Geçen sene bu konuyla ilgili Yeni Nesil Yayıncılık'da Televizyon ve İnternet Hizmetleri adlı bir makale yazmıştım. Hangi hizmetleri kullanıp kullanmadığımı yazımda belirtmiştim. Şimdi ise yeni çıkan platformları da değerlendirerek neden seçip seçmediğimi sizlerle paylaşacağım. Siz de kendinizce bir öz değerlendirme yapıp gereksiz düşündüğünüz abonelikleri kapatabilir ve tasarruf sağlayabilirsiniz.
1) Netflix: Dijital yayıncılık hizmetleri arasında şuan aylık para ödediğim tek hizmet Netflix olup Temel pakete ödediğim bedel 17,99 TL'dir. İki veya daha fazla ekran için Standart paketin aylık fiyatı 29,99 TL iken Özel paketin fiyatı ise 41,99 TL'dir. Netflix'in sunduğu yabancı ve yerli dizi, film, belgesel içeriğinin yoğunluğu o kadar fazla ki şuan başka bir platforma geçmeyi düşünmüyorum.
2) Exxen: 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla yayıncılık hizmetine başlayan Exxen, Türk dijital içerik platformu olup içerisinde Türkçe yapımlar bulundurmaktadır. Açıkçası Türk yapımı dizi, film veya videolar çok ilgimi çekmiyor. Zaten YouTube'da yeterince yerel ve ücretsiz video bulunduğu için Exxen platformuna ücretsiz üye olmayı bile hiç düşünmedim. Birkaç okuduğum yazıya göre 7 gün ücretsiz olan kişiler kredi kart üyeliğini iptal edemiyormuş. Bu da Türk platformlara tekrardan güvenilmemesi gerektiğini bize tekrardan göstermiş oldu. Exxen projesinin bence en büyük eksiği ise Smart TV uygulama özelliğinin olmamasıdır.
Açıkçası ben bir yıldır Netflix üyesiyim ve asla bilgisayar veya Tablet üzerinden Browser'dan film, dizi izlemedim. Mobil uygulaması da cidden kötü olan Exxen'e aylık üyeliği ben önermiyorum. Exxen'e aylık reklamlı abonelik 9,90 TL olup reklamsız aboneliği ise 19,90 TL'dir. Buradaki ikinci saçmalık ise para verip halen video arası YouTube'da olduğu gibi reklam çıkmasıdır. Düşünsenize Netflix'in Temel paketinde dakika başı reklam çıkmasını. Şimdi diyeceksiniz adamlar peki nasıl kazanacak? Böyle hizmet vermeyi düşünüyorsan zaten hiç girme bu işlere internet üzerinde platform çöplüğü yaratma. Ben üye olmanızı ve bedava üyeliğe bile kayıt olmanızı tavsiye etmiyorum, paranız boşa gitmesin.
3) Amazon Prime Video: Smart TV özelliği olan ve Netflix'e rakip olabilecek tek dijital platform Amazon Prime Video'nun aylık paketi standart 7,90 TL'dir. 30 günlük ücretsiz sürümünden sonra beğenmezseniz Amazon'un kendi e-ticaret sitesine girerek hesabım kısmından kayıtlı kartlarınızı kaldırabilirsiniz. Fiyatı Netflix'e göre oldukça uygundur. Eğer bir gün Netflix'den sıkılırsam veya değişiklik istersem Netflix üyeliğini durdurup Amazon Prime'a geçebilirim. Asla iki platforma da üye olup aylık boşuna ödeme yapmayınız. Netflix içeriklerini cidden bitirmeniz çok zordur. Sadece platform değiştirmeyi bir süre düşünüyorsanız Netflix ödemenizi dondurup Amazon Prime deneyiniz eğer sarmazsa tekrardan Netflix'e dönüş yaparsınız.
4) Spotify: Yeni çıkan ve hit müzikleri telefondan dinlemek için yapılan ve size özel şarkı önerileri de sunan başarılı bir uygulamadır. Spotify uygulamasını ben şahsen kullanıyorum fakat aylık bir ücret ödemiyorum, ücretsiz bir şekilde uygulamayı kullanıyorum. Müzik dinlerken Premium önerisi yapıp her müzik başında 30 saniye reklamlar çıkıyor ve kesintisiz müzik dinleyebilmek için mecbur Premium üyeliğe geçmeniz gerekmektedir. Fakat Spotify'ı ben müzik dinlemek için değil yeni müzik keşfetmek için kullanıyorum. Eğer beğendiğim bir müzik varsa onun MP3 versiyonunu zaten telefonuma atıyorum ve oradan dinliyorum. Kendime ait müzik listemi telefonun hafızasında tutuyorum. Android cihazlarda cihaz hafızasına müzik dosyası atmak daha kolayken iPhone'larda bu işlemi yapmak biraz daha meşakkatlidir.
Spotify'daki tek amacım yeni bir Single keşfetmek olup dışında kesintisiz kullanmak isteyenler için Premium Individual paketine aylık 17,99 TL ödemeniz gerekecektir. Eğer öğrenciyseniz de aylık 8,99 TL indirimden yararlanabilirsiniz. Spotify ve Spotify - Müzik ve Podcast'ler uygulamaları Google Play markette "Spotify Ltd." olarak yayıncılık yapmaktadır.
5) YouTube Premium, YouTube Katıl ve YouTube Music: YouTube platformu bildiğiniz gibi birçok kişisel yayıncının video içeriği üretip paylaştığı bir yerdir. Kesintisiz Müzik dinlemek için YouTube Premium üyeliği alabilirsiniz fakat Spotify uygulamasını bile ücretsiz kullandığım için YouTube Premium ve Müzik uygulamasına zaten para vermem. Ayrıca ücretsiz kullanayım dedim fakat gerek kalmadı çünkü YouTube'dan zaten takip ettiğim güçlü Müzik kanalları var, aynı içeriği burada da paylaştığı için YouTube Music uygulamasını da telefonumda pek barındırmıyorum. YouTube Premium'u bir aylık ücretsiz deneme süresi sonrası aylık 16,99 TL'ye abone olabilirsiniz.
YouTube'da takip ettiğim ve abone olduğum bazı Müzik kanalları: Trap Nation, CDeep Music, Lithuania HQ, Mf Music, Netd Müzik, Sound4Life TV, Ömer Balık ve YouTube Müzik Offical kanalı.
YouTube Katıl özelliği ise ücretsiz olarak izlediğimiz YouTube yayıncılarının videolarını reklamsız izleyebilmek ve Katıl'a özel videolarını da görebilmek için bir nevi yayıncılara yapılan aylık bağıştır. Açıkçası Türk YouTuber'lar arasında Katıl'a özel aman aman video çeken bir yayıncı yok. Katıl özelliğini kullanmıyorum ve YouTube'da sadece ara ara video izleyerek platformu tüketiyorum. Katıl özelliği sadece sevdiğiniz aboneye aylık ek maddi destek olmayı sağlıyor onun dışında pek numarası yok.
Spotify dışında telefonda popüler olan Müzik dinleme ve keşfetme uygulamaları;
* Deezer (Publisher:Deezer Mobile)
* YouTube Music (Publisher: Google LLC)
* SoundCloud (Publisher: SoundCloud)
* Apple Music (Publisher: Apple Inc.)
* Muud Müzik (Publisher: TTNET A.S.)
* Fizy (Publisher: Lifecell Music)
* Charmy (Publisher: Upinside Limited) Ücretsiz müzik dinlemek ve keşfetmek için kullanabilirsiniz.
Son olarak televizyon'da şu an ücretsiz Türksat 4A uydu hizmetini kullanıyorum. Onun dışında Digiturk, D-Smart, Kablo TV gibi platformlara bir üyelik ödemiyorum. Açıkçası Lig TV seyretmiyorsanız ve Futbol hastası biri değilseniz bence Digiturk ve diğer platformlara üye olmanın pek bir anlamı yok. Futbol bile bir süre sıkan bir etkinlik olup eskiden takip ettiğim maçları son bir yıldır hiç izlemez oldum.
Haber kanallarını bile artık izlemez oldum. Zaten yorucu iş temposundan sonra gereksiz haber ve açık oturumları artık yeni neslin izlediğini pek düşünmüyorum. Telegram kanalından anlık Türkiye gündemi ile ilgili haberleri almak şimdilik bana yetiyor. Dolar yükseldi, altın düştü, deprem oldu, virüs mutasyon geçirdi, başbakan zıpladı, gıda fiyatları tavan yaptı, enflasyon açıklandı gibi gibi.
Büyük ekranlı televizyonlar için eskiden dekor olsun diye CNN Türk, NTV ve Bloomberg HT gibi haber kanallarını açıp sesini kısarak dekor görüntü olarak kullanırdım. Artık sessiz olsa bile gündemi takip etmek istemediğimden dolayı YouTube Smart TV uygulamasını açıp Relax Day & Sounds konsepti denilen 10 saatlik kesintisiz ve reklamsız şömine, doğa, kar manzarası, yağmur sesi gibi videoları dekor olarak açıyorum. Hem salona ayrı bir hava katıyor hem de kendinizi daha huzurlu hissedip, kafanız dinlenmiş şekilde bir ruh haline giriyorsunuz, kesinlikle size de tavsiye ederim. Hatta YouTube kanalımda bir liste yaptım bunun için takip edebilirsiniz.
6) GAİN: Gain uygulaması mobil platformlarda "BEYN Danışmanlık Anonim Şirketi" tarafından yayıncılığı yapılan ücretsiz dizi, film, haber ve güncel içerik paylaşan Türk yapımı bir projedir. Türk işi YouTube gibi diyebiliriz. Ben başarılı buldum ve umarım daha da gelişir. Şu an sadece mobilden izleyip içeriği takip edebiliyorsunuz.
Sonuç olarak dijital içerik platformlarını ve aylık üyelik ücretlerini sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım siz de hepsine para ödemek yerine sadece gerçekten işinize yarayan olan platforma ücret ödeyip bu uygulamaları tüketirsiniz.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.