4 Nisan 2019
Yazılım Test Otomasyon Trendleri ve Otomasyon Dünyasındaki Yenilikler
Test otomasyonu ve yazılım testlerin tüm ortamlarda otomatize edilmesi konusu Türkiye'de başta kurumsal firmalar olmak üzere birçok Development yapılan firmalarda hızla farkındalığı artıyor. Birçok Open Source gönüllüsü, test otomasyon grupları kurarak bunları anlatan Development buluşmaları yaparak, başta İstanbul olmak üzere birçok yerde veya İnternet üzerinden anlatarak konu hakkında bilginin yayılmasını sağlıyorlar.
Türkiye'de test otomasyon konusu daha çok GUI yani ön yüz yazılım test otomasyonu olarak anlatılıyor ve piyasa daha çok bu tarafa yönelmiş durumda. Birçok Meetup veya firmaya gittiğinizde genelde duyacağınız klasik terimler: Selenium, Appium, Robot Framework, BDD Cucumber, Paralel Mobil Koşu, Mobil Lab gibi söylemlerdir. Herhangi bir Meetup'a katılsanız genelde anlatılan Web üzerinden Selenium ile Browser ayağa kaldırarak tarayıcı otomasyonu koşmaktır.
Özellikle 2018'den sonra gelişen test yazılım teknolojisi ile birlikte Yazılım Test Otomasyonda kendini daha da ileriye götürmek isteyenlere önerim Web Servis otomasyonu ile uğraşmanız olacaktır. Bu alanda araştırmalar yapıp sıfırdan bir Framework katmanı yazacak kişiler için Selenium, Appium, Android Paralel Koşu, Xpath, Locator, Katalon, Record and Play gibi terimler artık eskide kalacaktır. Daha çok araştırması gereken ve içinde olacağı konular ise şöyle olacaktır;
* JAVA veya C# ile SOAP/REST web servis otomasyonu yazmak.
* Servis Sanallaştırma ve Test Otomasyonda Kullanımı; WireMock, MockServer, Mock Rest Service Server.
* Test otomasyon ile test datası oluşturmak.
* MicroServices mimarisi ve buna uygun test otomasyon stratejisi uygulamak.
* Database veri kontrolü ve test otomasyonda kullanılması.
* Java Hibernate Database Connection and DML ORM Framework
* Developer'ın Unit Testleri ve Tester'ın Test Otomasyon Testleri arasındaki ilişki ve senkronizasyonu.
Bu konularda kendini geliştirmek isteyenler için servis örneklerini daha önceki yazım olan Web Servisleri SOAP ve REST Örnekleri makalemde bahsettim. Buradaki servisleri örnek alarak Java kullanıyorsanız IntelliJ IDEA, C#/.NET kullanıyorsanız Visual Studio'da Framework yazabilirsiniz.
Burak Avcıoğlu