Sayfalar

15 Şubat 2021

2021 Kamu ve Özel Sektör Çalışan Maaşları Ne Kadar Oldu? Asgari Ücret ve İşsizlik Ne Durumda?

2021 Kamu ve Özel Sektör Çalışan Maaşları Ne Kadar Oldu? Asgari Ücret ve İşsizlik Ne Durumda?

2020 yılı hem pandemi hem de ekonomik resesyonun getirdiği durgunluk ile birlikte zor bir dönem olmuştur. Özellikle gıda fiyatlarındaki artış ve kişinin satın alma gücündeki gözle görülür artış ile birlikte orta ve alt orta kesim olarak bilinen toplum katmanı bundan en fazla etkilenen kesim olmuştur. Peki 2021 yılı için hem kamu hem de özel sektördeki maaş oranları ve yeni maaşlar ne oldu? Asgari ücret, yıllık enflasyon oranı ve işsizlik ne durumda hepsini rakamlar vererek sizinle paylaşmaya çalışacağım. Özellikle maaşlar kısmı kamuda net maaş iken özel sektörde belli aralıklarda vermeye çalışacağım.

İlk olarak 2020 için yıllık enflasyon oranı ile konuya başlamak istiyorum. TÜİK'in 2020 yılı için açıkladığı enflasyon; yıllık bazda %14,60 yaklaşık %15 oranında bir enflasyondur. Çoğu durumu iyi olan özel sektör firmaları 2021 yılı için minimum %15 enflasyon oranı kadar zam yaparken kimisi %18-20 civarlarında zam yapmıştır. Özel sektörde kötüye giden ve daralan şirketler ise zam oranlarını %5-10 arası tutmaya çalışmıştır.

2021 yılı için Asgari Ücret ise Brüt olarak 3.577,50 TL iken Net 2.825,90 TL olarak belirlenmiştir. 2020 yılında asgari ücret net 2.324,70 TL olup toplamda 501,2 TL maaş artışı ve %18'lik bir zam gerçekleşmiştir. Tabii bu aynı oran diğer kamu çalışanları ve memura aynı oranda zam olarak yansımamıştır. İşsizlik oranı ise %12,7 olarak Türkiye'de şu an devam etmektedir. Türkiye'de nitelikli iş sahası konusunda temel bir problem vardır. Hizmet ve mavi yaka olarak tabir ettiğimiz işlere aslında hep talep ve ihtiyaç vardır fakat üniversite mezunu için yaratılması gereken iş sahaları çok azdır. Türkiye'de artık dört yıllık örgün bir üniversite bitirmek Açık öğretim ile kolaylaştırıldığı için çok fazla ve niteliksiz üniversite mezunu türemiştir. Doğal olarak dört yıllık örgün lisans eğitimi sonucu herkese beyaz yakalı iş sağlanamadığı için işsizlik gün geçtikçe artmaktadır.

Sonuç olarak hizmet sektörü ve mavi yaka çalışma alanı kadar beyaz yaka çalışma sahası da genişler ve talep artarsa eminim işsizlik oranı daha da azalacaktır. Hem kamu hem de özel sektördeki bazı pozisyonlar için net maaş bilgilerini verecek olursak;

* Memur maaşı 4264 TL olup en düşük memur maaşı 4000 TL civarındadır.

* Lise mezunu Teknisyen veya Tekniker maaşı 4437 TL'dir.

* Sağlık alanında çalışan Hemşire maaşları 5168 TL'dir. Başhemşire ve hemşire maaşı kıdeme göre değişkenlik gösterebilir.

* Eğitim sektöründeki kadrolu Öğretmen maaşları 5354 TL olup sözleşmeli ve özelde çalışan öğretmen maaşları daha düşüktür. Öğretmenlerden en çok İngilizce ve Matematik öğretmenleri fazla maaş almaktadır. Tabii ek ders, mesai, hafta sonu özel sınıfı, özel ders gibi ek kazançlar bu gelirlere tabii değildir.

* Din görevlisi olarak bilinen İmam, Vaiz ise 5536 TL maaş almaktadır.

* Güvenlik güçlerinden Polislerin maaşları 6859 TL olup görev zamanı, vardiya ve yerlerine göre bu ücret değişkenlik gösterebilir. Başkomiser maaşı ise 7833 TL'dir.

* Üniversitedeki Araştırma Görevlisi maaşı 6690 TL olup özel üniversitelerde daha düşük olabilir.

* Avukatlar 6728 TL maaş alıp özelde çalışan Avukat maaşları ise bildiğim kadarıyla çok düşük olup dava üzerinden kazandıkları ile bir bütçe belirlemesi yapıyorlar. Bir nevi esnaflık gibi olmuş Avukatlık sektörü.

* Kamuda çalışan Mühendis 7047 TL almaktadır. Mühendislerin bölümlerine göre maaşları değişmektedir. İnşaat, bilgisayar, makine mühendisleri farklı ücretler alabilirler. Çoğu mühendis genelde özelde, uluslararası firmalarda veya yarı özel firmalarda çalışmayı tercih ederler.

* Kamuda çalışan Şube Müdürü maaşı ise 6904 TL'dir.

* Uzman Doktor maaşı 8203 TL - 9314 TL arasında olup hastaneden alınan ek döner sermaye, nöbet ücreti, ameliyat veya tedavi gibi ek ücretler bu maaşa eklenmemiştir. Doktorlarında Polis ve Asker gibi mecburi Şark görevi vardır. Günümüzde parayı hak etmek ve işin zorluğu bakımından en az maaşı aldıklarını düşündüğüm meslek grubudur.

* Devlet üniversitesindeki Profesör maaşları 11.325 TL olup özel üniversitelerde bu maaşlar 15-18 bin TL arası değişkenlik gösterebilir. Dekan maaşı ise yaklaşık 12-13 bin TL arasındadır.

* Kaymakam maaşı ortalama 13.648 TL iken Vali maaşı ise 14.835 TL'dir. Görev yerlerine göre bu maaşlar 1-2 bin TL değişiklik gösterebilir.

Milletvekili maaşı ise 27.000 TL - 31.000 TL arasında olup benzer mevkideki Bakan ve Bakan Yardımcısı maaşı ise 28.000 TL -33.000 TL arasındadır. Türkiye şartlarında şu an için en basit meslek Milletvekilliği olup okuma, yazma ve konuşma bilen herkesin becerebileceği bir meslektir. Üzerlerinde bekleyen bir icra, proje veya yürütme yoktur. Sadece birşeyleri söylemek veya tartışmak ile görevlendirilen memurlardır.

* Kamuda çalışan Genel Müdür maaşı ise 13.136 TL'dir. Yönetim kurulu veya genel müdür seviyesindeki maaşlar piyasada zaten daha farklıdır.

* Özel sektörde çalışan ve 5 yıldan fazla deneyimi olan Bilgisayar Mühendisi veya Yazılımcı maaşları ise ortalama net 10.000 - 18.000 TL arası değişmektedir. Uluslarası şirketler ise 2021 yılı itibarıyla Türkiye'de ortalama 15.000 - 25.000 TL arası maaş vermektedirler.

* Kamuda çalışan Daire Başkanı maaşı ise 11.000 TL -13.000 TL arasındadır.

* Bankada çalışan ticari veya bireysel Şube Müdürü maaşı ise ortalama 8.000 TL'dir.

2021 yılı için kamu ve özel sektörde çalışan birçok meslek grubunun net maaş aralıklarını sizlerle paylaşamaya çalıştım. Farklı meslek gruplarını öğrendikçe makaleye eklemeye çalışacağım. Umarım önümüzdeki seneler hak eden meslek grupları daha fazla zam oranı ve maaş alırlar.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.