Mühendisler için tasarlanan yüksek lisans programı Mühendislik Yönetimi Bölümü veya kısa adı ile MEM bölümünü İstanbul Medeniyet Üniversitesinde okuduğum sürece program ile ilgili sizlere bilgi aktarmaya ve bölüm ile ilgili paylaşımlar da bulunmaya çalışmıştım. Bölüme başladığım ilk zamanlar da yazdığım Mühendislik Yönetimi Birinci Dönem makalemi merak edenler inceleyebilirler. Bu sefer ikinci ve son dönemi de bitirdiğim bölümün derslerinden ve bitirme projesinden bahsedeceğim.
Okuduğum yüksek lisans bölümü tezsiz olup aynı bölümün tezli olanı da mevcuttur. Eğer tezliye geçmeyi düşünen arkadaşlar varsa ek olarak tezli dersleri de kredi olarak alıp sonrasında bitirme tezi vererek bölümünü tezliye çevirebilir. Tezsiz okurken geçtiğiniz derslerin hepsi sayılmaktadır sadece tezli birkaç dersin daha kredisini vermeniz gerekmektedir. Ben bölümü tezsiz olarak tamamladım. Çalışma hayatında olan kişiler için ikinci öğretim akşam dersleri cidden çok zaman alan ve yorucu bir süreç oluyor. Bu yüzden gerçekten sonuna kadar gidemeyecek olanlar yüksek lisansa başlamasın çünkü çoğu kişi yarıda bırakabiliyor. Ayrıca yüksek lisans okumak artık kolaylaştığı için tezsiz bölümleri daha da zorluyorlar haberiniz olsun.
Benim çalıştığım yerde mesai 17:00'de bitiyor ve dersler 18:00 gibi başlayıp akşam 23:00'e kadar sürebiliyor. Tabii eve geliş ve ulaşımı da katarsak gece yarısı evde oluyordum. Pandemi süreci ile birlikte neyse ki dersleri uzaktan işlemeye karar verdik fakat emin olun uzaktan da olsa haftanın üç günü tüm akşam programlarınızı neredeyse bir yıl boyunca iptal ediyorsunuz ve hafta içi zamanınızı cidden meşgul eden bir süreçtir. Uzaktan olmasa belki bölümü bitiremeyebilirdim. Pandeminin en büyük faydası benim için yüksek lisans programını bitirmek oldu. Bir de 30 yaşında vize ve final muhabbetleri cidden artık çekilmiyor. Her ders için proje ve sunum hazırlayıp Turnitin'e yükleyip tekrar revize etme yorucu bir işlem. Neyse ki ikinci dönemi de bitirmiş olup aldığım dersleri sizlerle paylaşayım.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik Yönetimi Tezsiz bölümü için ikinci dönem 6 ders ve toplamda 15 kredi aldım. Dersler 12.10. 2020’de başladı ve 15.01.2021’de bitti. Final sınavları ise Ocak 2021’in sonunda biterek ikinci dönemi tamamlamış oldum. Aldığım 6 dersin beş tanesi normal bölüm dersi olup bir tanesi ise tez olarak nitelendirebileceğimiz dönem projesidir. Dersleri Zoom üzerinden yaptık ve Edmodo sistemi üzerinden dokümantasyon takibi ve paylaşımı yapmıştık. Bu iki programında mobil uygulamalarını telefonunuza kurmanızı öneririm cidden çok işinize yarıyor. Dışarıda olsanız bile derse anlık katılım sağlayabiliyorsunuz.
(İŞL 627) İnternette Pazarlama Uygulamaları (Harf Notu: BB)
İnternet ve dijital pazarlama dersidir. Dijital reklamcılık, pazarlama, başarılı ve başarısız reklam örnekleri, hedef kitle belirleme gibi konular işlenmiştir. Bol bol sunum yapacağınız bir derstir.
(MY 603) Yönetimde Karar Verme Teknikleri (Harf Notu: BA)
Projelerde karar verme yöntemleri konuları işlenmiştir. Bulanık, Vikor, Promethee, Oyun Teorisi gibi yönetimde karar verme konuları üzerinde durulan bir yüksek lisans dersidir.
(MY 613) İnsan Kaynakları Yönetimi (Harf Notu: CB)
İnsan kaynakları ve iletişim ile ilgili bir ders olsa da dönem boyunca genelde sunum yaptığımız bir ders olmuştur. Yüksek Lisansta CB harf notu dersten geçebileceğiniz bir nottur. Belki CC notu ile sınırda kalabilirsiniz.
(MY 621) Teknolojik Tahmin Yöntemleri (Harf Notu: AA)
Teknolojik tahmin yöntemleri dersinde bir teknolojik buluşun geleceğinin nasıl öngörülebileceğini analiz etmeyi hedefleyen derslerden biridir. Google Akademide “Technological Forecasting” anahtar kelimesi ile arama yaptığınızda bununla ilgili birçok makaleye erişebilirsiniz. Ben İnternet ve Fibernet’in gelecek tahmini üzerinde bir çalışma yapmıştım dönem ödevi olarak.
Dersin Kitabı: Teknolojik Yenilik Yönetimi - Frederick Betz (İnternet üzerinden alabilirsin faydalı bir kitaptır.)
(MY 608) Teknoloji ve Yenilik Yönetimi (Harf Notu: CB)
Yenilikçilik ve yenilik yöntemlerinin üzerinde durulduğu bir ders olup Ar-Ge, inovasyon, yaratıcı düşünme teknikleri, aydınlanma, aykırı birey, yanal düşünme, beyin fırtınası gibi konular işlenmiştir.
* Yenilikçilik, Harward Business Review
* Ar-Ge Mucizesi, TÜBİTAK Yayınları
* Yenilikçiliğin Simyası, Alan Barker
* Yenilik İktisadı, Chris Freeman
* Innovation Management And New Product Development, Paul Trott
* The Management of Innovation, Tom Burns
* Yenilikçilik Sanatı, Tom Kelley
(MY 670) Dönem Projesi Dersi
Yüksek Lisanslarda kredisiz tek ders olan dönem projesi aslında bölümün Tez projesi diyebiliriz. Bu dersten 80 puan ile geçtim ve harf notum YT idi. Kredisiz derslerde YT notu, kredisiz derslerin başarı notu olarak verilir. YZ notu ise kredisiz derslerde başarısızlık notu olarak verilir.
Dönem projesi bitirme tezimi konu olarak “Yazılımda Test Otomasyon Mimarisi-Süreçleri ve İşletmeler İçin Önemi” isimli konu üzerinde çalıştım. Toplamda 20-25 sayfalık bir proje istenmektedir. Proje size ait olup İntihal oranı %10’dan düşük olmalıdır. Turnitin sitesinden yüklediğiniz proje, vize ve final dosyalarını intihalden geçmektedir ve benzerlik oranı varsa mutlaka kaynak aldığınız site veya makale çıkmaktadır.
Pandemi süreci ile birlikte uzaktan olduğumuz tüm vize, final ve proje dosyalarını Microsoft Word dosya biçimi olarak Turnitin sistemine yükleyerek teslim ettik. Eğer %10 hatta %5 ve üzeri benzerlik olan dosyalarda yeniden revize edip göndermenizi isterler. Ayrıca projenizde kaynak gösterirken Wikipedia gibi amatör yerlerden değil Google Akademik (Google Scholar) gibi yerlerden kaynak göstermeniz beklenir. Araştırma yaptığınız konuya ait anahtar kelime ve tümceyi Google Scholar’da aratarak literatür taraması yapmanız gerekmektedir.
Türkiye'deki Yüksek Lisans, Doktora ve Lisans Mezunu Sayısı Bilgileri
TÜİK’in 2019 verilerine göre Türkiye’de bitirilen eğitim durumu kişi sayısı ve tüm eğitim gören veya görmeyen kişilere oranı aşağıdaki gibidir;
Herhangi Bir Okul Bitirmeyenler: 9.807.582 Kişi ve %13,3
İlkokul, İlköğretim ve Ortaokul Bitirenler: 36.624.005 Kişi ve %49,5
Lise, Akşam Lisesi ve Dengi Meslek Okulu Bitirenler: 15.426.019 Kişi ve %20,8
Yukarıdaki verilere göre Türkiye’deki Lisans (Üniversite) altı eğitim gören veya görmeyen toplam kişilerin oranı %84,4 olup bu kişiler bir fakülte veya lisans, ön lisans programlarından mezun değildir.
Yüksekokul veya Fakülte Bitirenler (Lisans, Ön Lisans): 10.257.791 Kişi ve %13,9 olup Türkiye’de 2021 itibarıyla 4 yıllık bir lisans programı bitirmek artık çok kolay bir eğitim modeli olmuştur. Özellikle Anadolu Üniversitesi Açık öğretim fakültesinin başlattığı uzaktan lisans ve iki yıllık ön lisans programları ile birlikte her lise mezunu herhangi bir kampüse gitmeden uzaktan lisans diploması alabilmektedir.
Türkiye’deki Üniversitelerin kalitesi de günden güne düştüğü için 4 yıllık örgün öğretim gören Lisans mezunu artık eskisi gibi değerli değildir ve ilgi görmemektedir çünkü herkes üniversite mezunu olmuştur.
Yüksek Lisans Mezunları (Master - Yüksek Öğretim, Lisansüstü): Türkiye'de Tezli veya Tezsiz yüksek lisans (Master) mezunlarının sayısı 1.083.331 kişi olup Türkiye'ye oranı ise %1.5'dur. Lisans mezuniyetinin artık yetersiz kalması ve Üniversite mezunlarının iş bulamaması sebebiyle Yüksek Lisans programlarına son zamanlarda talep artmıştır. Özellikle uzaktan yüksek lisans programlarının artması ile birlikte Tezsiz yüksek lisans programına kayıt olmak ve bitirmek günümüzde daha kolay bir hal almıştır.
Doktora: Çalıştığı veya öğrenim gördüğü alanda yazığı Tez ile bu unvana sahip olan kişiler aynı zamanda Akademik bir unvana sahip olurlar ve ilerleyen dönemlerde Doçent, Profesör gibi ek unvanlar almaktadır. Türkiye'deki sayısı 211.581 kişi olup toplumun %0,3'lük bir kesimini oluştururlar. Doktora tezi kabul gören ve doktora unvanı alan kişi bilim doktoru veya uluslararası kısaltmayla "PhD" unvanını alılar.
Sonuç olarak bilgisayar mühendisi lisans mezunu biri olarak mühendislik yönetimi yüksek lisans programını da bitirerek eğitim hayatımda lisan üstü bir seviyeye gelerek burada noktaladım. Akademik olarak düşünenler tezli veya doktora gibi programlarda ilerleyebilirler. Tüm dersleri verdikten sonra okuldan mezuniyet belgesi ve Transkript belgenizi isteyebilirsiniz. Benim geçici Transkript belgemde hesaplanan genel ortalama yani GANO: 3,5 olarak hesaplanmıştır. Tam mezuniyet belgesi ve mezun olduktan sonra yapılacak diğer işlemleri ve belgeleri de önümüzdeki günlerde sizlerle yine paylaşacağım.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.