XML, genişletilebilir işaretleme dili yani Extensible Markup Language sözcüğünün kısaltmasıdır. Açıklamasından da anlaşılabileceği gibi bir programlama dili değildir. Çünkü yorumlayabilme özelliği yoktur. Belli metaları HTML tagları kullanarak işaretlemek için kullanılan bir dildir. XML belgeleri birer metin belgesidir aslında.
XML, datayı saklama, transfer etme bir nevi bilgiyi kategorize etmede bize kolaylık sağlar. Birçok sunucuda servis loglarının çıktısı XML olarak bize dönmektedir. Input/Output olarak giden Request ve dönen response çıktıları aslında bir data çıktısı dır. XML'in kısacası yazılım dünyasındaki yeri önemlidir. Bir SOAP, WSDL veya UDDI servis kullanılacaksa dosya yapısı olarak XML kullanılır. Çoğu Framework bu formatta kayıt(Config) tutar.
SOAP (Simple Object Access Protocol)
SOAP, XML tabanlı haberleşme için hafif bir sözleşmedir. Web servisleri arasındaki mesajlar ise SOAP ile yollanır. SOAP mesajları XML biçimli bir zarf içerisinde saklar ve mesajlar hakkında meta-veri sağlar.
Bu kadar bilgiden sonra XML editör önerilerine geçebiliriz. Ücretsiz ve lisanslı birçok araç bulmanız mümkün. Comparison of XML Editors adresinden ücretli lisanslı(Proprietary) ve ücretsiz(Freeware) olanları inceleyebilirsiniz. Benim önerdiğim ve XML çıktısını görsel olarak da görebileceğiniz araçları sıralayacak olursam;
1) XML Marker: Oldukça başarılı XML editörüdür. Lisanslı bir ürün olup 30 gün deneme süresi vardır. En iyi araçlardan biridir tavsiye ederim. (Öneririm)
2) XML File Visualization: Ücretsiz XML data görüntüleme ve datayı görselleştirme programıdır. Özellikle uzun bir log dosyası okuyorsanız işinizi fazlasıyla görecektir. (Öneririm)
3) Altova XMLSpy: XML config dosyalarını detaylı inceleme konusunda başarılı bir araçtır. Lisanslı bir ürün olup 30 gün deneme süresi vardır.
4) Firstobject Free XML Editor: Sade ve ücretsiz XML editördür.
5) Oxygen XML Editor: Lisanslı bir ürün olup 30 gün deneme süresi vardır.
6) Microsoft XML Notepad 2007: Ücretsiz XML editörlerden en iyisi diyebilirim. Microsoft'un ürünü olup tüm XML çıktısını taglar şeklinde görebilirsiniz.
Başta XML olmak üzere datayı görselleştirerek incelemek için araç arıyorsanız XML File Visualization veya Data Visualization olarak İnternet'te aratmanız yeterlidir.
XML File Visualization için Ücretsiz Araçlar;
* XML File Visualization (JAR dosyası olduğu için Java SE gereklidir.)
* REITEC XML Editor (XML içindeki datayı direk tablolar halinde görmenizi sağlar)
* XMLFox
* Liquid XML Studio
Burak AVCI