Honda Civic'in Elegance ve Executive model araçlarında sinyaller, sis farları, uzun farlar gibi lamba aksamlarının nasıl kullanıldığını ve nerelerden çalıştırıldığını anlatacağım. Honda Civic modellerde diğer araçlarda olduğu gibi birçok far ve sinyal tuşu direksiyonun sol kısmındaki kolda bulunmaktadır. Aşağıdaki resimde sol koldaki üç aksamı numaralandırdım ve ilk kısımdan başlayarak sizlere anlatacağım.
1) OFF ve AUTO Göstergeleri
Ön lambaların açmak ve kapatmak için bu kısımları kullanabilirsiniz. İkinci kısımdaki lamba ikonu zaten sabit olduğu için siz birinci kısmı döndürerek lamba ikonunu hangi göstergeye getirirseniz o işlem aktif olacaktır. Araç seyir halindeyken genelde simge Auto'da olur her zaman. Aracı durdurdunuz veya ön lambaları kapatmak istediğiniz zaman OFF yaparak kapatabilirsiniz. Bu arada OFF tuşu sabit kalmaz siz onu bıraktığınızda gene Auto kısmına kendini atacaktır.
Araç çalışırken her zaman lambalar Auto kısmında olsun. Siz duran fakat elektrik aksamı çalışır vaziyette olan bir araçta birinci kısımdaki simgeyi Auto'nun altındaki çift gözlü ikona sahip olan Yan Park kısmına getirirseniz ön lambaları kapatmış olursunuz fakat unutmayın bu şekilde aracı kitlemek istediğinizde araç sinyal uyarısı verecektir, tekrardan lambaları Auto kısmına getirmelisiniz.
2) Yan Park İkonu
Çift gözlü ikon olan Yan Park simgesi, arka lambasını ve arka plaka lambalarını yakar. Bu modda iken aracı kitleyemezsiniz araç sinyal sesi ile uyarı verir.
3) Uzun Farlar (Uzunlar)
Birinci kısımda en aşağıda D sembolü şeklinde bulunan ikon ise uzun farlardır. Bu konuma getirerek aracın uzun farlarını veya diğer tabiri ile uzunlarını yakmış olursunuz. Uzun farı genelde gece şehirler arası yolda kullanmanızı tavsiye ederim. Şehir içi pek kullanılmaz ve karşıdaki yolcunun gözünü alabilir. Uzun farları aktif ettiğiniz zaman gösterge panelinde mavi uzun far simgesi çıkacaktır.
4) Selektör Yapmak
Sol kolu kendinize çekip bırakarak uzun farlar ile selektör yapabilirsiniz. Selektörün amacı karşıdan gelen araca bir uyarı vermek ve dikkatli ol demektir. Sol kolu kendinize çekip bırakmadan da sabit tutarsanız uzun farları sabit olarak yakmış olursunuz, kolu bırakınca far tekrardan söner.
5) Sis Farları (Ön ve Arka Sis Farı)
Sol kol resminde bulunan üçünü kısımdaki bölüm Sis Farları bölümüdür. OFF kısımda iken sisler kapalıdır. Bir aşağı olan sis farı simgesine alarak çift taraflı ön sisleri aktif etmiş olursunuz ve gösterge panelinde yeşil ikon olarak simgesi çıkmaktadır. REAR dediğimiz kısım sabit olmayıp tek seferlik aşağı döndürme hamlesi yaparak Arka Sis Farlarını aktif etmiş olursunuz. Ön Sis Farı ve Arka Sis Farı yeşil ve sarı simge olarak gösterge panelinde gözükür. Tekrar REAR yapmadan direkt OFF kısma almayınız, gösterge panelinde sarı renkli Arka Sis Farı aktif kalmış olur, Önce REAR yaparak Arka Sis Farını kapayınız sonra OFF yapınız.
6) Sağ ve Sol Sinyaller
Sol kolu Aşağı doğru tek diş ilerletirseniz Sola sinyal vermiş olursunuz. İki diş aşağı alarak kolu sabitleyebilirsiniz. Yine aynı şekilde Yukarı doğru tek diş kolu alarak bu sefer de Sağa sinyal vermiş olursunuz. Aynı şekilde yukarı iki diş alarak kolu sabitleyebilirsiniz. Özetle: Aşağı Sola Sinyal, Yukarı Sağa Sinyaldir.
7) Far Ayarlayıcı
Direksiyonun sol tarafındaki düğmeler kısmında bulunan ve 1, 2, 3 olarak simgeleri olan dişli kısım farların açısını ve pozisyonunu ayarlamak içindir. Genelde 1 kullanabilirsiniz, uzun yola giderken 2 konumuna alabilirsiniz.
8) Park Sensörü Butonu
Park sensörünü ve aracın size ses komutu ile verdiği ön ve arka park sinyal seslerini kapatmak veya açmak için yukarıdaki resimde bulunan LPG MODE tuşu yanındaki P butonu kullanabilirsiniz. Aracınızda bu özelliğin her zaman açık olmasını tavsiye ederim, asla kapatmayınız. Park Sensörü butonun yanındaki LED ışık yeşil yanıyorsa sensör açık demektir ve böyle de kalsın.
Burak AVCI
Faydalı bir bilgilendirme olmuş.teşekkürler.
YanıtlaSil