Sayfalar
▼
14 Temmuz 2016
Kişisel Bilgisayar Güvenliği, 2016-2017 Free Antivirüs Tavsiyesi ve Anket Sonuçları
Bilişim teknolojisinin gelişmesi ile birlikte Siber tehditlerde artmaktadır. Fidye (Ransomeware) virüsleri başta olmak üzere Bitcoin üretme virüsleri, Browser eklentisi olarak yayılan Malware yazılımlar ve Yemleme Phishing saldırıları gün geçtikçe gelişmektedir. Bu tehditlere büyük güvenlik firmaları bile bazen çözüm üretmekte gecikmektedir.
Son zamanlarda Anti-virüs veya Internet Security programlarının başarısızlığı konuşuluyor. Kullanıcı en iyi bilinen güvenlik programını lisanslı olarak alsa bile Fidye virüsü karşısında çok bir şey yapamıyor. Bu sebepten dolayı siber güvenlik dediğimiz olgu günümüzde sadece güvenlik programları ile sağlanamıyor. Burada kullanıcı ek önlemler almalı ve kişisel olarak İnternet ortamında daha dikkatli davranmalıdır. Bu yazıda hem Ücretsiz(Free) bir güvenlik programı önereceğim hem de ek önlem olarak neler yapabiliriz den bahsedeceğim.
İlk olarak her zaman güncellenebilir lisanslı veya ücretsiz (Free) bir antivirüs veya Internet Security programı kurmanızı öneririm. 2016'nın ikinci yarısından itibaren kullandığım güvenlik programını değiştirip sıralamada ikinci sıraya aldım. İşte 2016 ve 2017 için ücretsiz (Free) güvenlik programı önerileri;
1) Panda Free Antivirus (www.pandasecurity.com)
Panda Software tarafından geliştirilen Panda Antivirus 2014 yılında Panda Cloud Antivirüs projesi ile oldukça ilgi gördü ve firma eski olan popülerliğini son yıllarda tekrar gündeme getirmeye başardı. Özellikle Panda Antivirus Pro 2015 sürümü AV-Comparatives tarafından oldukça başarılı bulunan, son testlerde Avira ve Kaspersky firmalarını geride bırakmıştır. Aynı zamanda Android Mobil versiyonu da mevcuttur.
2) Avast Free Antivirus
İki yıldır kullandığım Avast markasından vazgeçme sebebim; programın artık yeni nesil zararlı yazılımları algılaya mamasıdır. Özellikle yeni nesil CPU tüketen Bitcoin virüsleri karşısında başarısız. IDMAN.Exe ve DLLHOST.Exe virüsleri sonucu Avast'ı çok başarılı bulmadım. Program ücretsiz (Free) ve Türkçe olsa da güvenlik daha önemlidir.
Başka bir eksiği ise eskisinden daha çok reklam ve Pop-up çıkmasıdır. Programın otomatik güncellemesi eskiye göre daha kötü ve gecikmelidir. Bunun yerine Pop-up reklam çıkarmaktadır veya paralı versiyonu yükletmeye çalışmaktadır. 2016 ve 2017 ilk yarısı için Avast'ı öneremeyeceğim. Bunların dışında Avast'ın diğer iki ek güvenlik çözümlerini inceleyecek olursak;
Avast SafeZone Browser: Avast'ın güvenli İnternet tarayıcısı olup Banka işlemleri gibi birçok işlemi güvenle yapabileceğinizi söylemektedir. Fena bir uygulama değil fakat Google Chrome kullanımını bilinçli ve güvenli şekilde yaparsanız bu Browser'a çok ihtiyacınız kalmayacaktır.
Avast Online Security: Google Chrome için güvenlik eklentisi olup kullanılmasını önerebilirim. Özellikle alt orta bilgi seviyesinde bir kullanıcı iseniz hem bu eklenti hem de AdBlock kullanmanızı öneririm.
Yukarıdaki 2 Seçenek Dışında Önerilen;
1) Bitdefender Antivirus Free Edition (2014)
2) Avira Free Antivirus
Kaybedenler;
AVG AntiVirus Free (2016 ikinci çeyreğinde AVAST Firması tarafından satın alındı)
360 Total Security
Comodo Cloud Antivirus
Ad-Aware Free Antivirus
Microsoft Security Essentials
Browser (İnternet Tarayıcı) Güvenliği;
* Google Chrome için Avast Online Security ve AdBlock eklentileri kullanılmalıdır.
* E-Ticaret ve Bankacılık işlemleri için Yeşil Bar (HTTPS) Siteleri tercih edin ve Sertifikanın aktif olmasına dikkat edin.
* Yemleme Phishing saldırılarından korunmak için Linke tıklamadan önce tarayıcıda sağ alt köşeden ön izlemesine bakın. Cidden yazıdaki linke mi gidiyor yoksa uzun ve anlamsız iframe tarzı sahte bir linke mi gidiyor buna dikkat edin. Anlamsız veya Exe uzantılı bir link gözüküyorsa ilgili maili direkt silin ve adrese tıklamayın.
* Adı bilinen ve Avast Online Security tarafından iyi puan alan E-Ticaret sitelerini tercih edin. Aynı ürün birçok sitede olabilir ama siz en güvenli ve bilindik olandan ürünü alın.
Ek olarak bilgisayarınızda zararlı yazılım veya tehdit var mı? Tarama yapmak için ücretsiz güvenlik programları;
Kaspersky Virus Removal Tool: Kaspersky'ın ücretsiz zararlı yazılım tarama ve temizleme aracıdır.
ComboFix: Malware ve Virüs temizleme aracıdır.
AdwCleaner: Malware, zararlı eklentiler için pratik ve Portable tarama ve temizleme aracıdır.
Malwarebytes Anti-Malware: Antivirüs programı değildir, Anti-Malware programıdır. Zararlı Yazılım Temizleyici araçlarıdır genelde.
2016 yılı içerisinden kendi sitemdeki "Kullandığınız Antivirüs Güvenlik Programı Hangisidir?" sorusu için 500 kişinin katıldığı Anket en çok oyu alan NOD32 olup eskiden en çok tavsiye edilen güvenlik programı olduğu için kullanımının halen devam ettiğini görüyoruz. İkinci en çok oyu alan program ise Kaspersky'dır. En çok tercih edilen ve güvenilirliği çoğu kişi tarafından Best olarak adlandırılan bir güvenlik programıdır. Benim de zaman zaman önerilerim ile ücretsiz ama lisanslı güvenlik programı olan Avast Free en çok üçüncü oyu alan olmuş. Dördüncü ise Microsoft Security Essentials olup aslında hiçbir güvenlik programı kullanmayanları gösteren bir sıralamadır. Özellikle büyük çoğunluktaki bilgisayar kullanıcısı halen güvenlik programı kullanmamaktadır. Detaylı anket sonuçları ise şu şekildedir;
Burak AVCI - Update: 20.02.2022