Sayfalar

30 Ekim 2020

Amiral Gemisi Cihazlar ve Premium Özelliklerdeki Akıllı Telefon Tavsiyeleri

Amiral Gemisi Cihazlar ve Premium Özelliklerdeki Akıllı Telefon Tavsiyeleri

Akıllı telefon pazarında Android ve iOS'un rekabeti her geçen gün daha da artıyor. Kısa zaman önce Nokia Windows Mobile'ın piyasada tutunamaması ve çekilmesi ile birlikte iki işletim sistemi üzerine kurulu telefon markaları yeni teknolojiler ile kıyasıya yarışmaya devam ediyor. Android pazarının ise en üzücü gelişmelerinden biri de Huawei markasının da piyasadan artık yavaş yavaş silinmesi olayıdır.

Bildiğiniz gibi Çin ve Amerika arasındaki soğuk savaş Huawei'yi etkiledi ve Google tüm Android servislerini Huawei telefonlarda lisans vermeyerek engelledi. Türkiye'de de 2020 yılı itibarıyla markanın telefon satışları baya düştü.

Daha önceki yazım olan 2020 Yılına Girerken Akıllı Telefon Tavsiyeleri başlıklı makalemde her bütçeye göre uygun telefon marka modeli paylaşmıştım. Bu yazımda ise Amiral gemisi olarak bilinen ve Premium bir telefon seçerken minimum olması gereken kriterleri ekleyerek bir cihaz önerilerinde bulunacağım.

1) Ekran Teknolojisi
Premium bir telefonda ekran ve görüntü kalitesi oldukça önemlidir. Android telefonlarda başta Samsung olmak üzere geliştirdikleri AMOLED ekran teknolojisi ile birlikte bu kategoride diğer cihazlara fark atarak markanın kalitesini en üst seviyeleri çıkarmışlardır. Aşağıda Premium telefon seçerken minimum olması gereken ekran teknolojilerini sıraladım. Samsung önce Super sonra Dynamic AMOLED teknolojisini çıkararak bu konuda liderliği götürüyor diyebilirim. iPhone ise OLED ekran teknolojisi ile şu an yola devam ediyor.

* Dynamic AMOLED (Samsung Teknolojisi, Super Amoled'den Daha İyidir)
* Super AMOLED (Samsung Teknolojisi, Klasik Amoled'den Daha İyidir)
* AMOLED
* OLED (iPhone)

Eski Ekran Teknolojileri;
* P-OLED: LG'nin Çıkardığı AMOLED ile Aynı Ekran Teknolojisidir, Piyasada AMOLED Daha Geçerlidir. Türkiye'de de P-OLED Ekranlı Telefon Modelinin Satışı pek yoktur.
IPS LCD (In Plane Switching Liquid Crystal Display)
TFT LCD (Thin Film Transistor Liquid Crystal Display)
PLS (Plane Line Switching)
* Super LCD
* Super LCD 2
* Super LCD 3
* Super LCD 5
* Super LCD 6

2) Kablosuz Şarj
Kablosuz şarj özelliği artık olmazsa olmaz bir özellik haline gelmiştir. Otomobillerdeki Car Play ve kablosuz şarj ünite desteği ile birlikte telefonlarda bu özellik Premium kullanıcılar için bir ihtiyaç olmuştur. Alacağımız telefonda mutlaka bu özellik olmalıdır. Şu an Kablosuz Hızlı Şarj (15W, 27W) teknolojisi olarak cihazlarda 15, 18 25, 27 ve 45 Watt gibi hızlı şarj güç seçenekleri bulunmaktadır.

3) Ekran Boyutu
Telefonları artık sadece konuşmak ve mesajlaşma için değil birçok sebep için kullanıyoruz. Kullandığımız cihazlardan film, dizi gibi Netflix platformlarını izlemek, Navigasyon, Presentation, Oyun gibi ihtiyaçları daha iyi karşılamak için ekran boyutu bence minimum 6 İnç olmalıdır. Hatta şu an 6.5 İnç kullanmama rağmen onun bile anca yeterli olduğunu düşünüyorum. 6 İnç'den daha küçüğünü Premium kullanım için tavsiye etmiyorum.

Amiral Gemisi Cihazlar ve Premium Özelliklerdeki Akıllı Telefon Tavsiyeleri

4) Batarya Kapasitesi
Batarya kapasitesi ister Premium ister orta segment bir telefon kullanıcısı için olsun en önemli özelliklerden biridir. Bildiğiniz gibi telefon ne kadar iyi olursa olsun ister iPhone ister Android, ilk ay kullanım ile 8 ay sonraki kullanım ve şarj tüketimi ister istemez değişiyor. Akıllı telefonlarda bildiğiniz gibi pil teknolojisi maksimum 3 yıl gidiyor sonra telefona tekrardan yeni bir fabrikasyon pil takmanız gerekmektedir. Bununla ilgili detaylı yazı paylaşmıştım inceleyebilirsiniz.

Batarya Kapasitesi için iki farklı seçenek sunacağım. iPhone telefonlar için minimum 3500 mAh kapasiteyi baz alırken Android telefonlar için 4100 mAh seviyesini temel olarak alacağım.

Batarya Teknolojisi ise telefonlarda Lithium Ion (Li-Ion) ve Lithium Polymer (Li-Po) olarak sunulmaktadır. Li-Ion pil teknolojisi iPhone ve Samsung’lar genelde bulunmamaktadır.

5) Dahili Depolama
Telefonlarda dahili depolama minimum 128 GB olmalıdır. İşletim sistemi, oyunlar, fotoğraf ve videolar gibi tüm dosya türleri düşünüldüğü zaman 64 GB artık günümüzde yetersiz kalabiliyor.

6) RAM (Bellek) Teknolojisi
Android telefonlar için minimum 8GB bellek sınırı olup LPDDR5 veya LPDDR4x teknoloji, iPhone'lar için 4 veya 6GB LPDDR4x teknoloji Premium telefon seçimi için yeterli kriter olacaktır.

7) USB Versiyonu ve Şarj Bağlantı Tipi
Android telefonlarda özellikle telefondan televizyona veya bir projektöre HDMI kablo ile görüntü aktarımı yapabilmek ve 4K HDR yayın aktarım kalitesi alabilmek için USB versiyonu teknolojisi çok önemlidir. Android cihazlarda bu işi en iyi şekilde Samsung markası yapabilmektedir.

USB bağlantı tipi USB Type-C olup USB Versiyonu: 3.1 Gen 1 (USB 3.0) veya 3.1 Gen 2 (USB 3.1) olmalıdır. USB Versiyonu 2.0 maalesef ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Apple iPhone cihazlarda ise USB Bağlantı Tipi Lightning teknolojisi olup USB Versiyonu 2.0 olsa bile kaliteli kablolu görüntü aktarımı yapılabiliyor.

Amiral Gemisi Cihazlar ve Premium Özelliklerdeki Akıllı Telefon Tavsiyeleri

Amiral Gemisi ve Premium Android-iOS Telefon Tavsiyeleri 2020

* Samsung Galaxy S20 Ultra (SM-G988B/DS): Amiral gemisi cihazdır. Bence 2020 itibarıyla Samsung’un en iyi ve başarılı Amiral telefonudur. Note 20 Ultra modeli yerine bu telefonu tercih ederim. Hem batarya kapasitesi daha fazladır hem de ekran çözünürlüğü, piksel yoğunluğu daha iyidir. Ayrıca fiyat bakımından 1000 TL daha uygundur.

Tablet ve kalemle telefon kullanmak sizin için birincil tercih değil ise Note serisine hiç bulaşmayınız. Samsung Galaxy S20 Ultra telefonlarda kalıcı odaklanma problemi ve kırılan lensler ile ilgili hata mesajları da internet üzerinde vardır. S20 Ultra alacaklar bu konuları detaylı araştırabilir.

* Samsung Galaxy S20+ Plus (SM-G985F) Çıkış yılı 2020'dir. Takibimde olan ve tavsiye ettiğim bir cihazdır. Alacağınız tüm Samsung amiral gemisi telefonlar ile S20+ Plus modelini karşılaştırıp ondan sonra almanızı tavsiye ederim.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra (SM-N985F/DS) (256 GB Depolama)

* Samsung Galaxy Note 20 (SM-N980F/DS) (256 GB Depolama)

* Huawei P30 Pro (256 GB Depolama/8 GB Bellek) Çıkış yılı 2019'dur. Google servisleri aktiftir. Fiyatı Samsung Galaxy S20+ Plus'dan aşağı olursa düşünebilirsiniz. Fakat şunu da söylemem gerekir; Huawei son zamanlarda Google servis güncellemelerinde yazılımsal hata alabiliyor.
* Samsung Galaxy S10+ Plus (SM-G975F) (512/128 GB) Çıkış yılı 2019'dur. Fiyat ve performans bakımından 128 GB modelini önerebilirim. Şu an 5000 TL civarlarında bir fiyatı vardır. Takibimde olan bir cihazdır.

* Samsung Galaxy Note 10+ (Plus) (SM-N975F): 2019 üretimi olan bu telefon yerine fiyatı daha uygun ve işlemcisi daha iyi olan Samsung Galaxy S20+ Plus telefonunu öneririm.

* Apple iPhone 11 Pro Max (512/256 GB Depolama)

* Apple iPhone 12 Pro Max (512/256/128 GB Depolama)

Amiral Gemisi Cihazlar ve Premium Özelliklerdeki Akıllı Telefon Tavsiyeleri

Tavsiye Etmediğim Akıllı Telefon Modelleri

* Samsung Galaxy S20+ Plus BTS Edition (SM-G985F): Gereksizdir, S20+ Plus ile Aynıdır.

* Samsung Galaxy Z Fold2 (SM-F916B): Samsung’un katlanabilir telefonudur. Gereksiz pahalıdır ve kullanışsızdır.

* Samsung Galaxy Note10+ Star Wars Special Edition: Çıkış yılı 2019'dur.

* Samsung Galaxy S20 (SM-G980F): Çıkış yılı 2020'dir.

Samsung Galaxy S20 FE (SM-G780F/DS): Çıkış yılı 2020'dir.

* Oppo Find X2 (CPH2023): Çıkış yılı 2020'dir. Kablosuz şarj özelliği yoktur. Ayrıca Oppo markası Xiaomi klasmanında bir markadır. Oppo markası yerine OnePlus markasını tercih ederdim.

* Xiaomi Mi 10 (256/128 GB): Xiaomi markasının şu anki amiral gemisi telefonudur. Fakat USB Versiyonu 2.0 teknolojisine sahiptir. USB Type-C bağlantı tipi vardır. USB versiyonu 3 ve üzeri olsaydı listeme alacaktım fakat bu fiyata eksik özellik maalesef kabul etmediğim için Xiaomi markası sınıfta kaldı benim için.

Kablosuz şarj özelliği vardır ve ekran teknolojisi AMOLED olup Xiaomi markasının en sevmediğim özelliği kendi işletim sistemleri içerisinde olan Default sistem uygulamalarında Google Admob reklamlarının çıkmasıdır. Zaten telefon satışı ile para kazanıyorsunuz buna gerek var mı bilemedim, firmayı aşırı amatör gösteren bir harekettir.

Xiaomi markasının temel stratejisi ekran teknolojisi ve dış görüntüden ödün vererek işlemci ve bellek teknolojisini telefonda üst seviyede tutup fiyat ve performans ürünler satmaya çalışmaktadır. Telefonun içinde Mercedes motoru var ama dış kasası Renault gibidir.

* OnePlus 8 Pro (256/128 GB Depolama): Bu telefon yerine Samsung Galaxy S20+ Plus tavsiye ederim. Ayrıca S20+ Plus 7.5K fiyat civarlarında iken bu telefon 10K'ya satılmaya çalışılıyor. Şu anki fiyatı Samsung amiral telefonlar ile kıyaslarsak maksimum 7K fiyatta olmalıdır. Eğer fiyatı S20+ Plus'ın altına gerilerse düşünün derim yoksa fiyat bakımından bence sınıfta kalıyor. Eğer fiyatı 6-7K arası olsaydı alın diyebilirdim.

Apple iPhone 11 Pro Max (64 GB): Apple firması en iyi telefonunun depolama alanını 128 GB'dan bence başlatmalıydı. iPhone 12 için başlangıç depolama seviyesi 128 GB olacak. Eğer 64 GB bana yeter diyorsanız fiyat bakımından düşünülebilir.

iPhone 11 model telefon alacaklara tavsiyem iPhone'nun minimum iPhone 11 Pro modelini almanız yönünde olacaktır. Standart iPhone 11'deki ekran teknolojisi eski IPS LCD teknoloji olup ekran çözünürlüğü de çok düşüktür.

* Huawei markasında bildiğiniz gibi 2020 ve sonrası üretilen telefon modellerinde artık Google Mobil Hizmetler (GMS) ön yüklü gelmemektedir. Amerikan Hükümeti ve Google iş birliği ile Çin devi markayı şu an mobil piyasadan silmeye çalışıyor. Huawei Mate 40 Pro, P40 Pro, Mate 30 Pro, P40, Mate Xs modellerinde artık Google Mobil Hizmetler (GMS) yoktur.

Türkiye'de satılan ve Google hizmetlerinin aktif olduğu en iyi telefon modeli şu an 2019 yılı çıkışlı Huawei P30 Pro cihazı olup eski Huawei telefonlarda bile Google uygulamalarını güncellerken yazılımsal hatalar ve Error'lar verebiliyor. Google uygulamaları eski model Huawei telefonlarda bile artık eskisi gibi stabil ve senkronize çalışamıyor.

Huawei markası her ne kadar yeni modellerinde YouTube uygulamasını çalıştırmayı başarabilse bile Google Haritalar, Drive, YouTube Studio, Google Games, Google Play AR, Google Settings, Google Settings, Google Authenticator gibi uygulamalar çalışmaz. Bu yüzden 2020 yılından sonra üretilen Huawei telefon modellerini artık incelemeye ve listelere almaya pek gerek yoktur. Huawei bir de bu kadar dezavantajına rağmen fiyatlarının aşırı pahalı olması sebebiyle Türkiye'de artık pek ilgi göreceğini düşünmüyorum.

Burak AVCI - Update: 22.01.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.