Bilişim teknolojileri hızla gelişen ve gittikçe küreselleşen bir pazar halini aldı. Ülkeler artık kendi teknolojilerini yapmak yerine Dünyanın kabul ettiklerini kabul etmek zorunda kalıyor ve ilerleyen zamanlarda da bu bağımlılık daha da artacaktır. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkelerin yerli, milli veya ulusal algısı her 10 senede bir değişebiliyor. Bu değişim teknolojiyi yakalayamadığından dolayı kaynaklanıyor.
Türkiye üzerinden örnek vermek gerekirse, yerli algısı 10 sene önce bir sistemin donanımsal kısmının da yerli olması gerektiğini savunurken bugün işlemci piyasasına yetişemeyeceğini anlayınca yerli algısını yazılımsal olarak değiştirdi. Türkiye'de bu algının kırılması 2008 yılında Türkiye işlemcisini tasarlıyor yarışmasında gözle görülür şekilde yaşamıştır.
Gelecek bize şunu gösterecek ki yazılımın da tek başına yerli olması ileride bir işe yaramayacağı için yazılımın yazılım olarak işlevinin tam görmesi gerektiğini Google ve Oracle gibi firmalar bize gösterecektir. Bu sayede ham yazılımda yerli veya milli algısından çıkacaktır gelişmekte olan ülkeler tarafından.
Teknolojik yıkım dediğimiz bu hızlı değişime ülkeler ayak uyduramayacak ve Dünya'nın kabul ettiklerini yazılımda dahil olmak üzere kabul edeceklerdir.
1) Oracle'ın Yükselişi
Oracle markası veri tabanı ile kendini ilişkilendirmiş bir firmadır. Oracle, Sun Microsystems operasyonu ile ileriye dönük programlama dili olan JAVA'yı da yanına alarak veri tabanı+yazılım bende demiştir. Bununla yetinmeyip Dünya'nın Linux devi olan Red Hat'ı izleyerek RPM paket yönetim tabanlı Oracle Linux ile sahaya girip (İşletim Sistemi+Veri Tabanı+Yazılım) bende diyerek CentOS ve sahibi Red Hat'a şimdiden tehlike mesajını göndermiştir. Oracle önümüzdeki yıllarda gelişmekte olan G20 ülkeleri içinde artık Partner şeklinde çalışmayıp bizzat ülke bazında kendi adını kullanarak "ORACLE" olarak sahaya girecektir. Big Data bile benden sorulur diyecektir zamanı gelince.
2) SAP pazarının Oracle'a Geçmesi
Almanya'nın elindeki en güçlü Bilişim şirketi olan ve ERP çözümleri sunan SAP firması yerini Oracle'ın ERP çözümlerine ve Oracle'ın gelişmelerine bırakabilir. Şu an ilk 10 Bilişim devinin hepsi Amerika merkezli olup ele geçirilmesi gereken tek pazar Almanya kaldı. Almanya'nın pazardan silinmesi için SAP projesinin Oracle'a geçmesi gerekir. SAP başta Big Data ve İşletim Sistemi problemlerini ileride Oracle kadar geliştiremeyeceği için Nokia'dan Android'e geçiş gibi büyük kurumlarda önemli süreç yaşanacaktır.
3) Tor Browser Kullanımının Artışı
Ülkelerde artan İnternet kısıtlamaları ve yasaklamaları sonucu Dünya'da Firefox Mozilla pazarını ufaltarak Tor Browser kullanımını ve kullanım kolaylığını yayacaklardır. Özellikle son kullanıcı Google Chrome ve Tor Browser kullanırken DeepWeb'in de yaygınlaşması Tor kullanımına bağlıdır. Tor ile VPN kullanımı son kullanıcı tarafında büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.
4) Son Kullanıcı için Free Windows
Microsoft'un son zamanlarda Linux ile aşk yaşamasını hepimiz merakla izledik. Özellikle ücretsiz işletim sistemi pazarında GNU/Linux dağıtımlarından Ubuntu'nun yaygınlaşması ve Grafik kartları içinde Driver yazması ile birlikte Windows artık son kullanıcı için Driver paketlerinin Linux'de olduğu gibi önceden yüklü ve ücretsiz bir işletim sistemi ile karşımıza çıkabilir. Windows X gibi bir isimle son kullanıcı Windows kullanmalı sloganı ile pazarı GNU/Linux dağıtımlarına kaptırmak istemeyecektir.
5) Red Hat'ın sahaya inişi
CentOS işletim sistemi ile Datacenter ve kurumsal pazarda çok iyi oturan RPM tabanlı bu dağıtım Oracle Linux'un çıkması ile kafalarda soru işaretleri oluşturmaya başladı. Red Hat, daha önce tanımadığı veya tanıyorum ama arkadaşız dediği CentOS'a bugün evlat muamelesi yapıyor. Önümüzdeki yıllarda Red Hat, markasının süksesini kullanarak sahaya bizzat kendi inerek arka planda durmaktan vazgeçip adını ve logosunu piyasada daha çok gösterecektir.
6) Alman Otomotivinin TESLA ile imtihanı
Aslında Otomotiv sektörü için ayrı bir başlık açacağım fakat elektrikli otomobil olan TESLA yapacağı atılımlar ile Alman Otomotiv devlerini (Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volkswagen AG, Opel, Skoda, Seat) tehdit edecek ve piyasadaki Alman hakimiyetini sınırlandıracaktır.
7) Bitcoin Madenlerine İhtiyaç var
Sanal Para Bitcoin başta olmak üzere tüm kriptolu paraların çözülmesi için işlem gücü yüksek bilgisayarlara ihtiyaç duyacaklardır. Hem Big Data'nın analizi ve kontrol edilebilmesi hem de kriptolu para sisteminin gelişmesi için Quantum bilgisayarları başta olmak üzere madenler gelişecek ve Datacenter piyasasına bu gelişmeler yön verecektir.
8) Datacenter ve Avustralya Gerçeği
Avustralya devletinin ileriye dönük yapısından dolayı birçok dev firma ikinci ana merkezlerini ve yatırımlarını bu kıta üzerine taşıyacaktır. Avustralya'nın Dünya için önemini ileri ki zamanlarda daha çok duyacağız. Bilişim devlerinin devletleşmesi Avustralya üzerinde olacaktır. Onlar artık sadece bir şirket değil bir devlettir algısı oluşacak ve bu güç Bilişim Teknolojilerine yeni algılar katacaktır.
Burak AVCI - Update: 25.03.2022