Birçok il ve ilçede alt yapının yenilenmesi ile birlikte Fiber İnternet teknolojisi artık hayatımıza girdi. Daha önceki yazılarımda Fiber İnternet modem bağlantısı ile ilgili bilgiler vermiştim. Eğer evinizde Sarı renkli Gpon veya cam kablo çıkışınız varsa artık siz eski teknoloji olan ADSL yani bakır kablo üzerinden alınan Hiper net teknolojisinden yararlanamazsınız. Bu yüzden Fiber İnternet teknolojisine geçmeniz gerekiyor. Alt yapı olarak Türk Telekom birçok yere bu teknolojiyi götürdüğü için genelde piyasaya hâkim olup tarife seçiminde de size uygun ve hızlı olanları önermeye çalışacağım.
Genelde Türk Telekom Fiber İnternet paketi alırken sabit ücretli ve iki yıl taahhütlü olanı seçiniz. Benim 2018 yılında üye olduğum Telekom Fiber İnternet Paketi 24 Mbps’ye Kadar Limitsiz FİBER NET olup aylık sabit ücreti 77 TL olarak geliyordu. Haziran 2020 itibariyle taahhüdüm bitiyor. Tekrardan iki yıl taahhütlü kalma şartıyla 10 Mayıs 2022 son bitiş tarihi olmak suretiyle 100 - 102 TL olarak anlaşmamı yeniledim. Aradaki zam oranı 22 TL olup iki yıl sonra fiyatlarda ortalama %28-30'luk bir artış olmuş. Şu an kullandığım 24 Mbps Fiber İnternet hızı günlük kullanım olarak bana yetmektedir. YouTube, Netflix, Uzaktan Çalışma (Remote-Working) kapsamında herhangi bir takılma, donma veya benzeri servis kesintisi yaşamadım. Uygun fiyatlı aynı hizmetten devam etmek istiyorsanız taahhüt bitiminden 1 veya 2 ay önce Türk Telekomu arayarak anlaşmanızı yenileyebilirsiniz.
Türk Telekom Fiber İnternet paketinizi devam ettirmek istiyorsanız 444 1 444 iletişim merkezini arayarak ileri tarihli yani taahhüt bitim günü başlaması için kampanya tanımlatabilirsiniz. Örneğin benim Fiber Limitsiz 24 Mbps İnternet Paketim 10 Mayıs 2022'de anlaşması bitecektir. Ben bir ay önceden burayı aradım ve o tarihten itibaren başlaması suretiyle İnternet'te Kampanya Fırsatı adındaki kampanyadan yararlanarak aynı paketimin aylık ücretini 142 TL olarak güncelledim. Eski taahhüt bitince yeni anlaşmama göre artık aylık internet faturası 142 TL gelecektir vergiler dahil. İletişim merkezini aradığınızda internet abone numaranızı verin ve Prime müşteri hizmetlerine bağlanarak işlemlerini yaptırabilir ve ileri tarihli kampanyalı fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
Eğer siz de ilk kez başvuru yapacaksanız mutlaka iki yıl taahhütlü olanı seçiniz. Üç yıl taahhüt var mı olarak sorduğumda maalesef yok dediler. Bu arada benim önereceğim hız minimum 24 veya 35 Mbps olandır. 12 veya 16 çok önermiyorum fakat bütçe durumuna göre 16 Mbps belki alabilirsiniz eğer çok fazla Oyun, Download işlemleri veya Netflix-YouTube gibi video izleme işlemleri yapmayacaksanız. Örneğin ben limitsiz 24 Mbps'ye kadar Fiber İnternet kullanıyorum. Hatta Download hızı bazı durumlarda 35-38 Mbps'de gördüğü oluyor. Oyun, YouTube, 4K ve HD video izleme, Netflix, Amazon Prime gibi platformlarda şimdiye kadar aşırı bir donma veya bekleme problemi ile karşılaşmadım.
* 24 Ay Taahhüt 24 Mbps Türk Telekom Fiber İnternet Aylık 135 TL
* 24 Ay Taahhüt 35 Mbps Türk Telekom Fiber İnternet Aylık 149 TL
* 24 Ay Taahhüt 50 Mbps Türk Telekom Fiber İnternet Aylık 164 TL
* 24 Ay Taahhüt 100 Mbps Türk Telekom Fiber İnternet Aylık 197 TL
* Taahhütsüz 100 Mbps TürkNet Fiber İnternet Aylık 140 TL
Eğer 24 Mbps üzerinde bir Fiber İnternet hizmeti almak istiyorsanız ve birden fazla kişi kullanacaksa ağınızı o zaman 35, 50 veya 100 Mbps paketleri inceleyebilirsiniz. Normal ve aktif bir ev kullanıcısı için 24 Mbps yeterli olacaktır.
Bağlantı sırasında ev telefonu mutlaka şart olup kullanmanız gerekmemektedir. Sabit telefonunuzu Fiber İnternet modeme telefonunuzu bağlayabilirsiniz. Ev telefonunu iptal etme şansınız yok çünkü Telekom üyelik için şart koşuyor fakat bundan bir bedel almıyor.
En çok sorulan sorulardan biri de modem meselesidir. Eğer hiç modeminiz yoksa ayrı bir modem almaya kalkmayın. Telekom size Gpon cihazı ile birlikte gelip modemi teslim ediyor ve kurulum yapıyor. Modemi size zimmetliyor ve tek seferlik bir bağlantı ücreti alıp sonrasın da almıyor. Yeni tarifelerde tek seferlik mi yoksa aylık bir kesinti olacak mı bunu sormalısınız fakat bildiğim kadarıyla modemi size zimmetliyor ve Telekom'dan ayrılacağınız zaman sizden geri alıyor cihazı.
Eğer siz de Fiber modem varsa siz ekstradan bir Gpon cihazı alabilirsiniz. Fakat Fiber modeminiz ve Gpon cihazı uyumlu olmalıdır, ekstradan teknik olarak bu konuyu bilmelisiniz. Çok emin değilseniz bu işlemi yapmayın ve Telekom'un getirdiği cihazı kullanın. Eğer ki daha önce de bağladım ve kendi cihazım çalıştı, başarılı bağlantı sağladım diyorsanız Telekom Modemine ihtiyacınız olmayabilir. Eskiden ADSL modem almak kolaydı çünkü piyasada çoktu fakat Fiber modem pek öyle değil ve piyasa da bununla ilgili teknik bilgi çok az var.
Son olarak Fiber İnternet bağlatmak isteyenlere ben Türk Telekom paketlerini öneriyorum. Hizmet kesintisi şimdiye kadar çok yaşamadım. Eski yazılarımdan da bağlantı ile ilgili teknik bilgilere ulaşırsınız.
Burak AVCI - Update: 07.04.2022
Tecrubelerim le bir ek yapmak isterim. Fiber kablo çok hassas. Gpon cihazina giren kablonun jak'ını oynatmaniz bile internetin gitmesi için yeterli. Tavsiyem hiç cikarmayin. Ben çıkardım ve jak ucna yapışan gözle goremedigim bir toz tanesi yuzunden 40 takla attım. Ayrıca gpon ve modemi bir kutu içine alayim ve fan ile soğutayim çirkin durmasin dedim. Gpon cihazinin kendi agirligina dayanmadi kırıldı fiber kablosu. Ek yapayim dedim fiber ek yapma cihazlari 1000tl civarinda. Mecbur ttelekom servisni çagirdim para bayıldım. Kısaca anlatmak istedigim işler eski adsl yıllarındaki gibi esnek degil arkadaşlar. Bir hata yaparsin günlerce çekersin.
YanıtlaSilMerhaba fiber modemin adslye göre sinyal gücü ne kadar fazla? Ev büyük ise sinyali uç noktalarda full kullanmak için kablosuz repetear hariç kablolu access point olurmu
YanıtlaSilFiber Modem belli noktaya kadar destekliyor, Örneğin 3-4 oda arkası WiFi çekmez evde mutlaka PowerLine kullanın bunun için.
Sil