21 Haziran 2016
Kimdir Bu Scrum Master
Agile yazılım geliştirme metodolojisi için uygulanan Scrum yönteminde önemli role sahip olan Scrum Master kimdir ve görevleri nelerdir bunlardan bahsedeceğim. Scrum Master veya Türkçe adı ile Scrum Ustası, Scrum yönteminin anlaşılmasını ve takım içinde uygulamasını sağlamakla sorumlu kişidir. Bu sorumlulukları Scrum takımının Scrum kurallarını pratikte ve satrançta olduğu gibi kurallarına uyulmasını sağlayarak yerine getirir.
Satrançta kurallar bellidir. Scrum'da da öyledir. Siz bir kuralı çıkartamazsınız sadece var olan kurallara ek iyileştirmeler koyabilirsiniz. Scrum Master, takımın hizmetkar yöneticisidir. Buradaki yönetim kavramı hiyerarşi şeklinde olan bir yönetim algısı değildir. Scrum Master kişileri değil işi yönetir. Scrum Master, takımı ile olan ilişkisinin faydalı olup olmadığını anlamları için Scrum takımı dışındaki kişilere de yardım eder.
Scrum Master, takımın yaptığı işin değerini en üst seviyeye çıkması için herkese bu etkileşimleri ve geliştirmeleri konusunda yardımcı olur. Scrum yönteminin temelinde yatan çevikliği anlamak ve uygulamak ile de yükümlüdür.
Scrum Master genelde Development Team içinde bulunan kişidir. Dev Team ise kendi içinden Scrum Master’ını seçer. Buna Product Owner karışmaz. Scrum Master, Dev Team içinden seçimle gelir ve yine seçimle değişebilir. Scrum Master bir sürüdeki Çoban Köpeği gibidir. Scrum Team'i korumak ve Impledemnts'ları ortan kaldırmak için gerektiğinde diş gösterebilir. Scrum Team üzerinde asla hiyerarşi kurmaz. Kurduğu zaman, süreç takım liderliğini gider. Scrum Master, kendi seviyesinin Dev Team seviyesindeki herkesle eşit olduğunu unutmamalıdır.
Genel Olarak Scrum Master;
1) Scrum takımına liderlik ve koçluk eder. Buradaki liderlik işin yönetimidir, kişilerin yani Development Team'in değil. Scrum Master yönetici değildir ama yönetsel bir pozisyondur.
2) Scrum'daki uygulamları planlamaktan sorumludur. Sprint Planning, Sprint Backlog, Sprint Retrospective. Daily Scrum'ı takım kendi kendine yapabilir.
3) Scrum uygulamalarının verimliliğini artırmak için, başka takımların Scrum Master'ları ile görüşüp onlarla birlikte çalışmak.
4) Scrum'ın verimliliğini ve motivasyonunu artırmaktan sorumludur. Takım için iyileşme anlamında bir değişikliğe gidileceği zaman buna öncülük eder.
5) Scrum Master, Scrum süreci ve Sprint'lerin düzgün ilerlemesinden sorumludur.
6) Development Team içinde morali bozuk olan veya bir problemi olan kişinin derdini çözebilecek veya onu dinleyebilecek kişi Scrum Master'dır. Aynı zamanda ürün listesi ve işi daha iyi anlayabilmesini sağlayan kişidir. Üretkenliği artıracak değişimi başlatmak ile sorumludur.
7) Development Team önünde engel olan Impediment(Problemleri) ortadan kaldırmak veya bu engellerin kaldırılması için Product Owner'a iletmekten Scrum Master sorumludur. Problemlerin varlığını teknik olarak her zaman Scrum Master görmeyebilir, Dev Team içinden biri bunu görürse hemen söylemelidir.
8) Olgunlaşmış takımlarda Scrum Master değiştirmek takım için iyi değildir.
9) Scrum Master, Dev Team'in asistanı değildir. Kendiside Task görevlerini Dev şapkası ile yapar. "En iyi Scrum Master olmayan Scrum Master'dır."
10) İyi bir Scrum Master aynı zamanda Microsoft Excel ve benzeri Toolları iyi kullan kişidir. Aynı zamanda ürün iş listesini etkili yönetmek için teknikler bulmaktan sorumludur.
Scrum Master - Product Owner İlişkisi
1) Scrum Master, Product Backlog'u daha iyi bir şekilde kullanması için teknikleri (Excel) Product Owner ile paylaşabilir. Aynı şekilde Product Backlog'u daha iyi nasıl oluşturulacağına da yardım edebilir.
2) Scrum Team'e anlaşılır şekilde Product Backlog Item'larını (PBI) nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğini anlamalarında yardımcı olabilir.
3) Product Owner'ın deneysel bir süreç içerisinde ürün planlamayı anlamasına destek olmak.
4) Product Owner tarafından ihtiyaç duyulduğunda ve istendiği takdirde, Scrum etkinliklerini yönetebilir. (Sprint Review Meeting)
Scrum Master ve Development Team İlişkisi
1) Development takımına kendini yönetme, motivasyon, iş verimliliği gibi konularda koçluk eder.
2) Scrum Master, Development takımının yüksek değerli, katma değeri artıran ürünler oluşturmasında yardımcı olur.
3) İhtiyaç duyulduğu ve Development takımının istediği taktirde Scrum etkinliklerini yönetebilir.
4) Scrum Master, Scrum yönteminin tam olarak anlaşılamadığı organizasyonlarda Development Team'e koçluk edebilir.
Kaynaklar
Scrum Master Rolünün Tam Zamanlı ve Dedike Olmasının Önemi
stackoverflow.com/questions/127807/what-does-a-scrum-master-do-all-day
stackoverflow.com/questions/168593/bad-habits-of-your-scrum-master
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.