VDS, VPS ve fiziksel sunucular nedir, ne işe yaradıklarını yazmadan önce sunucu nedir ve ne işe yarar bununla başlayalm.
Sunucu: bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara veya sistemlere dağıtan donanım ve yazılıma verilen genel isimdir. Burada temel nokta, sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olmasıdır. Donanımsal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere inşaa edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistemleri olduğunu söyleyebiliriz. Tüm web siteleri sunucularda barındırılmaktadır. Hosting satış firmalarından satın aldığımız sunucular paylaşımlı sunuculardır. Yani bir sunucuda onlarca site barındırılır. Tüm siteler aynı makinede olur ve aynı IP adreslerini kullanır. Sitelerimizin hiti ve trafiği arttığı zaman normal paylaşımlı hostlar ihtiyaçlarımızı karşılamaz. Aşırı kaynak, CPU tüketimi yüzünden kapanmalar (Account Suspended) olur. Bu yüzden sanal sunuculara (VPS/VDS), Fiziksel Sunuculara ihtiyaç duyarız.
Co-Location (Sunucu Barındırma Hizmeti): Kendi donaımsal sunucumuzu oluşturup özel hazırlanmış veri merkezlerinde barındırma hizmetine Co-Location denir. Günümüzde fiziksel sunucuların donanımsal olarak seviyesi ileri derecede makineler olduğu için bu teknolojiye artık pek gerek kalmamıştır. Hem kendi sunucunuzu yapmak için donanımsal harcama hemde barınma hizmeti içinde olduğunda daha maliyetli olacağından fiziksel sunucu kiralamak daha mantıklıdır.
VPS (Virtual Private Server): Fiziksel sunucunun yazılımsal olarak bölünmesiyle elde edilir. Bu sanallaştırma sisteminde, o sunucudaki bütün VPS'ler ana sunucuda yüklü olan işletim sistemini kullanmak zorundadır ve hepsi bu işletim sistemine bağlı olarak çalışan küçük parçacıklar gibidirler. Bu sanallaştırma sisteminde bütün işlemci ve ram paylaşımı yazılımsal olarak yapıldığından, sunucuda bir sıkıntı olduğu taktirde (VPS'lerden birinin aşırı işlemci, ram kullanımı veya saldırı alması gibi) bu sorundan sunucudaki bütün VPS'ler etkilenir.
Bu özelliği tek bir Hosting paketinde birden fazla Addon Domain kullanımına benzetebiliriz. Birçok site var ve kaynağı ortak kullanıyorlar, birisinde aşırı kaynak tüketimi sonucu hepsi etkileniyor. VPS'lere tahsis edilen ram miktarı, VPS'ler arasında paylaştırılarak birinin kullanmadığı ram başkasına tahsis edilebilir. Bütün VPS'ler birbirinden ayrı çalışsa da, hepsi aynı bütünün birer parçasıdır. Bu yüzden pek tercih edilen bir sanal sunucu çeşidi değildir. VDS'lerin çıkması ile birlikte VPS teknolojisi artık tercih edilmiyor.
VDS (Virtual Dedicated Server): Fiziksel sunucunun donanımsal olarak bölümlenmesiyle elde edilir. Bu şekilde sanallaştırılan VDS'ler, tamamen birbirinden bağımsız birer küçük sunucu haline gelirler. her biri farklı işletim sistemine sahip olabilir, her birinin kaynak kullanımı birbirinden tamamen bağımsızdır. Tahsis edilen işlemci ve ram başkası tarafından kullanılmaz. Fiziksel sunucunun belleği 10 GB ise Virtualization işlemi ile 1 GB'lık 10 adet sanal sunucu oluşturabilirsiniz. Bu yüzden, VDS'lerin birbirlerini etkilemesi sözkonusu değildir, aşırı kaynak kullanımı yapan veya saldırı alan bir VDS, diğerlerini etkilemeyecektir. Her birine ayrı ayrı işletim sistemi kurulabilir. Tabi aynı özelliklere sahip fiziksel sunucu ile VDS sunucu eşit performansa sahip değildir. Aynı özellikteki Fiziksel sunucu VDS'e göre dört kat daha hızlıdır.
VPS'e göre daha yüksek performans vermekte ve daha stabil olmaktadır. Oldukça tercih edilen sanal sunucu çeşididir. Fiziksel sunucu sahiplerininde işine gelen bir çözümdür. VDS içinde tekrardan VDS yani sanal sunucular olmaz. Sanallaştırma (Virtualization) işlemi ile fiziksel sunucu VDS'ler ayrılır. Tekrar bu VDS'lerin içinde bir sanallaştırma söz konusu değildir.
VDS'lerin kurulumunu genelde hizmeti aldığınız ilk yer yapar. Linux bir sunucu seçimi yapacaksanız genelde CentOS kurulumu yapılır. cPanel veya Plesk panelde kurarlar, bunlar lisanslı paneller olduğu için sunucu fiyatının içinde yer alır. Fakat siz panel istemiyorsanız bunu belirtebilirsiniz. Çünkü kendi cPanel lisansınız varsa kendiniz kurabilir veya ücretsiz CentOS Web Panel sunucunuza kurabilirsiniz. Sunucu yönetimi ise uzaktan SSH yani Shell bağlantısı ile yapılır. Varsayılan 22 portu ile (Sunucu portunuzu sonradan değiştirebilirsiniz) uzak masaüstü yaparak sunucunuza bağlanır ve yönetirsiniz.
Fiziksel Sunucu (Dedicated Server): Bu sunucular fiziksel olarak gerçek sunucudur. İstediğiniz işletim sistemiyle kullanabilir, istediğiniz her tür işi kolay, hızlı ve sorunsuz bir biçimde yerine getirebilirsiniz. Sanal sunucular gibi donanımsal paylaşım yapılmaz. Böylece daha kararlı ve daha performanslı bir sonuç alınır.
Örnek Fiziksel Sunucular: Dell Pro 62, CISCO C200 Server, HP DL 180 Server, Intel Xeon E3-1240v2, Dell PowerEdge R430, Dell PowerEdge R410, Dell PowerEdge R220, HP ProLiant DL120 Generation 7 (G7), IBM System x3650
Ek Bilgiler;
Sanallaştırma Teknolojileri: VMware ESX/ESXi, HyperVM, Citrix Xen Server, OpenVZ, Virtuozzo, Microsoft Virtual Server, XenSource
Paneller: cPanel, Plesk, MaestroPanel, Direct Admin, CentOS Web Panel
Sunucu OS: CentOS, Debian, RedHat, Windows Server 2012 R2
Ek Sunucu Hizmetleri: VPN, SSL, Log Hizmetleri
Sunucu Optimizasyon: Apache, Nginx, Litespeed, Lighttpd, Mod_Pagespeed, MemCache, Varnish, Xcache, APC, CDN, Cloudflare(DDOS Saldırıları için)
Burak AVCI - Update: 28.10.2024