Rest servis testlerini gerçekleştirmek için kullandığımız uygulamalar olan Postman ve SoapUI'da bazı zamanlar Response çıktısı olarak Proxy hata cevapları alabiliriz. Bunun sebebi servis üzerinde yapılan SSL sertifika değişikliği veya güncellenmesinden kaynaklanabilmektedir. Rest servisler üzerinden aldığımız Proxy Error benzeri hataları baypas edip testlerimize tekrardan nasıl devam edeceğimizi bu makalede anlatmaya çalışacağım. Bir de SoapUI üzerinden Rest bir servis için Access Token bilgisinin nasıl Import edileceği hakkında sizlere bilgi vereceğim. Fakat ilk olarak Proxy hatası ve çözümü ile başlamak istiyorum.
1) Postman'de Rest Servisler için Proxy Hatası ve Çözümü
Postman'de Rest servisi çağırırken Response çıktısı olarak "Postman Error: tunneling socket could not be established, statusCode=407" şeklinde bir hata mesajı alıyorsanız o servisin SSL sertifikası güncellenmiş olabilir ve akabinde Proxy hatası doğurarak sizin servisi test etmenizi engeller.
Bu problemi çözmek için Postman uygulamasının sağ üst ana sekmesinde Settings olarak bilinen ayarlar ikonu vardır. Buraya tıklayarak Settings kısmını açınız ve Proxy sekmesine geliniz. Proxy sekmesinde var olan aşağıdaki seçili iki kutucuktaki işaretleri kaldırıp deaktif ederek kayıt ediniz ve tekrardan Postman'den servisi Post ederek çağrınız. Rest servislerde aldığınız statusCode=407 açıklamalı Proxy hatası artık düzelmiş olacaktır.
* Use the system proxy
* Respect HTTP_PROXY, HTTPS_PROXY, and NO_PROXY environment variables.
2) SoapUI 'da Rest Servisler için Proxy Hatası ve Çözümü
Soap UI'da da Rest servisini çağırırken Response'da cevap olarak Proxy hatası alıyorsanız yukarıdaki resimde ikonlu Proxy sekmesinin rengi Yeşil yani açıksa ikona basarak onu Disable yani Kırmızıya çevirerek tekrar deneyiniz. Büyük ihtimal Proxy hatası almazsınız.
3) SoapUI REST Servise Access Token Bilgisi Eklemek
Access Token bilgisi eklemek istediğiniz Rest servisini SoapUI'da açınız ve servisin Request penceresine geliniz. Açılan Request penceresinde sağ alt köşede bulunan Auth sekmesi vardır buraya tıklayınız ve Authorization kısmından Add New Authorization seçeneğine tıklayınız. Açılacak Add Authorization ufak penceresinden Type kısmını OAuth 2.0 olan parametreyi seçiniz. OAuth açık standartlı bir yetkilendirme protokolüdür. Genelde Third party web sitelerine veya servislerine erişmek için kullanılır.
OAuth 2.0 tipini seçtikten sonra Profile Name kısmına herhangi bir açıklama girebilirsiniz. Ben şimdilik TOKEN yazdım. Son olarak Access Token yazan alana Token servisinden aldığınız bilgiyi ekleyerek servisinizi Post edebilirsiniz.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.