Sayfalar

13 Ekim 2019

Türkiye'nin Suriye Sınırına Başlattığı: Barış Pınarı Harekâtı ve Güvenli Bölge Stratejisi

Barış Pınarı Harekâtı

Barış Pınarı Harekâtı, 9 Ekim 2019 tarihinde saat 16:00'da Türkiye’nin başlattığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurusu ile kamuoyuna açıklanan Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Ulusal Ordusu (Özgür Suriye Ordusu) grupları tarafından Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı özerklik ilan eden Kuzey Suriye Federasyonu-Rojava/PKK/PYD/YPG/SDG silahlı güçlere karşı Türkiye hükûmetinin başlattığı sınır ötesi askerî harekâttır. Harekâtın düzenlendiği bölgeler ise Suriye'nin kuzey kısmında bulunan Türkiye sınırı, Halep, Haseke ve Rakka'nın kuzey bölgeleri olarak operasyon sahası genişletilerek bu bölgelerde yürütmüştür.

Barış Pınarı Harekâtı

Türkiye’nin bölgede düzenlediği daha önceki diğer iki önemli askeri harekâtlar ise;

Fırat Kalkanı Harekâtı: 24 Ağustos 2016 - 29 Mart 2017 (7 ay, 5 gün)

Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin Operasyonu veya Afrin Harekâtı: 20 Ocak 2018 - 24 Mart 2018 (2 ay, 4 gün)

Barış Pınarı Harekâtı

Başlangıç: Türk ordusu 4 koldan öncü birlikleri ile Suriye sınırından giriş yapmıştır. Fetih stratejisi olarak Tel-Abyad ve Resulayn bölgeleri ilk olarak ele geçirilmiştir. Sonraki plan ise M4 Suriye kara yolu ve ona bağlı iç hatların kontrolünü ele geçirmektir. Suriye sınırındaki önemli yerleri sıralayacak olursak;

* Ayn el Arab (Kobani): Türkiye Mürşitpınar sınırıdır.
* Tel Abyad (Gire Spi): Türkiye Akçakale sınırıdır.
* Resulayn: Türkiye Ceylanpınar sınırıdır.
* Darbasiye (Ad Darbasiyah): Türkiye Şenyurt sınırıdır.
* Amuda: Türkiye Tilkitepe sınırıdır.
* Kamışlı (Al Qamishli): Türkiye Nusaybin sınırıdır. Kamishly International Airport (Qamishli Airport) Suriye Rejimine ait önemli bölgedir ve havalimanı rejim tarafından kontrol edilmektedir.
* Malikiye (Al-Malikiyah): Suriye-Türkiye son sınır hattıdır.

Barış Pınarı Harekâtı

Harekatın Amacı: Türkiye’nin tüm Suriye sınır hattını korumak, terörden arındırmak ve güvenli hale getirmek. Suriye’ye kuzeyden içeri 32 KM (20 Mil) uzunluğunda bir alana girerek güvenli bölge oluşturmak ve ülkenin güvenliğini sağlamaktır.

Güvenli Bölge: Suriye’nin kuzey sınırının ve Türkiye sınır hattı boyunun tamamı olup Suriye'den içeri doğru 20 Mil=32 KM alanı içeriyor. Bu hattın sonu M4 Suriye Karayolu demektir ve bu yolun tamamen kontrolüdür.

Temel Strateji: Suriye’deki üç ana bölge olan Halep-Rakka-Haseke bölgesine kadar Türkiye’nin kontrolüne geçmesi gerekir.

Harekat Sonrası: Suriye sınırı tamamen Türk askeri güçleri tarafından kontrolü sağlandıktan sonra bu durum Türkiye'ye 1-2 yıl diploması vakti kazandıracaktır. Bir sonraki Kandil, Rakka, Sincar, Musul, Erbil, Süleymaniye, Kerkük gibi bölgelere yapılacak strateji için zaman ve ekonomik, lojistik ihtiyaç imkânı sağlayacaktır.

Barış Pınarı Harekâtı

Güvenli Bölge Sonrası Alınması-İzlenmesi Gereken Bölgeler (Güvenli Bölge 2)
* Ain Issa (Ayn İsa), Sarrin ve Al-Jarniyah Bölgesine kadar olan kısım.
* Al Hazimah (El Hezime)
* Münbiç (Menbic-Manbij): ABD Askerinin bulunduğu bölge.
* Tel Rıf'at: Halep'e yakın bölge ve YPG güçleri kontrolünde.
* M4 Karayolundan (Ar Raqqah)Rakka'ya giden iki ana yol olan karayolu 6 ve 712 kontrol altına alınmalıdır.
* Al Khuwayshah bölgesi ve M4 karayolu bağlantısı olan yolu.
* Tall Tamr dörtyolu ile 716 ve 7 karayolu kontrol altına alınmalıdır.
* Ana karargah Rakka'da dır. (İleri ye dönük strateji)

Suriye Harita 2022

Bu gelişmelerden sonra 27 Şubat 2020 tarihinden başlayıp 5 Mart 2020 tarihinde biten Bahar Kalkanı Harekâtı veya İdlib Operasyonu gerçekleşmiştir. Son Suriye haritasını yukarıda paylaşıyorum. Fırat nehrinin doğu kısmı ve petrol kuyuları halen PYD/YPG elindedir. Türkler ve Rus'ların sınır hatta boyunca güvenli bölge ve konvoyu devam etmektedir. Afrin ve civarı elimizdedir fakat Münbiç, Tel Rıf'at, Ayn el-Arab (Kobani) gibi bölgeler halen himayemize geçmemiştir. Bu bölgelerinde güvenliği için elimize geçmesi gerekmektedir.
 
Burak AVCI - Update: 08.03.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.