Linux CentOS sunucular için bir başka ücretsiz panel olan Vesta Control Panel kurulumunu anlatacağım. vestacp.com/#install adresine giriyoruz ve kurulum için kod oluşturuyoruz.
Advanced Install Settings kısmından ben hepsini seçeceğim (PostgreSQL Dahil) sonra Hostname kısmına Sunucuda oluşturduğunuz Host adresiniz yazıyorsunuz ve Generate Install Command diyerek aşağıdaki resimdeki gibi oluşan komutun kopyasını alın.
SSH ile sunucuya bağlandıkran sonra aşağıdaki komutu yazıyoruz;
# curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh
sonra oluşturduğumuz komutu yazıyoruz;
# bash vst-install.sh --nginx yes --apache yes --phpfpm no --vsftpd yes --proftpd no --exim yes --dovecot yes --spamassassin yes --clamav yes --named yes --iptables yes --fail2ban yes --mysql yes --postgresql yes --remi yes --quota no --hostname host.domainadiniz.com
Aşağıdaki gibi devam etmek istermisiniz seçeneği gelecektir. Y diyerek devam ediyoruz. Mail kısmına root@localhost yazarak devam edebilirsiniz.
Kurulum bittikten sonra aşağıdaki gibi Vesta Control Panel giriş bilgilerini verecektir. Vesta Control Panel'in varsayılan portu 8083 olup kullanıcı adı admin'dir. https://SERVER-IP:8083 ile Vesta Panele giriş yapabilirsiniz.
Vesta Control Panel'den NS(Name Server) ve Domain Ekleme;
Vesta Panele giriş yaptıktan sonra USER sekmesinden admin olarak oluşan kullanıcıyı seçip EDIT diyoruz. En altına sunucumuz için oluşturduğumuz NS(Name Server) bilgilerini giriyoruz. Örnek olarak ns1.alanadiniz.com ns2.alanadiniz.com
Save diyerek ayarları kaydediyoruz. WEB ve DB sekmelerinde oluşan default bilgilerin hepsini DELETE diyerek siliyoruz.
Panelin yukarsındaki PACKAGES sekmesine gelip default hariç diğer paketleri siliyoruz. default paketinde ise EDIT diyerek en aşağısına NS(Name Server) bilgilerini girip Save diyoruz.
Daha sonra WEB kısmına gelip yeni domain ekle diyerek Domain adresimizi yazıp Add diyoruz.
Son olarak DNS kısmına eklenmiş bir adet DNS yapılandırmasını göreceksiniz. ADD RECORD diyerek bir A kaydı oluşturacağız. Domain kısmına adresiniz, Record kısmına ns1 ve ns2 yani NS etiketlerinizi girin (Bu işlemi iki defa yaparak NS'leri A kaydı olarak girdik). Type A olarak seçili, IP kısmına ise sunucu IP sini yazıp Add diyerek kaydedin.
Bu işlemler sonrasında tarayıcınıza Domain adresinizi yazarak girebilirsiniz. intoDNS'den Name Server bilgilerinizi görebilirsiniz.