Starbucks firması Amerikan merkezli kahve dükkanları zinciridir. Kahvenin McDonald's versiyonu diyebiliriz. Kapitalist sistemin bize sunduğu seri kahve üretim ve tüketim yeridir. 1971 yılında kurulmuştur ve Türkiye'de de birçok ilde şubesi vardır.
Bu yazımda Starbucks’da Hot Coffees olarak bilinen Sıcak Kahve önerilerinde bulunacağım. Starbucks’dan asla demleme veya filtre kahve içmem. Evde Nespresso makinem olduğu için filtre kahveyi zaten gerçek kreması ile birlikte evde yapabiliyorum. Daha çok şekerli, karamelli veya şuruplu olarak bilinen tatlı kahve ihtiyacı çekenler için bu yazıyı yazacağım. Bu tarz kahveleri evde yapmak biraz meşakkatli olduğu için ve ayda bir veya iki defa tükettiğimden dolayı birkaç öneri kahveyi sizlerle paylaşacağım.
Cold Coffees olarak bilinen Soğuk Kahve olayını ise asla sevmediğim için hiçbir varyasyonunu önermeyeceğim. Kahve sıcak tüketilmesi gereken bir üründür. Buzlu kahve gerçekten anlamsız ve tadı kötü oluyor. Onun yerine Starbucks’da soğuk tüketilmesi gereken daha güzel içecekler vardır. Bir başka yazımda onlardan da bahsedeceğim.
1) Starbucks Sıcak Kahve Önerileri (Hot Coffees)
* Salted Caramel Mocha (Karamelli Mocha): Sıcak Karamelli Moka adı ile sipariş verebilirsiniz. Boyutu ise Orta (Grande) olarak söyleyebilirsiniz. Bu kahveye ekstradan yumuşak içim olsun derseniz biraz daha süt ekleyebilirler.
* Caffe Mocha (Mocha): Sıcak Moka adı ile sipariş verebilirsiniz. Bu içeceğin soğuk olanı da vardır ve ben soğuk kahve türlerini tercih etmiyorum. Boyutu ise Orta (Grande) olarak söyleyebilirsiniz. Her siparişin başına sıcak ibaresini ekliyorum çünkü Starbucks'da tüm kahvelerin soğuk versiyonu da vardır ve yaz ayında siz sıcak veya soğuk olarak belirtmezseniz Barista size Temmuz ayında direkt sipariş verilen Mokayı buzlu olarak verecektir. Bu yüzden sıcak veya soğuk olarak önden belirtin, bardak boyutunu en son söylersiniz. Örnek sipariş verirken: "Sıcak karamelli moka alacağım orta boy" bu şekilde söylemeniz daha doğrudur. Orta boy moka alacağım derseniz artık mevsime göre önünüze bir şeyler gelir.
* Caramel Waffle Latte Orta (Grande) Boy 27,5 TL olup Starbucks'ın yeni bir içeceğidir. Waffle sosuyla yapılan hafif içimli ve tatlı özel espresso ve süt karışımlı içecektir. İçerisinde krema ve karamel vardır, eğer içecek seçiminde kararsız kalırsanız bu yeni karışımı deneyebilirsiniz.
* Americano: Klasik kahve içmek isteyenlere fakat çok sert filtre kahvede sevmeyenlere tavsiye ettiğim içerisinde az krema, sıcak su ve espresso bulunan hafif içimli filtre kahve diyebiliriz. Genel bunun küçük boyunu (Tall) almanızı öneririm. Ayrıca yumuşak içim isterseniz ekstra fiyat artmaktadır.
* White Chocolate Mocha: "Sıcak White Chocolate Moka" adı ile sipariş verebilirsiniz. Beyaz çikolatalı Moka kahvesidir. Boyutu ise Orta (Grande) olarak söyleyebilirsiniz. Bu içeceğin Iced White Chocolate Mocha adıyla soğuk versiyonu da vardır. Tatlı ve güzel bir içecektir, orta boyunu söyleyerek Starbucks'da keyifle oturabilirsiniz.
* Pumpkin Spice Latte (Pumpkin Spice): Sıcak Pumpkin Spice adı ile sipariş verebilirsiniz. Balkabaklı ve aşırı tatlı güzel bir kahvedir. Tam sonbahar ve kış içeceğidir. Boyutu ise Orta (Grande) olarak söyleyebilirsiniz.
* Toffee Nut Latte ve Vanilla Macchiato: Sonbahar ve kışın Orta (Grande) boy olarak bu sıcak içecekleri de tercih edebilirsiniz. Toffee Nut Latte kahvesi "Tofi Nat Latte" şeklinde okunmaktadır.
* Chai Tea Latte: Halk arasında sütlü çay olarak bilinir. Sıcak Chai Tea Latte adı ile sipariş verebilirsiniz. Aslında bu içeceğin soğuk versiyonu bence olmamalı fakat onu bile çıkarmışlar. Chai Tea Latte aslında Siyah Çay, Süt ve Tarçın karışımı bir içecektir, kahve değildir. Farklı bir içecek denemek isteyenler veya Starbucks'a geldim kahve içmek istemiyorum fakat sıcak tatlı bir içecek içmek istiyorum diyenler için süper bir tercih olacaktır. Genelde havaalanı Starbucks'larında hep bu içeceği tercih ediyorum nedense.
2) Starbucks'daki Diğer Sıcak Kahve Çeşitleri
* Caffe Latte: Bildiğimiz sütlü kahve olarak bilinen klasik Latte.
* Caramel Macchiato: Sıcak Karamel Makiato adı ile sipariş verebilirsiniz. Boyutu ise Orta (Grande) olarak söyleyebilirsiniz. Bu kahveye Badem şurubuda ekletebilirsiniz.
3) Starbucks’da Tercih Etmediğim Kahve Türleri ve Filtre Kahve Karmaşası
* Caffe Americano (Americano): Bildiğimiz Filtre kahveye biraz daha su koyularak seyreltilmiş halidir. Filtre kahve içmek için zaten Starbucks kafeyi tercih etmem.
* Brewed Coffees (Demleme Kahveler): Starbucks’daki Filtre kahve çeşitleridir. Demleme yöntemi ile hazırlanmaktadır. Starbucks dışında bu işi çok iyi yapan kafeler vardır. Eğer amacınız demleme kahve içmekse ve Chemex, Hario V60, Aeropress, Slow Drip gibi demleme yöntemlerine merak saldıysanız, siz kahve işinin bir başka boyutuna geçmişsiniz demektir ve Starbucks’dan hızlıca uzaklaşabilirsiniz. Yazının başında dediğim gibi filtre kahve için zaten Nespresso makinem var veya özel demleme kahve içmek istersem bunu yapan Türkiye’de profesyonel italyan kafeler var oralara giderim. Starbucks’a gitme amacım tatlı, karamelli ve kremalı kahve tüketmek. Starbucks’a gidip demleme veya filtre kahve içme maceralarına boşuna girmeyin verdiğiniz paraya yazık olur. Kahvenin sonunda o çekirdeğe has hiçbir damak tadı alamazsınız.
Son olarak filtre kahvesiz yapamıyorum, sütlü filtre kahve en sevdiğim içecek falan gibi saçma cümleler kuran bir kesim var. Arkadaşım sen hayatında bir defa Nespresso çekim kahve veya yukarıda örnek verdiğim demleme yöntemi ile çekilmiş (yapımı biraz zaman alıyor) gerçek bir filtre kahve içsen zaten Starbucks’a bir daha filtre kahve içmek için gitmezsin. Starbucks’daki filtre kahveler piyasadaki ortalama kahvelerdir. Oraya gitme amacım başta dediğim gibi janjanlı, şuruplu, şekerli kahvelerden tüketmek. Ayrıca sütlü filtre kahve diye bir şey olmaz çünkü çekim yaptırdığın çekirdeğe ve onun tadına ziyan olur.
Brewed Coffees adı altında satılan Starbucks kahveleri;
* Blonde Roast
* Caffe Misto: Espressoya göre daha ağırdır ve fincanda tüketiniz.
* Featured Starbucks Dark Roast Coffee
* Pike Place Roast
* Decaf Pike Place Roast
* Cold Brew: Buzlu filtre kahvedir.
* Cold Brew Latte: Buzlu ve sütlü filtre kahvedir.
* Cold Coffees: Starbucks'daki soğuk kahveler olup her sıcak kahve ürününün soğuk versiyonu da vardır. Ben soğuk ve buzlu kahve ürünlerini asla tercih etmiyorum.
* Frappuccino: Starbucks tarafından satılan buzlu kahvenin ticari markasıdır. Eğer ürünler arasında Frappuccino ismini görürseniz bilin ki bu kahve türü soğuktur ve içinde buz parçacıkları olduğu için Smoothie ürününü andırır. Yazın daha çok tüketilmektedir. Asla sıcak kahve veya ürün değildir.
4) Starbucks Bardak Boyutları (Short, Tall, Grande, Venti, Trenta)
Starbucks’daki bardak boyutları Türkiye’deki şubelerinde Tall(Küçük), Grande(Orta) ve Venti(Büyük) olarak bilinmektedir. Short boyut daha çok Ristretto ve Espresso çekimler için kullanılır. Trenta ise Extra Large (Ekstra Büyük) anlamına gelen bir bardak boyutudur ve Türkiye’de pek tercih edilmez ve kullanılmaz. Bu arada Grande'nın kelime anlamı büyük demektir fakat Türkiye’de orta boyut bardak olarak bilinir ve 473 ML hacmindedir. Benim de genelde sipariş verirken kullandığım terim orta boyut olup Grande(Orta) yukarıda örnek vereceğim birçok kahve çeşidi için en ideal olan boyuttur. Venti olan büyük boy cidden fazla gelebiliyor ve ben tercih etmiyorum.
Son olarak Starbucks şubelerinden Online İnternet üzerinden de sipariş verebilirsiniz. İnternet uygulamaları üzerinden söylediğim siparişler içinde sizlerle görsel paylaştım. Fakat son zamanlarda Türkiye’de kahve dükkanları arasında Espressolab markası daha çok rağbet görmektedir. Özellikle kafelerinin dizaynları Starbucks şubelerinden daha iyi olup kahvelerde oldukça leziz ve kalitelidir.
Burak AVCI - Update: 29.05.2024
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.