Sucuk, genelde dana etinden yapılan, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde çokça tüketilen bir et ürünüdür. Sucuk dana etinden yapılır ve hayvanın bağırsağı şişirilip kurutularak içerisine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermente ettir. Muhafaza süresinin uzun olması için hayvan bağırsağı veya fabrikasyon üretimlerde naylon, yapay jelatin kullanılabilir. Sucuk çeşitleri arasında dana ve hindi etinden yapılanları vardır fakat genelde Türkiye'de satılan ve tüketilen tür dana sucuktur. Hindi eti pek tüketilmez ve tavsiyede etmem zaten. Tavuk etinden ise sucuk yapılmaz. Sucuğun yapımında asla sakatat kullanılmaz sadece et ve baharat kullanılır. İçerisinde kimyon, sumak, kırmızıbiber gibi baharatlar ve sarımsak içerebilir.
Sucuk et ürünü genelde kahvaltılarda tüketilen bir yiyecektir. Özellikle sucukla yapılan; sucuklu yumurta, ekmek arası sucuk, tavada kendi yağı ile kızartılan sucuk, pizza, kuru fasulye, poğaça ve hamur işleri gibi birçok yerde sucuk tüketilmekte ve kullanılmaktadır. Sucuğu ister evde kendinizde yapabilirsiniz ister hazır kaliteli markaların ürünlerinden güvenli bir şekilde satın alabilirsiniz. Birçok mahalle kasabı ise kendi sucuğunu yapıp ayrıca satmaktadır.
Sucuk çeşitlerinden biraz bahsedecek olursak; Kangal Sucuk, Baton Sucuk, Parmak Sucuk, Varyanta Sucuk, Mumbar Sucuk olarak sıralayabiliriz.
* Kangal Sucuk: Dana, sığır ve koyun etinden, orta dereceli ateşte ısıtılarak hazırlan ve fermente edilen sucuk türüdür. Şekli yuvarlaktır ve en çok tercih edilen sucuk türüdür.
* Baton Sucuk: Yapımı itibarıyla kangal sucuk ile aynıdır sadece şekli uzun yuvarlak olarak satılan sucuktur. Aynı şekle benzer ürün olarak salam da satılmaktadır.
* Parmak Sucuk: Dana, sığır ve koyun etinden imal edilir. Genelde acıdır ve boyutu ufak olup aç bitir şeklinde tüketilen sucuk türüdür.
* Varyanta Sucuk: Özel baharat çeşnileriyle zenginleştirilmiş sucuk türüdür. Kayseri'ye özgü olmasıyla tanınmaktadır. Marketlerde satılan Başyazıcı markası genelde bu sucuk türünü üretmektedir.
* Mumbar Sucuk: Sadece Adana'da üretilen, baharatlar ve sarımsakla zenginleştirilen, dana, sığır ve koyun eti ile yapılmış el yapımı bir Türk sucuğudur.
Doğal Fermente ve Isıl İşlem Görmüş Sucuk Nedir?
Isıl işlem görmüş sucuk, sucuk üretimindeki tüm aşamaların aynısının uygulandığı sadece sucuğun bekletilmesi yani fermente edilme sürecini birkaç güne indirgeyen ve hızlıca ısıtılma işlemi uygulanan fabrikasyon bir üretim sürecidir. Sucuk, doğal yollar ile dinlendirilmez ve bekletilmez onun yerine piyasaya hemen sürmek ve maliyetten kısmak için ete ısı uygulanır ve 2-3 gün içerisinde paketlenerek raflara girer. Bu yüzden doğal fermente sucuk her zaman tercih ediniz. Eğer bir sucuk markası ve ürünü üzerinde ısıl işlem görmüştür ibaresi varsa kesinlikle almayınız.
Bazı sucuk markalarında hiçbir açıklayıcı üretim ibaresi olmuyor, genelde bu sucuklarda ısıl işlem görmüş sucuk tiplerinden olup bunları da asla almamanızı tavsiye ederim. Sucuk markası ve paketinin üzerinde doğal fermente sucuk ibaresi yazanları sadece almaya çalışınız. Zaten en kaliteli ve bilindik markalardan olan Apikoğlu ve Cumhuriyet Sucukları asla ısıl işlem görmüş sucuk türü üretmez. Bu yüzden fiyatları diğer sucuk markalarına göre daha pahalıdır. Fermente sucuğun dinleneme süresi ise ortalama iki haftadır.
Sucuk Marka Tavsiyeleri ve Fiyatları
Sucuk çeşitlerinden parmak sucuk, hazır kesilmiş halde satılan tavalık sucuk, baton sucuk gibi ürünleri pek tavsiye etmiyorum. Benim önceliğim her zaman Kangal sucuktur. Sizlere birkaç sucuk markası önerisinde bulunacağım. Aynı zamanda satın almadığım ve genelde maliyeti düşük tutmak için ısıl işlem görmüş sucuk markalarını da paylaşacağım. Sucuk alırken mutlaka kaliteli olanından almanızı tavsiye ederim. Salam, sosis gibi et türevi bir yiyecek değildir.
1) Apikoğlu: Sucuk markaları arasında tavsiye edebileceğim markalardan biridir. Migros'da bulabilirsiniz. Merkezi Kayseri'de olup kaliteli ve fermente sucuk üretmektedirler.
* Apikoğlu Kangal Sucuk 340 Gram (55,15 TL & Migros)
* Apikoğlu Kangal Sucuk 1 Kg (146,45 TL & Migros)
2) Cumhuriyet Sucukları: Dana sucuk olarak piyasada satılan en iyi sucuk markalarından biridir. Kesinlikle almanızı tavsiye ederim. Türkiye'de Afyonkarahisar'da üretimi yapılmaktadır.
* Cumhuriyet Fermente Sucuk 300 Gram (32,45 TL)
* Cumhuriyet Fermente Kangal Sucuk 500 Gram (59,50 TL)
* Cumhuriyet Fermente Kangal Sucuk 1 Kg (125,90 TL)
3) Orta Düzey Markalar olarak; Namet, Başyazıcı, Erşan, Şahin, Kocaşaban Sucukları Afyon markalarının ürünlerini deneyebilirsiniz.
4) Önermediğim veya fiyatı ucuz markalar; Pınar, Polonez, Torku, Migros Sucuk, Aytaç, Maret, İkbal, İrem, Beşler, Carrefour Sucuk olup genelde ısıl işlem görmüş sucuk satmaktadırlar. Bu markaların fermente sucuk türleri de vardır fakat fiyatları normal kaliteli sucuklara göre ucuzdur. Hatta aşağıda önermediğim markanın ürünlerini ve nereden aldığımı da ara ara ekleyeceğim. Sucuğun üzerinde dana et sucuk ve fermente ibaresi yazsa bile emin olun plastik et gibi duruyor.
* Polonez Dana Kasap Sucuk Fermente (Migros, Alınmaz)
* Polonez Acılı Dana Kasap Sucuk Fermente (Migros, Alınmaz)
* Polonez Sucuk Isıl İşlem (Migros, Alınmaz)
* Polonez Acılı Sucuk Isıl İşlem (Migros, Alınmaz)
Burak AVCI - Update: 19.04.2021
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.