyebilirsiniz. Ayrıca kablosuz fiyatları da diğer operatörlere göre daha pahalıdır.
İkinci kablosuz internet seçeneği olan Vodafone Evde Redbox uygulamasından biraz söz etmek istiyorum. Vodafone Redbox, aynı Turkcell'de olduğu gibi Huawei marka bir modem vererek sizi Internet'e 4.5G alt yapısından bağlanmanızı sağlıyor. Vodafone Redbox'ın biraz tercih edilme sebebi limitsiz paket fiyatının uygun olmasıdır. 4.5G alt yapısı ile 15 Mbps limitsiz kablosuz internet paketi aylık 159,90 TL olup 24 ay taahhütlü şeklinde satmaktadır. Aslında anlaşma bir yıl olsa ve bir yıl sonunda taahhüt bitse daha iyi olacağını düşünüyorum. Aynı şekilde Vodafone Redbox'ın 200 GB kotalı paketi ise aylık 119,90 TL'dir.
Fakat ben Vodafone Redbox bağlatmadım çünkü Balıkesir'in Burhaniye ilçesi Pelitköy Mahallesinde Vodafone alt yapısı yetersiz olduğu için ve baz istasyonu çok olmadığı için bu hizmeti veremiyorlar. Aynı zamanda öğrendiğim kadarıyla da bir bölgede limitsiz 4.5G kablosuz internet hizmeti alan çok ise onlar baz istasyonunun kapasitesini dolduruyor ve yeni müşteri alamıyorlar. Bundan dolayı ben Vodafone Redbox hizmetinden bulunduğum bölgede yararlanamadım. Vodafone'nun sitesinden girerek bulunduğunuz bölgeyi seçip altyapı destekleyip desteklemediğini de kolayca öğrenebilirsiniz. Eğer altyapı varsa ve destekliyorsa fiyat bakımından düşünebilirsiniz. Tabii kullananlara da sormak lazım ne kadar verimli 4.5G bağlantısı veya gün içinde bağlantı hızı çok düşüyor mu? Bu da başka bir araştırılması gereken konudur. Redbox bağlatmak için boşuna Vodafone cep şubelerine gitmeyiniz çünkü genel merkezden yapıldığı için müşteri hizmetlerini arayarak işlemlerinizi yapınız.
Son seçenek olarak Turkcell Superbox hizmeti kaldı ve ben de buna başvurdum. Türkiye'de 4.5G alt yapısı ile kablosuz internet hizmeti verebilen en iyi firma şu an için Turkcell'dir. Turkcell hattın çektiği her bölgede Superbox hizmetinden faydalanabilirsiniz. Başvuru için Turkcell Superbox sitesine girerek telefon numaramı bıraktım ve gün içinde beni aradılar. Lokasyonumu ve istediğim paketi belirttim, 2-3 gün içinde gelip kurulumu sağladılar. Turkcell'in tek dezavantajı fiyatlarının biraz pahalı olmasıdır.
Ben Turkcell Superbox'ın 150 GB kotalısını aylık 159,90 TL'ye satın aldım ve bir yıl taahhüt şartı vardır. İlk ay size 500 GB hediye kotada vermektedirler. Benim başvurduğum zamanda 100 GB kotalı paket 139,90 TL idi fakat bu yazıyı yazdığım zamanda fiyatlar güncellenmiş ve 100 GB kotalı tarifenin aylık fiyatı 169,90 TL olmuştur. Aslında Turkcell hiç taahhüt şartı koymasa ve cihaz için sizden kapora alsa, sadece bağlanmak istediğim aylar para ödesem emin olun hiç Türk Telekom ve kablo derdi ile uğraşmam direkt Turkcell Superbox ile devam ederdim. Umarım ilerleyen süreçlerde böyle bir seçeneği düşünürler. Bir yıllık taahhüt şartı 6 ay sonra iptal oluyor mu veya dondurulma seçeneği var mı çok bilmiyorum fakat öğrenince sizlerle paylaşacağım.
Bağlantı hızı ve sürecinden detaylı bahsedecek olursak; öncelikle bana verilen modem markası ve modeli ZTE Superbox MF286R 300 Mbps 4.5G Modem olup bunun için bir ücret ödemedim. İlk kurulum içinde bir ücret ödemedim sadece ay sonu paketinizin ücreti neyse onu ödüyorsunuz. Modem ile birlikte bir adaptör kablosu geliyor ve fiş olan istediğiniz yere bağlayıp kablosuz İnternet'e girebiliyorsunuz. Aynı şekilde modemi başka bir il veya lokasyona götürüp yine oradan fişe bağlayınca 4.5G alt yapısından kablosuz olarak İnternet'e girmeye devam edebiliyorsunuz. Kablosuz VPN bağlantısı yapanlara şunu önerebilirim; Superbox ile iş bilgisayarınızın arasındaki bağlantıyı WiFi üzerinden değil de Ethernet kablosu ile bağlayarak sağlayabilirsiniz bu sayede biraz daha hızlı bağlanabilir ve kasmayan VPN bağlantısı kurabilirsiniz. Temelde size yeni bir Turkcell telefon numarası yani hattı veriliyor, bu hat cihaza takılıyor ve telefondaki gibi 4.5G ile kablosuz internet bağlantısı sağlanmış olunuyor.
Superbox bağlantı hızı deneyimlerinden bahsedecek olursam; Speed Test ile yaptığım testlerde Download hızını 15 ile 50 Mbps arasında genelde alıyorum ve resimde de görebileceğiniz gibi en son 28 Mbps civarlarında bir hız almışım. Gün içinde YouTube, Netflix gibi platformlarını kasmadan ve HD görüntü kalitesi ile rahatlıkla izleyebiliyorum. İş yerine bağlantıda pek sorun yaşamıyorum fakat çok nadir VPN bağlantısında birkaç saniyelik kasma olabiliyor. Rutin kullanımda pek problem yaşamadım sadece bazı zamanlar geçici kasma olabiliyor. Dediğim gibi iş yerine VPN bağlantısı yaparken Superbox ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı kablolu yaparsanız daha sağlıklı olabilir fakat kablosuz da çok problem çekmiyorum. Modem üzerinde 3 ve 4.5G bağlantı hızları için sinyaller vardır bazen geceleri bağlantı hızı 3G olabiliyor fakat gün içerisinde 4 ve 4.5G bağlantı hızı alıyorum.
Sonuç olarak kablosuz internet hizmeti ilerleyen zamanlarda daha da ihtiyaç duyular hale gelecektir. Özellikle 5G alt yapısının oluşması ile birlikte taşınabilir internet kavramı hayatımıza daha da girmiş olacak ve kablolu alt yapılardan kablosuz alt yapılara geçiş sürecimiz başlayacaktır. Uzaktan çalışma ile birlikte yıllık izin almadan istediğim lokasyona giderek internet ortamına bağlı kalabileceğim. İlerleyen zamanlarda kablosuz hizmetler artık aylık mecburi ödediğimiz bir gider olarak cebimize yansıyacak gibi görünüyor. Umarım operatörler bu konuda daha uygun ve makul fiyatlı paketler ve hizmetler bize sunarlar.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.