Sayfalar

9 Kasım 2015

Hosting Paketlerindeki (Addon Domain)Eklenebilir Domain Adeti ve Hosting Politikaları

Hosting Paketlerindeki Eklenebilir Addon Domain Web Site Adeti

Türkiye'de satılan Bireysel, Kurumsal, Profesyonel Plan ve benzeri Hosting paketlerde eklenebilir Domain (Web Site) miktarı birden fazla veya limitsiz olarak sunulabiliyor. Fakat bu özellik Reseller ile karıştırılmamalıdır. Çünkü birden fazla ekleyeceğiniz Domain, satın aldığınız Hosting paketinin özelliğini ortak kullandığı için tüm eklediğiniz siteler Hosting'in özelliği kadar trafik ve alan harcayacaktır.

Eklemiş olduğunuz sitelerin birinde fazla trafik veya güvenlik açığı diğer siteleride etkileyecektir. Bu özelliğe aslında biz Addon Domain diyoruz. Satın almış olduğunuz Hosting paketini tek bir panelden yönetebiliyorsunuz. (CPanel veya Plesk) Eklemek istediğiniz Domain adresini ise CPanel'den Addon Domain özelliği aktifse kullanabiliyorsunuz. Her site için ayrı bir yönetim paneli olmuyor bu yüzden Reseller'den farklıdır. Resellerde alanı ve trafiği belirleyip Hosting satışı yapıyorsunuz ve müşterinize ona özel CPanel veriyorsunuz.

Plesk panelde Addon Domain özelliğini kullanmak daha mantıklı. Çünkü FTP olsun her şey ayrı oluyor, o yönden kullanılabilir. Addon Domain özelliğinde siteler FTP'de klasör içerisinde duruyor. Her bir alan adı için ayrı klasör ve FTP hesabı oluşuyor ve site dosyalarını buraya yükleyip kurulum yapıyorsunuz. Siteleri tarayıcıdan girdiğiniz zaman ise herhangi bir sorun yaratmaz ayrı sitelermiş gibi görünür.

Hosting Paketlerindeki Eklenebilir Addon Domain Web Site Adeti

Hosting Paketlerindeki Eklenebilir Addon Domain Web Site Adeti

Tek kaynağa birden fazla Domain bağlamanın getireceği sorunları yazacak olursak. Güvenlik açısından sıkıntısı farz edelim 10 adet site Addon Domain kullanarak oluşturdunuz. Bu sitelerden herhangi birisine güvenlik açığından dolayı atılacak olan Shell Script(c99, c100, r57, efso) dizindeki tüm siteleri tehdit eder.

Bir başka sıkıntı alan ve trafik sıkıntısı. 10 site içerisindeki bir sitede oluşabilecek fazla kaynak tüketimi diğer tüm siteleri etkiler. Çünkü Hosting paketinin özelliğini ortak kullanıyor tüm siteler. Ayrıca yedek alacağınız zaman toplu yedek alıyor ve buda sıkıntılı bir durum. Hesap başına 400MB yedek olsa 20x400=8 GB (yedekleme sistemi 6GB ve üzeri kullanıcıların yedeklerini almaz) şeklinde karşınıza devasa bir yedek çıkıyor. Müşteri kaynak yetmediği için Reseller paketlerine geçmek istiyor fakat yedeklerinin de taşınması gerek. Arka plan Hosting firmasına çok ciddi bir iş yükü çıkıyor.

Bu yüzden Hosting firmaları Addon Domain özelliğini maksimum 5 site yapmalıdır. Daha fazla Domain barındırmak isteyen müşteriler Reseller veya VDS çözümlerine başvurmalıdır. Hosting bayiliği veya birden fazla site barındırmak isteyenler mutlaka Reseller paketi ile işe başlamalarını tavsiye ederim. Sonraki planda VDS çözümlerine başvurabilirsiniz. Fakat başlangıç mutlaka Reseller olmalıdır.

Hosting Paketlerindeki Eklenebilir Addon Domain Web Site Adeti

Türkiye'deki Hosting Politikaları

Türkiye'deki veri merkezleri(Datacenter) son birkaç yıldır 3. parti müşteri tipine uygun kurumsal, standart, bireysel bazda Hosting hizmeti vermeye başladı. Bu paketler ortalama yıllık 70-150 TL arası değişiyor. Veri merkezinin vereceği hizmeti 3. parti bir Hosting firmasının vermesi imkansız. Çünkü veri merkezinin çalışma sistemi ve alt yapısı daha kurumsal ve risksiz.

Üçüncü parti Hosting firmaları genelde veri merkezlerinden VPS/VDS(Sanal Sunucu) veya Dedicated(Fiziksel Sunucu) kiralayıp tüm destek ve hizmetinin kendisinin verdiği, Reseller paketleri ile sunucuyu parçalayıp 100 MB alanlara kadar inerek satış yapan bir firma türüdür. Bu tarz firmalar 1-5 kişi çalışanı olup veri merkezinin vereceği hizmeti vermelerini asla beklemeyin.

Datacenter'lar ise son zamanlarda piyasayı komple kapmak için Hosting paket özelliklerini ve fiyatlarını düşürdü. Fakat şöyle bir handikap var, "Hosting özelliği düştükçe müşteri kalitesi de düşüyor." Buda arka planda size daha fazladan iş çıkarıyor ve zaman kaybettiriyor. Örneğin VDS sattığınız müşteri ayda sizi bir kere arar, O da sistemsel bir sorundur. Eğer müşteriler arasında sizi Wordpress sitesini Windows sunucuya kurmaya çalışırken arıyorsa veya panelden hiç açmadığı mail hesaplarını size söyleyip bu mailler bana gelmiyor diye sizin zamanınızı alıyorsa veri merkezi olarak limitlerinizi çok düşürmüşsünüz demektir.

Bu yüzden en alt paketiniz orta sınıf müşteriden başlarsa veri merkezi kendini geliştirmede daha rahat adımlar atar. Öbür türlü piyasadaki tüm Hosting işlerini yapmaya kalkmanız arka planda bir Hosting paketine 100 site ekleyip sonra bunları taşımam lazım diyen müşteri tipi ile karşılaşmanız kaçınılmaz olur Bu işlemlerde sizin enerjinizi tüketir. Veri merkezlerinin müşteri kalitesini artırmak için doğru Hosting politikaları yapması lazım.

Mesela standart veya kurumsal Hosting planı en alt Hosting paketi olup bu pakette telefon desteği olmaması gerek. Çünkü siz veri merkezi siniz, üçüncü parti Hosting firması veya VDS alıp sonra Name Server'ları değiştirip sağlayıcı benmişim gibi davranan firmalar gibi olmamalısınız.

Burak AVCI