İlk olarak şunu söylemeliyim şu an blog yazmak bir kazanç kapısı değil daha çok kendiniz için yapacağınız ve makalelerinizi hem herkesin göreceği şekilde Public edebileceğiniz hem de kendi reklamınızı ve depolamanızı yapabileceğiniz bir platform haline gelmiştir. Eğer yıllardır bu işi yapmıyorsanız ve yıllanmış bir blog veya siteniz yoksa Google Adsense, link satışları veya reklamlardan para kazanmanız çok zordur. Oysaki bir yıllık YouTube emeği ile para kazanma kısmına daha çabuk erişebilirsiniz.
Fakat YouTube'da da iyi kazanç sağlamak hemen mümkün olmuyor. Örneğin 200 video içerikli bir teknoloji kanalı, 26K-30K abonesi olan ve 3 Milyon görüntülemesi olan 1.5 yıllık bir kanal 2021 itibarıyla yıllık ortalama 9000-10.000 TL kazanıyor. Vergileri de çıkınca ortalama aylık 800 TL gibi bir para elde ediyor. Ben blogdan daha fazla kazandığım için 50K abonelik bir YouTube serüvenine girmek istemedim açıkçası. Hatta denemek için bir kanal açtım ve birkaç haftada 300-500 abone seviyelerine gelmiştim. Her gün veya haftada üç defa düzenli video atsam eminim bir yıl içerisinde iyi bir yere gelecektir. Fakat video içeriği üretmek yazı içeriği üretmekten daha zordur. Yazı yazarken yazının ortasında bırakabilir ve sonrasında devam edebilirsiniz. Yazı yazarken sadece imla hatalarını gözden geçirip yayınlarsınız, teknik olarak en fazla resim düzenleme ile uğraşırsınız. Video içeriği üretmede ise bir sürü editleme, tekrardan çekme, kaliteli çekim gibi birden fazla süreç ve işlem vardır.
Sonradan kanalımı silmeye karar verdim çünkü blog yazmaya bu sefer zaman bulamıyordum ve blogdan devam etmeye karar verdim. Belki ileride tekrardan YouTube'da kanalı açmayı düşünebilirim. Şu an YouTube platformunu sadece video izlemek için kullanacağım. Hatta abone olduğunuz ve takip ettiğiniz kanalları da gizlilik ayarlarına girerek gizli tutunuz ve kimsenin görmemesini sağlayınız. YouTube hesabınız ve kanalınızın içeriği, açıklama kısımları, verdiğiniz link veya sosyal medya adresleri de asla olmasın. Bunu söylememin sebebi kurumsal bir yerde çalışıyorsanız internet üzerinde gereksiz iz ve adres bırakmamanız içindir. Hatta izlediğiniz videolara Like ve Yorum atmayınız bu sayede dijital izinizi de bırakmamış olursunuz. Sadece videoyu izleyin ve geçiniz. Eğer sizin için önemli bir video ise sadece size özel bir oynatma listesi oluşturup videoları buraya ekleyiniz. Public bir oynatma listesi açmamanızı öneririm.
YouTube video üreticileri için telefonda YouTube Studio (Publisher: Google LLC) uygulamasını kullanmalarını öneririm. Telefondan kanalınızın video istatistiklerini ve anlık yorum, izlemeleri görebilirsiniz. Video içerik üreticiler için cidden yararlı bir uygulamadır. Ben de kanalım varken kullanmıştım ve faydasını görmüştüm. Kazanç olayına geri dönecek olursak; YouTube'da kazanç elde etmekse zamanla zorlaşacağına inanıyorum. Çünkü vergiler ve düşük Türkiye Google Adsense TMB'leri sayesinde aylık kabul edilebilir bir kazanç elde edebilmek için kanalın minimum abone sayısı 100K olmalıdır.
Blog yazacaklara ise önerim Blogger gibi bir altyapı kullanmaları olacaktır. Son zamanlarda Medium.com platformun da Türkçe içerik yazanların sayısı arttı. Fakat burada para kazanmak cidden zor çünkü Türkçe içerik hiç para getirmiyor. Medium Premium'a üye olanlar ve Membership ağına katılanlar para kazanıyor. Tabii içerik İngilizce olmalıdır. Ayrıca ben blog sistemlerinde kişinin kendisine ait bir Domain adresi olacağını savunduğum için wordpress.com, medium.com, teletype.in yerlerden blog sistemi açmıyorum. Blogger bence blog altyapı sistemleri için en uygunu olup güvenlik derdi, CPU, Hosting veya Bandwidth gibi teknik gereksiniz ve sorunları yoktur. Yıllık sadece Domain parası ödersiniz.
Blogger Mobil Tema Seçimi ve Kazanç için Önemi
Blogger alt yapısını kullanıyorsanız mutlaka Mobil Temanızı aktif ediniz. Bunun için Blogger yönetim panelinden Tema kısmından Özelleştir sekmesinden Mobil Ayarları kısmına geliniz ve Mobil seçiniz. Ben Mobil tema olarak Awesome Inc. kullanıyorum. Eğer hiçbir temayı beğenmediyseniz Varsayılan'da kullanabilirsiniz fakat mutlaka Mobil özelliği aktif ediniz asla Masaüstü aktif olmasın. Mobil teması açık olan bloglar Google Adsense'den daha fazla kazanmaktadır.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.