SoapUI yazılımı Soap ve Rest servis testleri ve simülasyonu için kullanılan SmartBear firmasına ait bir yazılımdır. SoapUI Open Source uygulamasını Rest API servislerinde kullanmak için ücretsiz olarak 5.5.0 sürümünü SmartBear'ın sitesinden indirebilirsiniz. Rest servisleri için piyasada en çok kullanılan Postman uygulaması genelde tercih edilir fakat ben bu makalemde SoapUI kullanarak bir Rest Token servisinden Token bilgisi almaya anlatacağım.
SoapUI uygulamasını ilk açtığınızda yukarıdaki ikonlar olan panel kısmından REST ikonuna tıklayıp Rest Token servis adresini yazarak eklemeniz gerekir. Bu adresin DNS yönlendirmeleri yapıldı ise URL şeklinde (https://servisadres/auth/token) size verilebilir veya direkt IP adresi şeklinde de (https://123.34.34.11/auth/token) olabilir.
Projemizi ekledikten sonra sol Navigator kısımda proje dosyasına sağ tıklayarak Proje Folder ve Request çağrı adlarını Rename ile güncelleyebilirsiniz. Sonra aşağıdaki resim olduğu gibi yeşil artı butonuna basarak Token servisinden bilgi alabilmek için size verilen parametre değerlerini girmelisiniz.
Parametre değerleri genelde Username, Password, Client ID ve Secret değerleri, State, Scope ve Grant Type, Options, FormatOption, User-Agent gibi değerler olabilir. Parametreleri girerek size verildiği gibi küçük, büyük harf veya alt çizgi olup olmamasına dikkat ederek giriniz. Method kısmında genelde POST olarak servisi çağırırsınız eğer size GET olarak çağırın diye ek bir bilgi vermemişlerse. Genelde bu tip servislere POST isteği atılır. Name ve Value değerlerini girdikten sonra Post çağrısı olacağı için Style kısmı QUERY ve Level kısmı RESOURCE olarak kalabilir.
İkinci konfigürasyon olarak Media Type kısmında Post QueryString kutucuğu işaretli olsun. Bunun amacı az önce yukarıda girdiğimiz parametre değerleri SoapUI arayüzündeki Parameters kısmında POST isteği yapmadan değerlerin yazmaması içindir. Önce Parametreler belirlenir, Post çağrısı yapılırken hepsi String olarak gönderilir.
Üçüncü olarak Headers kısmına yeşil artı butonu ile Authentication adını ekleyin ve değer olarak Bearer yazınız. Genelde Rest Token servislerinde bu konfigürasyon çokça kullanılır. Bunan amacı API istemcilerde doğrulama yöntemi kullanıldığı için bu bilgi girilmesi gerekir.
Son olarak POST isteği ile servis çağrılır ve JSON sekmesine Access Token bilgisinin geldiği görülür. JSON formatı içersinden gelen Response'daki Access Token bilgisi alınarak asıl servisi çağırırken kullanabilirsiniz. Token bilgisi genelde belli zaman aralığında verilen bir bilgidir, daha sonra bu bilgi Expire olmaktadır. Örneğin Production ortamdan alınan bu Token bilgisi genelde tek kullanımlık olabilir veya 2-3 saat geçerli olabilir, sonrasında kod kullanılamaz yani Expire olacaktır ve yeniden ana servisi çağırmak için Token almanız gerekecektir.
Bir sonraki makalemde buradan aldığım Access Token bilgisi ile Postman'den asıl servisi çağırırken nereye ekleyip ve nasıl servisi çağırdığımızı anlatacağım.
Burak AVCI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.