Samsung Galaxy S20+ Plus telefonumun daha önce donanımsal özellikleri hakkında bilgi paylaşmıştım. Bu makalede ekran özellikleri ve ayarları konusuna ayrıca değineceğim. Galaxy S20+ Plus serisi bildiğiniz gibi 6.7 İnç ekran boyutuna sahiptir. Ekran boyutu ve kullanımı olarak oldukça yeterli ve şık görünen Premium bir cihazdır. Ne çok ufak ekran boyutuna sahiptir ne de aşırı büyük tablet benzeri telefondur. Ekran teknolojisi olarak Dynamic AMOLED kullanmaktadır. Şu an piyasadaki OLED ekranlar dahil en gelişmiş ekran teknolojisi Samsung cihazlarda mevcuttur. Hatta Dynamic AMOLED özelliği ekranın kaliteli olduğunu o kadar çok belli ediyor ki telefonu HD+ çözünürlükte kullansanız bile birçok IPS LCD veya AMOLED telefondan daha kaliteli görüntü hissiyatı vermektedir.
Samsung Galaxy S20+ Plus cihazımızın ekran yenileme hızı, ekran teknolojisi ve diğer ekran ayarları konusunda alt başlıklar ile birlikte sizi bilgilendirmeye çalışacağım.
1) Ekran Yenileme Hızı Ayarı
Samsung Galaxy S20+ Plus, Ekran Yenileme Hızı olarak 120 ve 60 Hz özelliklerini desteklemektedir. Telefonda Default olarak Standart (60 Hz) ekran yenileme hızı ayarlıdır. Siz ekran ayarlarından bunu Yüksek (120 Hz) olarak değiştirebilirsiniz. Ayarlar menüsünden Ekran kısmına gelerek Pürüzsüz Hareket seçeneğinden Yüksek (120 Hz) veya Standart (60 Hz) seçebilirsiniz.
Ekran yenileme hızı veya pürüzsüz hareket seçeneği temelde ekranı kaydırırken yazıların ve görüntünün daha net olmasını sağlayan bir özelliktir. Tabii çok hızlı kaydırma işlemi yaptığınızda bunun pekte bir faydasını göremezsiniz. Özellikle bit metin okurken veya aşağı doğru Instagram’da kaydırma hareketi yaparken bu özellik işe yarar. Fakat 60 Hz ayarı da aslında çok kötü değildir. İkisi arasındaki farkı normal bir telefon kullanıcısı pek algılayamaz.
Bir gün boyunca Yüksek (120 Hz) olarak ekranımı ayarladım ve normal kullanımda şarjım bir tam gün dayandı. Açıkçası Standart (60 Hz) ayarına tekrar geçtiğimde normal bir kullanıcı iseniz çok da bir fark olmadığını göreceksinizdir. İlerleyen zamanlarda belki 2-3 yıl sonra telefonlardaki batarya kapasitesi ve pil tüketim konusundaki gelişmeler ilerler ise 120 Hz yenileme hızının 60 ve 90 gibi Default bir ayar olacağını düşünüyorum. Şu an telefonumu tekrar Standart (60 Hz) ayarına getirdim ve bu ayarda kullanıyorum. Ekran Çözünürlüğü FHD+ (2400x1080) ve Ekran Yenileme Hızı Yüksek (120 Hz) olarak kullandığım zaman tam bir gün şarj süresi alabiliyorum. Eğer oyun oynayıp Mobil İnternet'i aşırı kullanırsanız tabii şarj bir günü çıkarmaz ve gün ortasında cihazı şarj etmeniz gerekebilir.
2) Ekran Aydınlık Ayarı ve Diğer Ayarlar
Ayarlar menüsünden Ekran kısmına gelerek ekranın aydınlığını manuel ayarlayabilirsiniz. Ekran parlaklığı seviyesindeki mavi şeridi geçmenizi pek önermem çünkü aşırı şarj yiyor. Ekran parlaklığını manuel kullanacaksanız kırmızı şeridi geçmeyin derim. Otomatik ekran parlaklığı ayarlamak içinse Adaptif Parlaklık seçeneğini aktif edebilirsiniz. Cihazda ayrıca Mavi Işık Filtresi seçeneği de mevcuttur. Ekran Modu olarak Canlı mod ayarını kullanıyorum. Dynamic AMOLED’de bu modu öneririm. Doğal mod bana biraz soluk gelmiştir.
Edge Panelleri ayarını aktif olarak işaretleyiniz. Telefonun sağ üst kıvrımlı kısmındaki Edge panelini bu sayede kullanabilirsiniz. Şarj Bilgilerini Göster seçeneğini de telefonumda aktif olarak tutuyorum. Şarj bitimine yakın tahmini süreyi cihaz bana söylüyor. Aynı zamanda Ayarlar kısmından Bildirimler alanına gelin ve Gelişmiş Ayarlar'dan Pil Yüzdesi Göster seçeneğini aktif ediniz. Aynı şekilde Ekran ayarlarından Navigasyon Çubuğu, Dokunma Hassasiyeti, Ekran Zaman Aşımı gibi ek ayarları da düzenleyebilirsiniz.
3) Ekran Çözünürlüğü
Ekran yenileme hızı ayarından sonra şarj tüketimi için önemli bir ayar olan ikinci ayarda ekran çözünürlüğü ayarıdır. Samsung Galaxy S20+ Plus cihazın ekran çözünürlüğünü Ayarlar kısmından Ekran sekmesine gelerek Ekran Çözünürlüğü seçeneğinden yapabilirsiniz. Cihazda 3 farklı erkan çözünürlük tipi vardır. Düşük pik tüketimi için HD+ (1600x720), iyileştirilmiş görsel görünüm ve orta düzey pil tüketimi için FHD+ (2400x1080), en iyi görüntü kalitesi ve yüksek pil tüketimi için WQHD+ (3200x1440) seçeneği mevcuttur.
Ekran çözünürlüğü olarak WQHD+ (3200x1440) seçeneğini seçerseniz aşırı pil tüketimi sorunu olacaktır ve tam bir günü şarjsız çıkaramazsınız. Ayrıca ekran bu çözünürlükte iken yenileme hızını Standart (60 Hz) olarak telefon otomatik ayarlamaktadır. Siz manuel Yüksek (120 Hz) olarak yenileme hızını ayarlayamıyorsunuz. WQHD+ ayarı şu an bunu desteklemiyor. Açıkçası Dynamic AMOLED ekranda HD+ (1600x720) çözünürlük bile çok iyi sonuçlar veriyor. Ben günlük kullanımda FHD+ (2400x1080) kullanıyorum ve ekran kalitesi oldukça mükemmel. Sadece oyun veya Netflix dizi, film izlerken ekran çözünürlüğünü manuel WQHD+ (3200x1440) yapıyorum sonra tekrardan FHD+ ayarına geri dönüyorum. Telefonun piksel yoğunluğu zaten 525 PPI olduğu için FHD+ ekran modunda bile oyun ve videolarda Premium ekran kalitesi alabiliyorsunuz.
Samsung Galaxy S20+ Plus telefonu Dynamic AMOLED ekran teknolojisi ile birlikte gerçekten görüntü kalitesinde lider diyebiliriz. Cihazın Ekran/Gövde Oranı da %90.7 olup ekran koruyucusu olarak Corning Gorilla Glass 6 teknolojisi kullanmaktadır.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.