Sayfalar

17 Mart 2016

Bankaların E-Mevduat Faizleri ve Oranları

Bankaların E-Mevduat Faizleri ve Oranları

E-Mevduat faizleri son zamanlarda Türk Bankacılık sistemi içerine girmiş yeni yatırım alanlarından biri olup tüm işlemleri İnternet üzerinden yaptığınız için banka, şube ve diğer masrafları azaltarak Faiz oranlarını çift haneli sayılara getirebiliyor. Şu an E-Mevduat faiz oranları %10-16 arası değişebiliyor.

Güncel olarak tek bir yerden Vadeli E-Mevduat faizlerini takip etmeniz zor. Fakat belli siteler ve bankaları bu başlık altına toplayarak size yardımcı olmaya çalışacağım. Peki Mevduat faiz oranları neye göre değişir önce bunları sıralamak isterim.

1) Öncelikle para birimi. TL, $, € oluşuna göre faiz değişir.

2) Vade. 30 günlükle 32 günlük arasında ciddi faiz farkları olabiliyor. Bazı bankaların aylık vadesi 30 gün iken bazıları 32 gün üzerinden hesaplıyor.

3) Mevduat tutarı. 10.000 TL için farklı 100.000 TL için farklı oran alırsınız. Siz bankaya gittiğiniz zaman ve şu kadar ana param var yatırım yapmak istiyorum dediğinizde, size 6 aylık veya 1 yıllık özel vadeli Faiz oranı verebilir.

4) Bankayla ilişkiniz. Yeni müşteri ile eski müşteriye farklı oran verirler.

5) Müşteri temsilcisiyle ilişkiniz. Mevduat faizi için pazarlık edebilirsiniz. “x banka %12 veriyor, siz bunun üzerine çıkarsanız size getiririm” veya size bir oran verildiğinde “daha yüksek olmaz mı?” diyebilirsiniz. Genelde az bir miktar daha artırırlar.

6) Bankanın ortalama borçlanma maliyeti. Bu sizinle ilgili değildir ama etkisi size yansır. Bir banka ortalama %12 ile, diğer banka %11 ile borçlanıyor olsun. Ortalama maliyeti düşük olan size daha yüksek faiz önerebilir.

7) Bankanın ortalama kredi verme maliyeti. Bir banka ortalama %16 ile, diğer banka %15 ile borç veriyor olsun. Ortalama getirisi yüksek olan size daha yüksek faiz önerebilir.

8) Bankanın günlük nakit ihtiyacı. O gün bankadan ciddi bir para çıkışı olacaktır. O güne özgü olarak yüksek faiz vererek mevduat toplamaya çalışabilir.

9) Özel faiz oranlarında şube ile anlaştığınız da 3 veya 6 aylık olarak anlaşın. Benim önerim 6 aylık veya 181 gün anlaşmanız ve vade sonu alacağınız net faiz miktarını öğrendikten sonra katlamalı ve direkt 6 aylık şekilde merkez faiz orandan sağlamasını yapın. Özel faiz oranı piyasadaki en fazla faiz oranı diyelim ki %13 olsun siz bir şube ile anlaşıp %15-17 faiz alabilirsiniz. Vade sonu aynı faiz oranı genelde geçerli olmaz ve bankanın o gün ki faiz oranını size teklif ederler, siz devam etmek istemezseniz paranızı komple çekip oradaki hesabınızı kapatarak eski hesaba (Enpara) dönebilirsiniz.

Bu parametrelere göre bankaların faiz oranları değişebilir. Ben şu an için bir banka baz alırken Mevduat faizi olarak Finansbank Enpara değerlerini merkeze alıp bunun üzerinden araştırma yapmanızı öneririm.

Örneğin aylık vadeli faiz oranı %12,50 ise siz bunu baz alarak başka bankalar ile konuşabilirsiniz. Hatta 6 aylık ve 1 yıllık katlamalı şekilde faiz ve anapara kazancınızı hesaplayıp elde ettiğiniz sayılar ile bu banka bana yıl sonunda şu kadar kesin getiri sağlıyor siz ne kadar sağlayabilirsiniz şeklinde piyasa araştırması yapabilirsiniz.

E-Mevduat Faiz oranları için kaynaklar;
* En Uygun Sitesi Faiz Oranları
* Hesap Kurdu Mevduat Faizleri
* Bigpara Mevduat Faiz Oranları
* Mynet Faiz Oranları (Banka Faiz Oranları)

Finansbank Enpara (%12) Avantajlı

* ING Bank e-Turuncu Hesap (%12) Avantajlı
1 Yıl boyunca geçerli hoş geldin faiz uygulaması vardır. Vade Günü esnek olup 30-365 Gün aralıklarını seçebilirsiniz. Bazı şubeler bu faiz oranının 3 ay olduğunu söylemektedir, Öneri olarak Faiz politikasında Hoş geldin kavramını kaldırıp Enpara'daki gibi o anki Faiz oranı neyse bankaların onu işlemeleri en doğru yöntem olacaktır.

* Odeabank (%13) Avantajlı Oksijen Hesap

Türkiye Ekonomi Bankası (CEPTETEB)

* Kamu Bankaları ve Yatırım Kanalları
Ziraat Bankası (Ziraat Yatırım)
Vakıflar Bankası (Vakıf Yatırım)
Halk Bankası (Halk Yatırım)

Kaynaklar
* Türkiye'deki Bankalar Listesi
* BDDK Bankalar Listesi
* Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz Oranı
* Mahfi Eğilmez (Yeminli Mali Müşavir, Ekonomist)
* Alparslan Budak (Genel Müdür Yardımcısı, Ekspres Yatırım Menkul Değerler)

Burak AVCI - Update: 13.04.2022