Araç kullanırken özellikle İstanbul'da yaşıyorsanız ufak sürtmeler başınıza mutlaka gelmiştir. Aracınız ister sedan veya SUV olsun ister Hatchback olsun mutlaka park sırasında ufakta olsa bir çizik geçmişiniz vardır. Bu makalemde sizlere önereceğim otomobiller için olan rötuş kalemi ile bu ufak çizikleri nasıl gidereceğinizi anlatacağım.
Öncelikle araç rötüş kalemleri için şunu söylemem gerekir, boya rengi seçerken aracınıza en yakın olanı alınız. Genelde siyah ve beyaz renk boya bulmak kolaydır fakat kırmızı, mavi ve sarı gibi renklerin tonları farklı olduğu için aracınızın renk koduna göre doğru boya veya rötuş kalemini seçmeniz gerekmektedir. Bunu yapamıyorsanız bir ustadan yardım alabilirsiniz.
Benim aracım siyah renk olduğu için internet üzerinde satılan Regis marka Alman Kalitesi Ral 9005 Siyah Oto Araç Kaporta Çizik Rötuş Kalemini satın aldım ve fiyatı 40 TL idi. Ben bu rötuş kalemini aracın plastik aksamları için kullanıyorum. Örneğin Plastik Aynalar, Plastik Yan Tampon, Alt Plastik Tampon veya Süpürgelik gibi kısımlarda ufak soyulmuş veya çizilmiş kısım varsa buralarda rötuş kalemini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Plastik kısım araç için değer kaybı oluşturmaz çünkü olduğu gibi değiştirilebilen ve sökülebilen parçalardır. Ekspertiz kontrollerinde boyalı veya hasarlı gibi bu kısımlar rapora alınmaz.
Metal yüzeyler olan kapı gibi yerlerde boya rötüş kalemini denemedim fakat tırnak ile takılma yapmayan minik, kılcal çiziklerde belki denenebilir onun dışında metal yüzey kısma pasta ve cila uygulaması yapılmalıdır. Ben bu tip boya rötüş kalemi veya boyaları aracın plastik aksamı dışında denenmesini pek tavsiye etmiyorum. Kapı, Kaporta gibi metal kısımlarda bir çizik varsa buraya pasta cila yapınız veya araca komple Seramik yaptırdığınızda bu kısımları da düzelttiriniz.
Yukarıdaki resimde Plastik Aynalar için bir boyama yaptım. Beyaz kısım sürtmeden dolayı oluştu ve plastik kısımdaki siyah boya soyuldu. Önce bölgeyi mikrofiber bez ile sildim ve üzerinde hiçbir toz veya leke bırakmadım sonra siyah rötüş kalemi ile birkaç defa üzerinde geçip plastik aksamı eski haline getirdim. İlk resimde beyaz bir leke oluşmuştu ikinci resimde ise düzelmiş halini görebilirsiniz.
Aynı şekilde Honda Civic araçların Eco Elegance ve Executive modellerinin Ön ve Arka Alt Tamponları ve Süpürgelikleri plastikliktir. Yukarıdaki resimde kırmızı içine aldığım kısım plastik aksam olup bu yerlerdeki çiziklerde Rötuş kalemi ile boyanabilir. Ön ve arka alt plastik tamponlara yapılacak bu rötuşlar için değer kaybı söz konusu değildir çünkü buralarda plastik aksamdır.
Araç Temizliği ve Püf Noktaları
Araç temizliği için ilk olarak arabanızın bagajında her daim Mikrofiber Temizlik ve Mikrofiber Cam Bezi mutlaka bulundurun. Ben Mintax markasının ürünlerini almıştım. Mikrofiber Temizlik Bezi tüylü gibi olandır, Mikrofiber cam bezi ise daha düz ve sıkı olanıdır. Aracın tüm iç ve dış aksamlarını temizlerken Mikrofiber temizlik bezine ihtiyaç duyacaksınız. Camlar, Jantlar, Kaporta gibi tüm iç ve dış aksamlarda bu bezler gereklidir.
Aracınızı yıkamacıda da ayda bir sefer yıkatabilirsiniz. Araç İç ve Dış Yıkama işlemini İstanbul'da 35-40 TL civarlarında yapıyorlar fakat çok detaylı yapmayabiliyorlar. Özellikle araçta fazla kuş pisliği ve kalıntı haline gelmiş lekeler varsa. Bir başka detaylı temizlik olan Buharlı Araç Temizliği ise 85-100 TL civarlarında olup bu yıkama türü biraz daha detaylıdır. Araç yıkama sırasında araca fırça vurmamaya özen gösterin özellikle siyah araçlarda.
Bir başka önemli kısım ise camdan HGS Etiketini Sökme veya Vites etrafındaki jelatinleri alma gibi ince işlemleri kendiniz yapınız. Bunları titizlikle yapınız ve başkasına yaptırmayınız. Köşede kalmış ve çıkması zor olan jelatinleri cımbız yardımı ile dikkatlice sıfır olacak şekilde sökebilirsiniz. Bu tip detayları Araç yıkamacıları yapmayabilir. Hatta HGS sökme işlemi zor bir işlem olduğu için yıkamacılar bu işlemden kaçınırlar çizerim korkusu sebebiyle.
HGS etiketini ben Mikrofiber Temizlik Bezini ıslatıp o kısma sürerek yavaşça tırnağımla çıkarmıştım. Çizmemek ve dikkatli çıkarmak için yarım saat uğraşmıştım. İnternet üzerinde bununla ilgili yaptığım araştırmalarda jilet veya benzeri kesici aletler ile HGS etiketini sökenler var fakat ben pek önermiyorum çizilme riski vardır. Araç yıkamacılarında hepsi yapamıyor biraz uzmanlık gerektiren bir işlemdir. İkinci el araç alırken eğer camda HGS varsa bunu mutlaka kendiniz dediğim şekilde sökünüz. Gerekirse uzun sürsün önemli değil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.