Kur'an-ı Kerim'de 4. Sure olan Nisa Suresi Cüz 5 ve 43. Ayet şu şekilde buyurmaktadır: "Ey inananlar, sarhoşken namaza yaklaşmayın ki ne dediğinizi bilesiniz. Yoldan geçip gitme dışında cünüpken de yıkanıncaya kadar namaz ve namaz kılınan mescitlere yaklaşmayın. Eğer hasta yahut yolculukta iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, yahut da kadınlara dokunmuşsa bu durumlarda su bulamadığınız taktirde temiz toprağa teyemmüm edin. Toprağı yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz Allah çok affeden, çok bağışlayandır."
Kur'an-ı Kerim'de 5. Sure olan Maide Suresi Cüz 6 ve 6. Ayet şu şekilde buyurmaktadır: "Ey inananlar, namaza durmak istediğiniz zaman yüzlerinizi dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve ayaklarınızı da topuklara kadar. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta yahut yolcu iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, ya da kadınlara dokunmuş ve su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin. Yüzlerinize ve ellerinize ondan sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz."
Sonuç olarak cünüp iseniz ve suyla tam temizlenip boy abdesti almanız aynı zamanda namaz abdesti almışta sayılacağı için sadece boy abdesti almanız yeterli olacaktır. Tam temizlik boy abdesti ile alınır ve tam temizlenenler namaz ve namaz kılınan mescitlere yaklaşır.
Kur'an-ı Kerim ve Yüce Meali Türkçe okumak için Prof. Dr. Süleyman Ateş Meali kitabına başvurabilirsiniz. Ayrıca Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın Kur'an-ı Kerim Türkçe Meali ve Tefsiri olarak bilinen kitabını da okuyabilirsiniz.
1) Boy abdesti almak isteyen kişi duşa Euzu-Besmele ("Euzu Billahi Mineşşeytanirracim, Bismillâhirrahmânirrahîm") çekerek girer.
2) "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" diyerek niyet edilir.
3) Kişi önce ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar.
4) Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder.
5) Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar, hiçbir yer kuru kalmayacak şekilde. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar. Gusülde bıyık, saç ve sakal diplerine suyun iyice işlemesi için ovuşturulur. Göbek boşluğu, küpe delikleri dikkat edilerek yıkanır.
En çok sorulan sorulardan biri de Gusül Boy Abdesti aldıktan sonra namaz abdesti de almak gerekir mi? Bu gerekmemektedir, zaten Gusül ettiğiniz için namaz abdesti de aynı zamanda almış olursunuz. Gusül sonrası abdestli olduğunuz için namaz ibadeti gerçekleştirebilirsiniz. Kaynak olarak Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı sitesinden yararlanılmıştır.
Burak Avcıoğlu - Update: 10.04.2023
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.