* Orta Tank Seçimi ve Leo Tank (İsveç 7. Seviye Orta Tank)
* Strv 74 Orta Tank (İsveç 6. Seviye Orta Tank)
* Klanda Oyuncular Arası Eleme Yapma Kriterleri
* Premium Tank ve Collectible Tank Arasındaki Farklar
* World of Tanks Blitz Sunucuları
1) Orta Tank Seçimi ve Leo Tank
Oyunda genelde benim tercihim her zaman ağır tank sınıfından yana olmuştur. Fakat günlük veya haftalık bazı görevlerde orta tank mecburiyeti vardır. Bundan dolayı garajınızda bir veya iki adet benimsediğiniz ve iyi oynadığını düşündüğünüz orta tank modelinden bulundurmanızı tavsiye ederim. Orta tankların genel özelliği hızlı olmaları ve atış gücünün kabul edilebilir düzeyde olmasıdır. Ağır tanklara karşı dayanıksızdırlar ve zırhları çok gelişmiş değildir fakat hafif tanklar kadar da kötü bir zırha sahip değildirler. Temelde takımın bel kemiğini oluştururlar ve düşman hattına kolayca sızma, ağır tanklar ile birlikte savaşırken onlara ciddi anlamda destek olmak gibi önemli görevleri vardır. Orta tank modellerinde seviye olarak en az 7. veya 8. seviye orta sınıf tank bulundurmanızı tavsiye ederim. Daha aşağı seviyelerdeki orta tank modelleri ile pek oyundan keyif alamayabilirsiniz.
Şu an garajımda İsveç yapımı 7. seviye bir Leo Orta Tank vardır. Leo tankını tank ağacı kısmından Avrupa Ulusu/Birliği sekmesinden araştırabilirsiniz. Oynadığım orta tank modelleri arasında kabul edilebilir ve fena olmayan bir modeldir. İkinci dünya savaşında İsveç (Sweden) orta tankları Stridsvagn tank ailesinden gelmiş olup Leo tankı bu sınıfın en gelişmiş ve son orta tank modelidir.
Leo Tank hakkında özet bakış ve donanımsal tercihlerden kısaca bahsedecek olursak; Mürettebat Seçimi olarak Delme Gücü Artışı, Sarsıntısız Kule Dönüşü özelliklerini kullanabilirsiniz. Orta tanklar için en iyi seçimlerdendir. Leo tankı donanım olarak yedinci seviye Palet (Süspansiyon), Motor, Namlu (Top), Taret (Kule) araştırmaları vardır. Hasar verme gücü 290 CP olup, Delme özelliği 155 MM'dir. Zırh kalınlığı 82,8 MM olup saatteki hız ortalaması 38 KM'dir. Boş arazide daha da hızlanmaktadır ve 50 KM hıza kadar çıkabilmektedir. Mermi atış hızı 7.5 MRM olup Dönüş hızı ise 61,65 Der/Saniye'dir.
İsveç yapımı Leo tankın can puanı maksimum 1272 CP olup mermi yükleme süresi ise 8 saniyedir. Hedefe odaklanma ve nişan alma süresi ise 3,7 saniyedir. Leo tankına ait özel veya ikinci ek bir kamuflaj seti yoktur. Ben bu tank için Silah Arkadaşları kamuflajını kullanıyorum. Sarf Malzeme seçiminden ise klasik tüm tanklarda kullandığım Tamir Çantası, İlk Yardım Çantası, Otomatik Yangın Söndürücü üçlü kitini kullanıyorum.
Leo tank için gereçler kısmında Izgara Somon, İyileştirilmiş Yakıt ve Peksimet kullanıyorum. Tankta mühimmat olarak zırh delici kullanıyorum. Leo model tankların Zırh Delici (AP) mermi tipi Slpgr M/43(1) olup maksimum 35 adet tanka yüklenebilmektedir. Yüksek Patlayıcılı Tanksavar (HEAT) mermi tipi Slpprj FM/49 ve Yüksek Patlayıcı (HE) mermi tipi ise Sha Tung Sgr M/34 serisi mermilerdir. Mühimmat kısmındaki Otomatik ikmal seçeneğini aktif etmeyi unutmayınız. Her savaş sırasında otomatik olarak mühimmatınız yenilenir.
Son olarak Leo Tank ve orta tank modelleri uyguladığım Donanım (Equipment) aşağıdaki gibi olup görüş mesafesi ve tankın kule dönüş hızını ön planda tuttum.
Savaş Gücü (Combat Power): 1-1-1
Zindelik (Vitality): 2-2-2
Uzmanlık (Specialization): 1-1-1(Öncelik) veya 1-2-1
2) Strv 74 Orta Tank
İsveç yapımı altıncı seviye Strv 74 Orta Tank modeli benim severek oynadığım ve sonrasında satarak Leo tanka geçiş yaptığım bir tanktır. Tankın tam adı Stridsvagn 74 olup 1958–1984 yılları arasında üretilmiş ve kullanılmış bir tank modelidir. Açıkçası altıncı seviye orta tank arayanlara Strv 74 modelini önerebilirim. Aynı seviyedeki Çin üretimi tank olan Type 58 orta tankı asla önermem. İkisini karşılaştırdığımda Type 58 daha başarısız kalıyor.
Strv 74 model tankı nasıl araştırarak geldiğimi kısaca anlatmak gerekirse; tank ağacından Avrupa Ulusu/Birliği ülke ailesinden öncelikle 1. seviye hafif tank olan Finlandiya yapımı Vickers Mk. F model tank ile başlıyorsunuz. Bu tankı internet üzerinde arattığımda beni İngiliz yapımı Vickers 6-Ton hafif tankına götürmektedir. Sonrasında 2. seviye hafif tank olan Polonya yapımı 10TP ile devam ediyoruz. Bu tankta prototip aşamasında kalmıştır ve ikinci dünya savaşında Polonyalılar tarafından kullanılamamıştır. Zaten Naziler, Polonya'yı kısa sürede işgal ettiği için pek fırsatları da olmadı.
Bir sonraki tankımız ise 3. seviye hafif tank olan Polonya yapımı 14TP model tanktır. 10TP modelin gelişmişi olan 14TP hafif tankı da prototip aşamasında kalmış olup planları Naziler tarafından ele geçirilmiştir. Hafif tanklardan sonra araştıracağımız tank ise 4. seviye orta tank olan İsveç yapımı Lago model tanktır. İsveç tank modelerinin ilki diyebiliriz. Sonrasında 5. seviye orta tank olan İsveç yapımı Strv m/42 veya diğer adı ile Stridsvagn m/42 tankı gelmektedir. İkinci dünya savaşı zamanında 1943 - 1945 yılları arasında üretilmiş bir tanktır.
Beşinci seviye Stridsvagn m/42 tankından sonra tank ağacı üç farklı çatal şeklinde ilerlemektedir. İlk kısım Leo orta tankı ve ağır tank sınıfı Emil tanklara gidebileceğiniz Strv 74 kısmıdır. İkinci kısım orta tank sınıfından devam edebileceğiniz P.43 Bis tankı ve üçüncü kısım ise yine orta tank sınıfından devam edebileceğiz Skoda T 25 tank ile başlayan kısımdır.
3) Klanda Oyuncular Arası Eleme Yapma Kriterleri
Bir önceki rehberde klan oluşturma ile ilgili bilgiler vermiştim. Bu makalemde ise kalabalıklaşan ve yeni oyuncuların geldiği [PH-TR] PARTYHARD-TURKIYE klanımda nasıl eleme yaptığımı anlatacağım. Genelde klandaki personel sıralamasına bakarken klandakilerin Ortalama Hasar, Gün Başına Savaş ve Son Savaş Tarihi gibi bilgilere bakarak karar veriyorum. Örneğin ortalama hasarı 600'den düşükse eleme yapıyorum. Gün başına savaş sayısı 1 veya takımın en azı ise eleme yapabiliyorum, bir de son savaş tarihine bakıyorum 2 veya 3 aydan daha uzun süre hiç savaşmadıysa eleme yapıyorum. Toplam Savaş ve Ortalama Seviyeye pek bakmıyorum önemli olan klandaki oyuncunun aktif olmasıdır. Bir de ittifak görevleri vardır. İttifak görevlerini hiç yapmayanları da eleyebilirsiniz.
4) Premium Tank ve Collectible Tank (Premium Mavi Tank) Arasındaki Farklar
Premium Tanklar yani sarı renkteki ve altın ile alınan Tank Modelleri ile etkinliklerden kazanılan Premium Mavi Tank veya diğer adı ile Collectible Tank’lar arasındaki temel fark sarı renkteki Premium Tankların Kredi, Gümüş Para ve XP kazanma oranları daha fazladır. Bir süre elimdeki 5. seviye Premium Tankı satmayı düşündüm fakat bu bilgiyi öğrenince vazgeçtim çünkü mavi renkteki Collectible Tank'lar daha az kazandırmaktadır.
5) World of Tanks Blitz Sunucuları
Son olarak World of Tanks Blitz sunucularından da bahsedip yedinci seri rehberimizi bitirebiliriz. Bildiğiniz gibi Türkiye'deki oyuncuların çoğu Avrupa (Europe) sunucularında oynamaktadır. Zaten ister mobil ister Steam'den bilgisayarınıza oyunu kurduğunuzda Default olarak Türkiye'den bir internet servis sağlayıcı ile bağlanıyorsanız sunucu olarak Avrupa gelecektir.
World of Tanks Blitz sunucu listesi ise; Avrupa (Europe), Rusya, Kuzey Amerika, Asya, Arapça, Latam (Güney Amerika) olmak üzere 6 adettir. Başka sunuculara geçtiğimiz zaman tanklarımız aynen kalıyor mu veya sıfırdan mı oyuna başlıyoruz henüz denemedim fakat denersem size bu bilgiyi de aktaracağım.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.