Sayfalar

18 Mayıs 2021

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Başvurusu Nasıl Yapılır? HGS Hesabını Kredi Kartına Bağlamak ve Araçlara HGS Nasıl Takılır?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Başvurusu Nasıl Yapılır? HGS Hesabını Kredi Kartına Bağlamak ve Araçlara HGS Nasıl Takılır?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) sistemi otoyol ve köprülerdeki ücretli geçişlerden geçebilmeniz için gerek olan bir etiket veya karttır. Bir diğer benzer sistem olan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS)'de aynı mantıkla çalışıyor olup HGS'ye göre cihaz masrafından dolayı biraz daha pahalıdır. Her iki sistem de tüm ücretli otoyollar için geçerli olup aynı fiyatı kesmektedir. Karayollarının belirlediği 15 Temmuz Şehitler, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi Köprüleri, Türkiye'deki yeni otobanlar gibi birçok karayolunda ücretli geçiş tarifesi uygulanmaktadır. Özellikle İstanbul'da yaşayan biriyseniz HGS veya OGS'ye kesinlikle ihtiyaç duyuyorsunuz. Ben de Honda Civic aracım için yakın zaman bir HGS başvurusu yaptım. Peki nasıl başvurdum, hangi hesabıma bağladım ve kaç günde geldi bunları detaylı şekilde sizlerle paylaşacağım.

İlk olarak Garanti Bankasının banka kartını ve kredi kartını kullandığım için Garanti'nin mobil uygulamasından direkt olarak HGS veya OGS başvurusu yapabilirsiniz ve PTT'ye gitmeden tüm işlemleri halledebilirsiniz. Başka bankalarda da bu özellik olabilir fakat ben banka olarak Garantiyi kullandığım için Garanti bankası mobil uygulaması üzerinden başvuru sürecini anlatacağım. İlk olarak mobil uygulamaya giriş yapıyorsunuz ve başvurular kısmından OGS/HGS kısmından hangisini seçecekseniz oradan devam ediyorsunuz. Ben HGS Başvuru diyerek devam ettim. HGS alırken ürün tipi olarak etiket veya kart alabilirsiniz. 1. Sınıf binek araçlar için ben etiket öneriyorum. Kart kaybolabilir veya unutabilirsiniz fakat etiketi ön cama yapıştırarak OGS gibi kullanabilirsiniz.

Araç sınıfı olarak benim gibi binek araç yani otomobil kullanıyorsanız 1.Sınıf seçmelisiniz. Dingil ağırlığına göre kamyonet, minibüs ve diğer vasıtalar 2, 3, 4, 5. sınıfa girerken motorsikletler ise 6. sınıfa girmektedir. İki sefer plakanız girmeniz istenecektir. Plakanızı asla yanlış girmeyiniz çünkü PTT ve E-Devlet ile entegre olacağı için plaka numaranızı doğru girdiğinizden emin olunuz. Ödeme aracı olarak da ben vadesiz hesap yerine kredi kartı seçtim. İsterseniz sabit vadesiz kartınızı da tanımlatıp burada belli bir HGS bakiyesi bulundurabilirsiniz. Kredi kartının avantajı ise bakiyeyi otomatik çekmesi ve belli bir limit altına bakiye düştüğü zaman otomatik yenilemesidir.

İlk yükleme tutarı olarak ben 100 TL yazdım fakat köprü ücretlerine bakacak olursak bunu 200 TL yapabilirsiniz. Alt limit olarak da 50 veya 100 TL gene belirleyebilirsiniz. Garanti bankası HGS Etiketi için sizden tek seferlik 50 TL almaktadır. Sonradan da belirlediğiniz yükleme tutarı kadar kredi kartından çekip HGS bakiyesine yüklemektedir. Teslimat adresi olarak ev veya iş yeri adresinizi verebilirsiniz. Pandemiden dolayı ben ev adresimi verdim. Başvurudan 4-5 gün sonra da HGS etiketi eve geldi. HGS hesabınızı ve güncel bakiyenizi ise E-Devlet hesabınızda girerek PTT Genel Müdürlüğü uygulamasının Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) hizmet sayfasından detaylı şekilde görebilirsiniz. Aynı şekilde Araçlarım kısmından da bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Başvurusu Nasıl Yapılır? HGS Hesabını Kredi Kartına Bağlamak ve Araçlara HGS Nasıl Takılır?

Araçlara HGS Nasıl Takılır?
HGS Etiketi tek taraflı yapışkanlı bir etiket olup beyaz folyosundan çıkardıktan sonra barkod kısmı aracın içine bakacak şekilde tam dikiz aynasının bulunduğu siyah bölgenin 4-5 CM altına hizalı ve simetrik şekilde yapıştırmanız yeterli olacaktır. Resimdeki gibi Honda Civic'lerde dıştan baktığınızda dikiz aynasının bulunduğu siyah gölgelik kısma asla HGS etiketini yapıştırmamanız gerekmektedir, tam onun altına ve 4-5 CM aralık olacak şekilde ortalayarak yapıştırmanız yeterli olacaktır. Etiket tek taraflı yapışkana sahip olduğu için barkod kısmı dışa mı gelecek acaba yanılgısına kapılmayın çünkü içe bakacaktır ve yapışkan kısmı çıkarır çıkarmaz simetrik şekilde yapıştırınız.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.