Sayfalar

2 Eylül 2019

Yaş İlerledikçe Bilgisayar Oyunlarından Zevk Alamamak

Yaş İlerledikçe Bilgisayar Oyunlarından Zevk Alamamak

İlk bilgisayarımı lise birinci sınıfta edinmiştim. O zamanlar işletim sistemi olarak Windows Millennium Edition ve Windows 2000 çift OS kullanıyordum. Tabi ilk bilgisayar oyun deneyimim Windows 98 zamanlarında başladı. O zaman Keen, Volfied, Doom, Dune 2000, Commondos gibi birçok popüler oyunu oynamıştım. Oyunlar Floppy Disket ile kopyalanıp başka bilgisayara taşınabiliyordu o dönemlerde.

Windows XP bir devrimdi. İlk defa bilgisayara CD ile oyun yükleme işlemini Counter Strike ile deneyimledim. Arkadaş tüm adımları tek tek kağıda çizerek anlattı. Install, Next, DirectX, Setup gibi. Crack işlemi o zamanların en popüler bilgilerinden biriydi. Herkes bilmezdi ve öğrendiğin zaman herkes sana sorardı nasıl yapılıyor diye. Birde o zamanlar İnternet çok yaygın olmadığı için bilgisayar ile bildiğin her bilgi ayrı bir birikim katıyordu sana. Her İnternet cafeye gidişimde veya arkadaşlarla oyun buluşmalarında yeni birşeyler öğrenirdik. Windows dosya gizleme, USB formatlamak, kasa parçalarını sökme takma ve temizleme, yanan güç kaynağını değiştirme, Disk biçimlendirmek gibi bilgiler. Format atmayı ise deneyimli bir abi öğretirdi. Format atmayı öğrendiğin zaman artık bilgisayarın üstatlarından sayılırdın.

Windows XP ve 7 ile birlikte yeni nesil ve grafik tabanlı birçok oyun oynadım. Medal of Honor, Hitman, Total War, Call of Duty, FIFA, Diablo, Assassin's Creed, Splinter Cell, Crysis, GTA, Half Life serisi gibi.

2000'li yılların başında hep şuna inanırdık; kimse orijinal oyun almaz, para vermeye gerek yok zaten, Crack, CD/DVD ve Torrent varken neden orijinal oyun alalım derdik. Fakat gelişen teknoloji ve Steam piyasayı baya değiştirdi. Şimdi oyunun hem güncellemelerini hemde DLC'lerini eksiksiz edinmek için kendin para verip orijinal edinmek istiyorsun. Fiyatlar da cazip olduğu için Crack ve Torrent gibi ek uğraşlar ile zaman kaybetmek istemiyorsun.

Yaş İlerledikçe Bilgisayar Oyunlarından Zevk Alamamak

Peki Neden Oyunlarından Zevk Alamıyoruz?

Yeni nesil oyunlarda kaynaklanan en büyük sorun oyunun hikayesi (Campaign) ve kurgusunun artık olmamasıdır. Yeni oyunlar tamamen Multiplayer ve PvP temelli olup yapımcının para kazanması için oyun içi Item'ların satıldığı bir platforma dönüştü. Buda oyunu bana hiç cazibeli bir hale getirmiyor. Eskiden oyunun hikayesi vardı ve oyunu oynadıktan sonra hikayesi ile ilgili bilgileri araştırır ve birbirimize anlatırdık.

İkinci en büyük etken, Şuan 30 yaşındayım ve favori oyunum olan Medieval II: Total War benzeri birkaç oyun belirledim ve bunları Steam'den orijinal olarak aldım.

* Total War: Rome II
* Hearts of Iron III
* Hearts of Iron IV

Real Time Strategy olarak da bilinen bu oyunları çözmek, alışmak ve oyundaki birçok kısayolların oynanışı öğrenmek ve bunları uygulamak eskisi kadar kolay bir süreç değil benim için. Mesela bu oyunları çözmek için verecğeim zaman ve enerji 23-26 yaşında bende vardı veya bir arkadaş öğretir sonra o oyunu hemen çözer ve adapte olurdum ama şimdilerde oyunu açıp 10 dakika sonra kapatıyorum ve bir bıkkınlık geliyor. Eskisi gibi tat vermiyor. Biri oynasa ve onu izlesem daha çok zevk alırım diyorum.

Birkaç defa daha denemeden sonra artık Bilgisayar yani Desktop/Notebook PC ile oyun oynayamacağımı anladım ve Mobil platformlara yöneldim. Yeni nesil oyun platformu olan Akıllı Telefonlar da ise oyunlar genelde oyna sonra sil mantığında olduğu için Tüketim biraz daha basit oluyor. Birde kurulum, oyuna başlama ve oyun içeriği bilgisayar oyunlarına göre daha butik olduğundan hemen adepte olunuyor ve sıkılınca silinip başka oyuna geçilebiliyor.

Son olarak Ekşi Sözlük sitesinden "yaşlandıkça bilgisayar oyunlarından zevk alamamak" isimli başlıkda insanlar deneyimlerini yazmış. Okumanızı tavsiye ederim.

Artık Bilgisayar Desktop/Notebook PC, Playstation, Xbox gibi platformlar çok oyun zevki vermeyip Mobil ve benzeri platformlar daha çok prim yapacak gibi gözüküyor.

Yaş İlerledikçe Bilgisayar Oyunlarından Zevk Alamamak

Şimdiye Kadar Oynadığım Bazı Bilgisayar Oyunları ve Serileri;

* Assassin's Creed (Last: Assassin's Creed Unity)
* Hitman (Last: Hitman Absolution)
* Call of Duty (Last: Call of Duty Advanced Warfare)
* Medal of Honor (Last: Medal of Honor Warfighter)
* Commandos (Last: Commandos 4)
* Sniper Elite
* Total War (Series)
* Medieval II: Total War and Kingdoms
* Crusader Kings
* Europa Universalis
* Age of Empires
* Age of Mythology / Age of Mythology: The Titans
* Need for Speed (Series) / Need for Speed: Underground
* Blitzkrieg
* Sudden Strike
* Cossacks
* Diablo (Last: Diablo 3)
* Command & Conquer (Series)
* War Thunder (Free, F2P)
* World of Tanks (Free, F2P)
* World of Warships (Free, F2P)
* World of Warplanes (Free, F2P)
* League of Legends (Free, F2P)
* Dota 2 (Free, F2P)
* Path of Exile (Free, F2P)
* Command & Conquer Tiberium Alliances (Free, F2P Browser)
* Company of Heroes / Opposing Fronts / Tales of Valor
* Company of Heroes 2
* Grand Theft Auto: Vice City

Oynamayı Ertelediklerim
* Counter-Strike: Global Offensive
* Total War: Rome II
* Hearts of Iron III
* Hearts of Iron IV
* Call of Duty: WWII (2017)
* Call of Duty: Black Ops 4 (2018)
* Age of Empires IV

Yaş İlerledikçe Bilgisayar Oyunlarından Zevk Alamamak

Gaming Terms (Oyun Terimleri)

* DLC or Expectation Pack: Oyun için çıkarılan ek paketler ve geliştirmelerdir. Yeni oyunlarda pek yoktur.

* Raidcall ve TeamSpeak: Gamer iletişim ağları olup artık tercih edilmeyen uygulamalardır. Discord şuan kullanılmaktadır ve ücretsizdir.

* Discord: Oyuncuların kendi aralarında iletişim kurdukları program.

Burak AVCI - Update: 21.11.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.