Atari olarak bilinen ve 90'lı yıllara damgasını vuran NES oyun cihazları üçüncü nesil video oyun konsollarıdır. Birinci ve ikinci nesil oyun konsolları ise bizim babalarımız, amcalarımız ve dayılarımızın daha çok oynadığı atari salonlarındaki (Amiga, Arcade) kollu oyun konsolları idi. O zamanlar ev konsolları daha yaygınlaşmamıştı. 90’lı yıllarda evlere atarinin girmesi ile birlikte üçüncü nesil oyun konsolları ile tanışmaya başladık.
Birçok yerde o zamanlar ROM kaset satan mağazalar vardı ve biz atari kasetlerini ya satın alırdık ya da belli bir ücret karşılığı oynadığımızı geri verip yenisi ile değiştirirdik. Nostalji yaşamak isteyenler bilgisayarına NES Emülatör kurarak bu oyunları tekrardan oynayabilir. Bilgisayarınıza Jnes NES Emülatör kurduktan sonra aşağıda vereceğim oyunların NES File dosyalarını aratmanız yeterli olacaktır. Jnes programını çalıştırıp bu NES dosyalarını açarak bilgisayarda klavye kombinasyonları ile rahatlıkla oynayabilirsiniz.
* Contra 1985 (NES Platform, Konami): 1985 yılındaki Contra serisinin ile oyunudur. Toplamda 8 bölümden oluşmaktadır ve son bölüm Alien's Lair’de geçerek hikayeyi bitirebilirsiniz.
* Super Contra (1988 NES Platform, Konami)
* Contra III: The Alien Wars (1992 SNES Platform, Konami)
* Contra: Hard Corps (1994 Sega Genesis-Mega Drive Platform, Konami)
* Contra Force (1992 NES Platform, Konami): Grafikleri daha iyi olan Contra serisinin 1992 yılında piyasaya çıkan atari oyundur. NES tabanlı olup atari oynadığım zamanlardaki en iyi grafik ve oynanışa sahip oyundu.
Micro Genius: 1994 yılında üretilmiş video oyun konsoludur. NES Rom Kaset oyunlarını desteklemektedir. Türkiye'de o zamanlar Japon üretimi olan orijinal Nintendo (Famicom) cihazları yoktu. Onun yerine Clone bir sistem olan ve Tayvan'da üretilen Micro Genius konsolları vardı. Bu cihazında amacı aynı (Famicom) Nintendo'da olduğu gibi NES Rom kasetlerini çalıştırmaktı. Üçüncü nesil video oyun konsollarıdır.
Famicom: Family Computer olarak adlandırılan Nintendo firmasının ürettiği ataridir. NES Rom kasetlerini çalıştırır. Üçüncü nesil video oyun konsollarıdır.
NES (Nintendo Entertainment System): Japon firması Nintendo tarafından yapılmış 8 Bitlik konsoldur. Zamanın atarilerine verilen isimdir.
Sega Master System: Japon firması SEGA tarafından yapılmış 8 Bitlik konsoldur. NES’lere göre daha pahalı idi ve oyunlarını bulmak NES kadar kolay değildi. Grafiksel olarak NES’den daha iyi idi. Mahallede sadece bir kişide olurdu genelde ve onun evine gidip tüm oyunlar bitirilirdi.
ZSNES (Super Nintendo Entertainment System Emulator): Super Nintendo oyunlarını bilgisayarınızda çalıştırabilmek için hazırlanmış başarılı bir emülatör programıdır.
SNES (Super Nintendo Entertainment System): NES teknolojisinin gelişmişi olan Super NES ise 16 Bitlik konsoldur. Nintendo tarafından 1990 yılında üretilmiştir. Bu cihaz aynı zamanda Super Famicom (SFC) olarak da bilinir.
Game Boy (GB): Nintendo tarafından 1989 yılında üretilen el konsoludur. Mobil oyunların atası diyebiliriz. O zamanlar oyunlar renksiz idi. NES oyunlarının birçoğu Game Boy’lara da tasarlanıyordu. Game Boy oyunlarına örnek olarak Contra Operation C’yi verebiliriz.
Game Boy Advance (GBA): Nintendo tarafından 2001 yılında üretilen ve Game Boy’un bir üst versiyonu olan el konsoludur.
Nintendo DS: Nintendo tarafından 2004 yılında üretilen ve Game Boy Advance cihazının bir üst versiyonu olan el konsoludur. Oyunlar renklidir ve günümüz mobil oyunlarının temelini oluşturan teknolojidir.
Nintendo 3DS: Nintendo tarafından 2011 yılında üretilen ve Nintendo DS cihazının bir üst versiyonu olan el konsoludur.
New Nintendo 3DS veya New Nintendo 3DS XL: Nintendo tarafından 2014 yılında üretilen ve Nintendo 3DS cihazının bir üst versiyonu olan el konsoludur.
Nintendo bu ürünlerden sonra Nintendo 2DS, New Nintendo 2DS XL, Nintendo Switch Lite, Nintendo Switch gibi konsollarda çıkardı fakat piyasayı Android ve IOS mobil oyunlar ve telefonlar ele geçirdiği için artık bu konsolların önemli pek kalmadı ve tarihe karıştı.
Burak AVCI - Update: 03.10.2020
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.